Radio Timișoara: Maria Olaru – Performanță și sacrificiu

 Radio Timișoara: Maria Olaru – Performanță și sacrificiu

61
0

România de nota 10 vă aduce și astăzi povestea unui om de nota 10. Maria Olaru, gimnastă română de talie mondială, medaliată cu aur pe echipe și argint la individual compus, la Jocurile Olimpice de vară din 2000 desfășurate în Sydney, Australia.

Am povestit despre performanță și sacrificii, am depănat amintiri despre Olimpiada de Vară și atmosfera din satul olimpic, despre ce sentimente și emoții te încearcă atunci când ești pe podium și se aude Imnul Național al României. Am povestit și despre campania umanitară la care a participat anul trecut. Povestea Mariei Olaru, după cum ea însăși spune, e ca un film.

Maria Olaru a început gimnastica la vârsta de 6 ani în orașul natal Fălticeni, pentru ca, mai apoi, la vârsta de doar 7 ani, să înceapă gimnastica de performanță la CSS Cetate Deva. La doar 11 ani, în 1993, este promovată în lotul de senioare, făcând față cu brio cerințelor de pregătire. După un an de pregătire la echipa națională, staff-ul tehnic decide ca ea să fie transferată din nou la clubul Cetate Deva (în aceeași incintă cu lotul olimpic), deoarece vârsta sportivei era prea mică. În 1996 revine la lotul olimpic, dar de data aceasta în cadrul celui de junioare, aflat în București la acea vreme, un curs firesc având în vedere vârsta sportivei. În acest interval participă la Campionatele Europene de Junioare din Anglia (Birmingham), unde cucerește locul întâi la sărituri, devenind astfel Campioană Europeană. După acest Campionat European, revine la Deva și se alătură din nou lotului olimpic de senioare.

Din 1998, Maria Olaru participă la competițiile de senioare, câștigând medalia de aur cu echipa și cea de argint la sărituri, la Campionatele Europene din Rusia (Sankt Petersburg). În anul urmator, 1999, participă la Campionatele Mondiale din China (Tianjin), unde câștigă medalia de aur cu echipa, aur la individual compus, bronz la sărituri. Maria Olaru a ajuns în 3 finale pe aparate, la acest campionat, și anume: sărituri (locul III), paralele (locul VI) și bârnă (locul IV). Titlul mondial la individual compus este al doilea din istoria gimnasticii feminine românești, primul fiind obținut de Aurelia Dobre în 1987 la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, Olanda.

Maria a fost una dintre cele mai înalte gimnaste (1,63 m) de la sfârșitul anilor 90. I-au plăcut toate aparatele, fiind astfel o gimnastă completă și afirmându-se în special la individual compus. La finalul anului 2000, Maria Olaru decide să se retragă în glorie din activitatea competițională.

În 2000 i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor.

În anul 2016 a publicat o carte în care își spune povestea – Prețul aurului. Sinceritate incomodă.

Anul trecut, multipla campioană la gimnastică, Maria Olaru, și-a donat în cadrul unei campanii pentru copiii diagnosticați cu afecțiuni oncologice, medalia europeană de aur, obținută împreună cu echipa în 1998, în Rusia, la Sankt Petersburg,.

Medalia de aur a fost topită și tranformată în 100 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului pediatric. Acestea au fost oferite mai departe copiilor declarați cu remisiune pe termen lung echivalentă cu vindecarea.

Realizator: Lavinius Petreanu, Radio România Timișoara

Sursa Foto: Maria Olaru – Pagina de Facebook / Studioul Radio Timișoara