Radio Târgu Mureș – Accelerând spre excelență: Kartingul și performanța fără frontiere

Radio Târgu Mureș – Accelerând spre excelență: Kartingul și performanța fără frontiere

358
0

Explorăm astăzi universul kartingului, locul în care pasiunea pentru curse se întâlnește cu viteza și tehnologia de vârf. Kartingul este sportul care aduce oamenii împreună și creează comunități puternice de entuziaști. Așa s-au format de-a lungul anilor, relații puternice de prietenie, consolidate în cadrul cercurilor de karting de la „Palatul Copiilor Târgu Mureș”. Pasiunea pentru motorsport are un impact semnificativ asupra elevilor, oferindu-le oportunități de dezvoltare personală, socială și sportivă, precum și numeroase premii, obținute la campionatele naționale școlare.

Vom fi călăuziți prin istoria și evoluția kartingului, de la zilele sale umile, la vârfurile de performanță ale zilelor noastre, de profesorul Claudiu Pop, un promotor al acestui sport, fost campion național, îndrumător și prieten de nădejde al tuturor copiilor care pornesc pe drumul kartingului, de la un simplu antrenament, spre o arenă globală a vitezei. Kartingul a început ca o activitate recreațională și de antrenament pentru piloții de curse profesioniști în anii 1950. Ulterior, acesta s-a dezvoltat ca sport recreativ și competitiv. În România anilor `70, piloții împleteau pasiunea cu mecanica, primele karturi erau construite manual și erau propulsate de motoare mici de motociclete.

Kartingul modern a evoluat semnificativ în ceea ce privește tehnologia și performanța. Șasiurile sunt acum construite din materiale avansate, cum ar fi fibra de carbon, pentru a fi mai ușoare și mai rezistente.

Kartingul are o istorie bogată în orașul Târgu Mureș, care a dat numeroși campioni naționali. Concursurile școlare interjudețene din cadrul „Casei pionierilor”, de odinioară, se organizau pe stradă, iar antrenamentele se realizau pe pista de karting, cu care se mândrea orașul la acea vreme. Kartingul a evoluat semnificativ de-a lungul timpului, trecând prin mai multe etape de dezvoltare tehnologică și de popularitate, aflăm de la profesorul Claudiu Pop, responsabil din anul 1990, de cercurile de karting de la „Palatul copiilor” din Târgu Mureș, fost campion național și deținător a numeroase cupe și premii în acest sport, în care a fost atras de tatăl său.

În prezent, județul Mureș nu dispune de o pistă de karting adecvată, tinerii piloţi mureșeni fiind nevoiți să se antreneze într-o curte, din incinta unei școli a orașului. Astfel, copiii care se califică la competițiile școlare finale, de karting, nu se antrenează pe o pistă omologată, decât cu o zi înainte de concursurile oficiale. În lipsa unui spațiu adecvat pentru antrenament, motivați de dorința de câștiga, în sezonul competițional 2022-2023, echipa de karting de la „Palatul copiilor” Târgu Mureș, formată din 9 piloți antrenați de profesorul Claudiu Pop, a devenit campioană națională la Campionatul Național de Karting Școlar „Micul Pilot”, desfășurat în 5 etape, toate la Bacău, pe pista de karting Racing Speed. Copiii au mai obținut și trei titluri de campioni naționali, la probele individuale și un loc 3. Echipa a fost formată din elevi din clasele I-X, la diferite categorii de vârstă și motorizare, de la 50cmc la 125cmc.

Campionatul Național de Karting Școlar „Micul Pilot” este o competiție desfășurată anual între Palatele Copiilor din România. Având în vedere numărul participanților, „Micul Pilot” este, de departe, cel mai mare campionat de acest gen organizat în sud-estul Europei. Competiția este una foarte dificilă și solicitantă, atât pentru piloți cât și pentru profesori și părinți, deoarece constă în 5 etape, care se desfășoară doar pe pistele autorizate de Federația Română de Karting. Husari Vlad Ștefan este elev în clasa a IV-a, la Școala gimnazială Nr. 7 din Târgu-Mureș și deține titlul de campion național, la categoria sa de vârstă, obținut în cadrul Campionatului Național de Karting Școlar.

Disciplina și perseverența îl definesc pe Vlad, care este campion național și la dans sportiv. Visul său este să devină pilot de Formula 1. În discuția despre pasiunea pentru karting ni s-a alăturat și Daniel Diaconu, proaspăt membru în echipa mureșeană, elev în clasa a VII-a la Școala gimnazială Bernady Gyorgy din Târgu Mureș. Daniel a urcat prima oară într-un kart acum un an de zile, dar deja se poate mândri cu câteva premii și recorduri. Deține propriul kart, achiziționat de tatăl său, fost kartist și pasionat de acest sport.

Fiind la doar câțiva centimetri de la sol și având o greutate mică, karturile pot atinge viteze impresionante, oferind o senzație puternică de libertate și de forță a vântului, pe care copiii au experimentat-o în timpul curselor. Kartingul poate juca un rol important în formarea conducătorilor auto responsabili prin oferirea unei experiențe practice în conducerea vehiculelor, promovarea principiilor de siguranță rutieră, dezvoltarea răspunderii și disciplinei în conducere și conștientizarea riscurilor și consecințelor asociate cu conducerea în trafic.

Anual, aproximativ 200 de copii se înscriu la cursurile gratuite de karting, oferite de Palatul copiilor din Târgu Mureș și finanțate de Ministerul Educației. La concursul școlar „Micul pilot” 2024, echipa de karting Mureș, pregătită de kartistul Claudiu Pop, va participa cu 12 piloți, care concurează pentru a-și apăra titlul de campioni naționali. Kartingul este un sport costisitor care implică cheltuieli semnificative pentru echipamente și întreținerea vehiculelor. Sprijinul financiar acordat de părinți are un impact semnificativ asupra dezvoltării și succesului copiilor lor în acest sport.

Cea mai apropiată pistă de karting omologată, de județul Mureș, se află la o distanță de aproximativ 200 km, drum pe care părinții îl parcurg deseori, împreună cu copiii, pentru efectuarea antrenamentelor. Prin susținerea activă și implicarea părinților în karting, copiii au parte de experiențe benefice în acest sport, cu oportunități de creștere personală, dezvoltare a abilităților și realizare a potențialului lor.

Pasiunea pentru karting este alimentată de senzația de viteză, competiție și camaraderie, experimentate, în tinerețe și de Cristian Diaconu și David Zsolt, părinții actualilor campioni kartiști mureșeni. La atelierele de karting de la „Palatul copiilor”, karturile se construiesc de la zero, creând astfel o legătură mai puternică între părinți, copii și profesor, cu sfaturi benefice pentru tinerii piloți, în timpul procesului de învățare și dezvoltare în karting. Kartingul a evoluat de la o activitate de nișă destinată pasionaților de curse la o activitate accesibilă și populară, cu tehnologie avansată și o varietate de competiții pentru toate nivelurile de experiență.

Am descoperit astăzi că prin intermediul experienței practice în karting, se pregătesc viitori conducători auto care pot evalua și gestiona riscurile din trafic, într-un mod responsabil. Performanța cluburilor școlare de karting include, pe lângă rezultatele competițiilor, și implicarea elevilor, dezvoltarea abilităților și impactul asupra succesului academic și personal al acestora. Le mulțumim pentru poveștile captivante și informațiile exclusive și le urăm succes și în anul acesta competițional profesorului Claudiu Pop, piloților și părinților.

Realizator: Veronica Ilie