Radio Iași: Tradiții și obiceiuri de Anul Nou, în Moldova

Radio Iași: Tradiții și obiceiuri de Anul Nou, în Moldova

58
0

Câteva zile ne mai despart de 2024.

În așteptarea Noului An se cuvine să vorbim despre manifestările tradiționale diverse care marchează această perioadă.

România și-a păstrat obiceiuriledin străbuni, unele moșteniteîncă de pe vremea dacilor. În lume suntem recunoscuți și datorită tradițiilor de peste an și din zilele de sărbătoare, care unesc comunitatea și mențin vie autenticitatea poporului român.

Moldova, zonă a țării cu o bogată istorie a datinilor, ne demonstrează că aceste forme de identitate sunt încă bine păstrate și că există în continuare respectul și dăruirea pentru a le duce mai departe.

Jocurile cu măști zoomorfe – cum sunt Dansul Ursului, al Caprei, Căiuții sau Cerbul – jocurile populare, cu personaje din lumea satului, „babe și moșnegi”, precum și Plugușorul sau Sorcova, au menirea simbolică de a alunga vechiul an și, odată cu el, și spiritele rele, și de a vesti unul nou, prosper, îmbelșugat.

În rural, tradițiile de Anul Nou au loc chiar în ziua de 31 decembrie. Se începe de dimineață, cu o adunare generală în mijlocul satului, și continuă până târziu în noapte, timp în care cetele colindă din casă în casă, iar gazdele le cinstesc cu bucate alese și cu bani.

La oraș, pe de altă parte, aceste tradiții încep să aibă loc încă de pe la jumătatea ultimei luni din an. În aceste zile, la Iași, precum și în celelalte mari orașe din regiunea Moldovei, străzile vuiesc de formații, mascați, alaiuri, cu dobe și fluierături, caredesfășoară, în zonele centrale, îndeosebi,jocurile de Anul Nou.

Însă ce reprezintă manifestările măștilor zoomorfe, care este rolul lor în comunitate și cine le mai practică?

În ediția de astăzi a emisiunii, dedicată sărbătorilor de iarnă, muzeograful Ovidiu Focșa, de la Muzeul de Etnografie din cadrul Complexului Național Moldova Iași, ne explică simbolistica tradițiilor de Anul Nou, care, veți vedea, este foarte complexă. În completarea dialogului nostru atașăm câteva fotografii și filmulețe, pentru a descoperi mai bine sau a retrăi atmosfera din aceste zile.

Și cum urările nu trebuie să lipsească de sărbători, vă doresc un 2024 cu multe aspirații, cu dorințe de a fi mai buni, mai inspirați. Asta pe lângă sănătate, belșug și lumină!

Un An Nou cu pace și împliniri!

Realizator: Letiția Gheorghiu

Montaj: Elvis Gabriel Mihălăchioaei

Photo credit: arhiva personală a realizatoarei, arhiva personală a lui Ovidiu Focșa, Pagina de Facebook ”Urșii de la Comănești Leorda”.