Comuna Ciocănești din județul Suceava se identifică cu un muzeu viu. Este unică în România datorită caselor decorate cu motive tradiționale, un obicei vechi de mai bine de jumătate de secol.
Situată la poalele Munților Suhard, de-a lungul cursului Bistriței, comuna Ciocănești are o istorie de peste 600 de ani, păstrând tradiții și obiceiuri care îi încântă pe turiștii veniți de peste tot din țară și din afara ei.
În 2004, printr-o hotărâre a Consiliului Local se anunța că fiecare casă nou construită trebuie să se alinieze acestei tradiții a înfrumusețării fațadelor. Ciocăneștenii primesc și sprijin financiar în acest sens.
În 2014, comuna a fost desemnată „Satul cultural al României”, iar în 2017 a fost introdusă în Topul 10 al celor mai colorate destinații turistice europene. Doi ani la rând, în 2022 și 2023, localitatea s-a clasat în etapa finală a competiției internaționale „Best Tourism Villages”, derulată de Organizația Mondială a Turismului. Cea mai recentă distincție obținută a fost cea de „comuna comunelor”, titlu oferit în luna martie de către Asociația Comunelor din România.
Pictarea caselor este o tradiție apărută în urmă cu aproximativ 60 de ani, când o localnică și-a dorit să aibă cea mai frumoasă casă din sat. A apelat la un meșter popular, care i-a încondeiat pereții exteriori, iar vecinii i-au urmat exemplul.
Am vrut să aflăm mai multe despre tehnica gravării chiar de la unul dintre meșterii consacrați. De aceea i-am făcut o vizită doamnei Reveca Giosan, recunoscută pentru lucrările trainice și modelele atent alese, care a moștenit această meserie de la mama sa. Are comenzi chiar și din alte zone ale țării, însă spune că acasă, la Ciocănești, este locul în care își poate desfășura cel mai bine activitatea.
Fiecare casă este gravată diferit, „nu veți întâlni două care să arate la fel”, ne spune muzeografa Marilena Niculiță, cea care ne prezintă nestematele acestui loc.
Lucrează la Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din 2007. „La început, acest muzeu era la un loc cu Muzeul Etnografic, însă, cu timpul, au fost separate tocmai pentru a evidenția specificul fiecăruia”. Muzeul cuprinde aproximativ 3.000 de exponate, ouă de diferite dimensiuni, realizate de meșteri încondeietori din mai multe județe. Cele specifice Ciocăneștiului sunt pictate pe fond negru, având o cromatică generoasă. Predominantă este colecția doctorului Anton Setnic (aproximativ 1.800 de exponate), pe care administrația locală a reușit să o achiziționeze în urmă cu câțiva ani.
Doamna muzeograf spune că la Ciocănești funcționează chiar o școală de artă a încondeierii ouălor, unde cele mai talentate încondeietoare îi învață secretele acestui meșteșug în special pe copiii veniți din alte zone, pentru că cei de aici știu deja foarte bine să facă asta. Activitățile au loc mai ales în perioada Paștelui, când se desfășoară Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, un eveniment emblematic.
În ceea ce privește Muzeul Etnografic, acesta adăpostește un adevărat tezaur al lumii satului, fiind construit ca o gospodărie țărănească. Turiștii pot observa care era stilul de viață al strămoșilor, cu obiecte vechi de sute de ani, războaie de țesut, oale, unelte și straie populare.
În această bucățică de Bucovină, ecoturismul este valorificat și prin zootehnie. Creșterea animalelor reprezenta, și este încă, o ocupație de bază, din a cărei activitate rezultă bucate alese cu care sunt cinstiți cei care le trec pragul.
La experiența de turist se adaugă și plimbările la stânile de pe Muntele Suhard, unde pot fi degustate preparate specifice zonei, vizitele în minele de minereu de mangan, dar și plimbările cu pluta pe Bistrița, o frumoasă tradiție care are loc o dată pe an, la Festivalul Păstrăvului, în luna august.
Sperăm ca simplitatea și cumsecădenia oamenilor întâlniți aici să vă fi convins să vizitați cât mai curând comuna suceveană Ciocănești.
În final, vă dorim un Paște luminat, cu pace și oameni buni alături!
Realizator: Letiția Gheorghiu
Montaj: Elvis-Gabriel Mihălăchioaei
Credit foto: Letiția Gheorghiu