Radio Iași: Maison Chouchou – design vestimentar la standarde înalte, bun gust...

Radio Iași: Maison Chouchou – design vestimentar la standarde înalte, bun gust și stil personal

247
0

Calitate în detrimentul cantității, „un consum controlat și gândit, atenția detaliilor, stilul înaintea tendințelor” – cu asta se identifică atelierul de design vestimentar Maison Chouchou.

Deschis în urmă cu mai bine de zece ani, în zona Copou din Iași, a devenit un reper al bunului gust, „promovând achizițiile conștiente și sustenabile, producția de serie mică/medie, punând accent pe calitatea materialului și execuției în concordanță cu principiile slow fashion.”

Alexandra Andriescu se află în spatele acestui brand local. O tânără antreprenoare dedicată, muncitoare și ambițioasă, care a gândit acest proiect în anii petrecuți la Rennes și la Paris, unde a studiat Arte Plastice.

Eleganța, rafinamentul franțuzesc și-au pus amprenta în ceea ce avea să devină, în 2013, Maison Chouchou – de la produsele fin lucrate, regăsite în moda pariziană, până la principiile mai sus menționate, de la care Alexandra nu face rabat.

Se pregătea pentru o carieră universitară, la Rennes, însă „o vacanță în Iași” a convins-o că trebuie să se întoarcă din nou „la rădăcini, la sursă”.A renunțat la tot ce îi oferea Franța și a decis să aducă în Iași un suflu de culoare, inovație și minimalism. Și-a deschis acest business cu resurse proprii limitate – „Prima mașină de cusut am cumpărat-o cu banii câștigați în urma unor lucrări de pictură pe care le-am realizat la o biserică”, ne mărturisește Alexandra.

A căutat mereu să se diferențieze, de aceea a decis să filtreze gama de produse și să se rezume la mantouri, paltoane și jachete – unicate, realizate din lână, rezistente și croite cu multă atenție la detalii. Fiecare haină poartă un nume (franțuzesc, de cele mai multe ori) și provoacă o emoție celei care o îmbracă – „Mergem și pe partea empatică, emoțională, ceea ce cred că este important în societatea noastră.”

Alexandra a crezut foarte mult în ceea ce face, de aceea niciodată nu s-a gândit să renunțe, deși „în spate este foarte, foarte multămuncă, dar și multă pasiune.”

Spune că în 2018 s-a produs acel „declic”, când lumea a început să cunoască produsele Maison Chouchou și să se convingă de calitatea lor.

Micul și cochetul său atelier este acum vizitatde femei de peste tot din țară, care vor să vadă unde se produce „magia”. De acolo au plecat ținute special create pentru actuala Primă Doamnă a țării sau pentru remarcabili oameni de televiziune.

De asemenea, Alexandra primește zilnic fotografii cu doamne stabilite în marile orașe ale lumii care îi poartă creațiile și zâmbesc cu încredere. – „Atunci când îmi văd purtat produsul pe stradă este câștigul meu cel mai mare.”

Produsele Maison Chouchou au ajuns și în magazine din Franța, Italia sau Statele Unite și sunt prezente și la festivaluri de profil din România și din străinătate, precum Fashion Coterie New York, Fashion Week Viena sau Magic Japan.

„Putem să aducem un plus personalității noastre prin haina pe care o purtăm”, spune designerul vestimentar Alexandra Andriescu.

Întreaga poveste a fondatoarei Maison Chouchou, în interviul de mai jos.

Realizator: Letiția Gheorghiu

Montaj: Elvis – Gabriel Amihălăchioaie

Sursă foto/video: arhiva personală Alexandra Andriescu/Radio Iași