Radio Reșița – Andrei Rotaru, colecționarul de bijuterii pe patru roți

Radio Reșița – Andrei Rotaru, colecționarul de bijuterii pe patru roți

30
0

Astăzi vă invităm în Banatul de Munte să descoperiți comunitatea colecționarilor de bijuterii pe patru roți, mașini de epocă.

Cine s-ar fi gândit vreodată că în Banatul de Munte sunt o seamă de pasionaţi colecționari de obiecte vechi. Şi nu e vorba aici de timbre, de monede sau cărți, ci de exponate valoroase care ocupă mai multe garaje din Reșița şi de la a căror ieșire de pe porțile fabricilor au trecut mai multe decenii. Majoritatea dintre ele sunt dintr-o epocă apusă şi erau în vogă în perioada de dinainte de 1989.

Datorită acestei comunități Reşiţa începe să fie cunoscută și pentru alte atracții pe roți, în afara celebrelor locomotive cu abur, ce nu mai au nevoie de nicio altă prezentare.

Unul dintre posesorii de autoturisme Dacia, exemplare unice, este reșițeanul Andrei Rotaru, care deține nu mai puțin de 7 astfel de mașini.

”Pasiunea pentru vehiculele care acum sunt istorice este încă din copilărie, din momentul în care se organizau diverse curse automobilistice. Cupa Păcii și a Prieteniei strângea automobiliști din tot blocul socialist. O mașină Dacia de culoare verde a fost prima mea achiziție. Apoi, am început să strâng o parte din modelele de fabricație românească, am câte un exemplar din fiecare tip de Dacie produs până în anul1989, precum și un vehicul de teren produs tot sub emblema Dacia. Este un alt exemplar rar, o variantă decapotabilă, este singurul din prima generație de ARO 10 ce s-a mai păstrat în România. În prezent, în parcul auto dețin 7 mașini funcționale și mai am în curs de restaurare alte două vehicule. Fac tot posibilul să le rulez o dată la două luni”, a spus Andrei Rotaru, preşedintele Retromobil, filiala Caraş-Severin.

Asociația Retromobil România include o comunitate ce deține vehicule istorice, ce reprezintă un patrimoniu național pe roți, o entitate ce a constituit un muzeu mobil. Asociația are o vechime de 25 de ani, iar în Caraș-Severin activează de 5 ani. În ultimii ani, această pasiune o au din ce în ce mai mulți tineri, inclusiv în Banatul Montan.

”Sunt foarte bucuros că începem să avem tot mai mulți membri,  tot mai mulți pasionați, chiar tineri, care participă atât la manifestările noastre din Caraș-Severin, cât și la colegii noștri din țară și din străinătate. Aceasta este o pasiune fără frontiere. Noi avem multe acțiuni în comun cu colegii din Serbia, Ungaria, Macedonia, Slovenia, Croația, la care participăm cu foarte mare drag. La Reșița, ne dorim să reunim toate aceste vehicule istorice într-un muzeu, să nu le mai ținem în diferite garaje, să poată să fie admirate și de alți pasionați de astfel de bijuterii pe 4 roți.

Prima care mă urmează în această pasiune este fiica mea care este nelipsită de la evenimente, participă atât la partea competițională, la raliuri, cât și la partea expozițională. Mergem împreună la cele mai multe dintre manifestări, atunci când și timpul îi permite, pentru că încă este la școală”, a mai spus Andrei Rotaru.

În România, cea mai veche mașină marca Dacia, un autoturism fabricat în anul 1904, este la un colecționar din Constanța și participă la diverse evenimente organizate în țară.

”În România, va exista interes în rândul cetățenilor să ducă mai departe tradiția autoturismelor fabricate în țara noastră, atâta timp cât există pasiune”, a concluzionat Andrei Rotaru, președintele filialei Caraș-Severin a Clubului Retromobil.

Emisiune realizată de Cristina Corocan si Hardy Chwoika

Text site: Cristina Corocan

Sursa foto: Radio Reșița și Andrei Rotaru