De pe rafturile bibliotecii, în spațiul căreia ne aflăm, alegem o carte care, așa cum și-a propus autoarea, să fie inspirație „ pentru toși cei care au nevoie de susținere, în momentele dificile”.
Vă invit să descoperim, împreună, „Exerciții de iubire. Calea către echilibru într-o lume fără repere”- cartea semnată de Maria Duduman care a încercat să găsească răspunsuri pentru lecțiile primite de la viață.
„Cum ar fi să poți vedea că în spatele fiecărei conversații de neputință, a fiecărui moment de declin, a fiecărei dureri există un mare dar, alături de o oportunitate imensă de a alege onorarea adevărului personal cu autenticitate?
?? ???? ?????…
?̧? ???? ??̆ ?????????, ????? ?̦? ??????? ??? ????̦? ??? ?????? ???? ?? ????!”
Cartea Mariei Duduman este un manifest pentru femei și pentru viață, care ne îndeamnă la a descoperi ce înseamnă găsirea echilibrului, a sensului vieții și împlinirea prin intermediul iubirii de sine. Motivul pentru care a scris această carte ? Maria ne mărturisește:
”Ce am înţeles când am fost pregătită să scriu această carte a fost şi faptul că fiecare zi a vieţii mele din ultimii opt ani a fost o încercare de iubire – încercare de a-i iubi pe ceilalţi, încercare de mă iubi pe mine însămi, exerciţii de iubire incomplete din cauza faptului că nu mă iubeam pemine.
Acceptarea de sine era un termen abstract pentru mine.
Iar dacă viaţa mea a avut un sens în ultimii opt ani, acesta a fost dat de căutarea neîncetată a iubirii necondiţionate. O ştiam din poveşti, o ştiam din raţiune, o ştiam din predicile de la biserică, fără a-i permite vreodată să mă cuprindă cu adevărat. Azi sunt norocoasă de a fi aflat ce am căutat.
Consider câteodată că, până nu ne confruntăm cu dificultăţi majore, noi nu credem că putem ajunge să le experimentăm. Efectiv ni se pare că noi suntem de piatră, corpul nostru are puteri nelimitate, indiferent de solicitarea la care îl supunem.
Ce am aflat eu este că toate aceste presupuneri sunt tare greşite. Mai mult, nu prea ştim când atingem limita de la care nu ne mai putem întoarce. Doar o stare atât de proastă mi-ar fi putut mie atrage atenţia că sunt doar un om, că nu am puteri nelimitate şi că una dintre datoriile mele este să am grijă de corpul, de mintea şi de sufletul meu.
Singurul lucru de care ai, cu adevărat, nevoie în viaţă este curajul de a trăi.
Începi să fii liber atunci când faptele celorlalţifaţă de tine nu mai sunt repere pentru cine eşti tu. Puternic eşti atunci când, deşi toţi cei din jur te dezamăgesc, tu nu te îndoieşti de cine eşti.”
Maria Duduman, invitata emisiunii noastre, se întreabă ”Ce este, de fapt, iubirea? Contrar titlului „Exerciții de iubire. Calea către echilibru într-o lume fără repere”, cartea nu oferă formule matematice sau magice, exerciții de repetat sau rzolvat, ci experiența autoarei care a conștientizat că tot ceea ce i s-a întâmplat au fost ecuații ale vieții ce pot fi rezolvate sau descifrate prin iubire.
„Am învăţat că nu trecutul mă defineşte, ci ceea ce am ales să fiu astăzi. Pentru a continua să trăiesc am fost obligată întâi să învăţ cine sunt eu, să trăiesc în adevăr, cu blândeţe, în iubire, în armonie cu mine şi cu tot ceea ce există.
Am căutat în cărţi, în meditaţii şi în rugăciune,am căutat în grupuri de oameni, am investit mii de euro în programe şi traininguri susţinute de maeştri şi traineri români şi străini – totul pentru a-mi regăsi forţa interioară, a mă redescoperi şi a ieşi din prăpastia adâncă şi întunecată în care mă aflam. Și am învăţat că toate răspunsurile se află în interiorul meu, totul porneşte de la iubirea de sine.
Primul lucru pe care l-am înţeles în această călătorie către adevăr a fost că eu nu mă iubeam deloc. Și am început să caut să înţeleg ce înseamnă iubirea asta de mine şi cum mi-o pot oferi.
Apoi, am înţeles că, oricât de mult ne-ar iubi cei de lângă noi şi ar dori să ne ia suferinţa, nu o pot face. Nimeni nu se poate bucura în locul tău, nimeni nu poate simţi fericire în locul tău, nimeni nu te poate iubi în locul tău.
Am mai învăţat că adevăratele teste ale vieţii le dăm singuri. Și că cea mai grea încercare este cea cunoi înşine.
Am învăţat că viaţa se trăieşte secundă cu secundă şi se trăieşte doar ACUM.
Am învăţat că este important să ai un spaţiu în care să fii acceptat, înţeles, ascultat şi acesta este motivul pentru care îmi doresc să împărtăşesc din experienţa mea şi să fiu stâlp şi braţe calde celor care au nevoie desusţinere.
Procesul învăţării acestor lecţii a constituit drumul către mine, către iubirea de mine şi de ceilalţi. Pentru a continua să trăiesc am fost obligată întâi să învăţ cine sunt eu, să trăiesc în adevăr, cu blândeţe, în iubire, în armonie cu mine şi cu tot ceea ce există.
Conştiinţa despre cine sunt şi ce îmi doresc să fiu, împreună cu iubirea de sine sunt acum aliatele mele în faţa fiecărei provocări a vieţii şi au devenit sursă de îmbogăţire a oricărei experienţe din viaţa mea, surse ale înţelepciunii şi ale cunoaşterii.” – Maria Duduman
În prefața cărții „Exerciții de iubire. Calea către echilibru într-o lume fără repere”, Andreea Paul, Presedinte INACO, Conf. Univ. Dr la Facultateade Relaţii Economice Internaţionale, ASE, surprinde esența poveștii trăite și mărturisite de Maria. Iată un scurt fragment:
„O călătorie de transformare, o luptă pentru regăsirea formelor originale ale iertării, un angajament pentru depășirea deformărilor sufletești traumatizante și pentru regăsirea iubirii, puterea de a te lăsa ajutată, curajul de a croi o cale nouă.
Aceasta este povestea Mariei Duduman care demonstrează forţa extraordinară a rezilienţei umane. Povestea unei mame care a trecut de la epuizare fizică şi emoţională la o nouă misiune personală, un adevărat şi sincer manifest al binelui, care a refuzat să mai fie prizoniera cerinţelor profesionale ale societăţii şi a ales să îşi urmeze propriul său ritm, cu iubirea ca cea mai puternică armă.
Învăţăturile pe care Maria le oferă ne pot motiva şi inspira pe fiecare dintre noi. Fiecare emoţie dezvăluită este oglinda care ne invită să ne reanalizăm propriile vieţi: suntem mulţumiţi de ceea ce vedem? Putem schimba ceva, ca ea?
Maria ne arată că burnout-ul nu este finalul; dimpotrivă, poate fi un nou început. Poate deveni un catalizator pentru schimbare, o ocazie de a ne regăsi, de a ne reevalua priorităţile şi de a ne reconfigura viaţa într-un mod care ne îmbogăţeşte în loc să ne epuizeze.”
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Maria Duduman