Radio Târgu Mureș: Bucuria colindului autentic adusă de „Tineri pentru tineri”

Radio Târgu Mureș: Bucuria colindului autentic adusă de „Tineri pentru tineri”

53
0

Datina colindatului la români este străveche, iar colindele, prin conținutul lor, arată că ele vin dintr-o istorie adânc românească, cu o trăire autentică.

În cadrul taberelor organizate la Mănăstirea Oașa, situată la poalele Munților Șureanu, numeroși tineri au legat prietenii și au înființat, mai apoi, asociații, în cadrul cărora au aprofundat obiceiul de colindat și obiceiurile țăranului român. Asociațiile de tineri organizează anual concerte, care nu sunt o simplă interpretare de colinde, ci o incursiune în tradiția satului românesc și în credința poporului nostru. Este un exercițiu de sinceritate și de trăire autentică a lui Dumnezeu, esențial în cunoașterea și asumarea identității naționale, despre care ne-au povestit, într-un interviu, coordonatorii organizației „Tineri pentru tineri Mureș”.

Activitățile culturale au o pondere mare în cadrul asociațiilor de tineret, înființate în urma întâlnirilor din cadrul taberelor organizate la Mănăstirea ortodoxă Oașa, situată pe valea râului Sebeș.  Aceste întâlniri a sute de tineri pot fi înțelese mai degrabă cu sufletul decât cu rațiunea, mai degrabă cu trăirea decât cu gândirea. Până acum s-au perindat pe la mănăstire zeci de mii de tineri, iar anual, se organizează treisprezece tabere studențești, orientate pe trei direcții: spiritualitate, tradiție și cultură. La nivel național există, astăzi, zece asociații, fondate în cadrul Mănăstirii Oașa.

În urmă cu șase ani a luat naștere organizația „Tineri pentru tineri”, la Târgu Mureș, alcătuită dintr-un grup de elevi şi studenţi, care au regăsit, în cadrul taberelor, frumuseţea comuniunii în atmosfera culturii tradiţionale, a trăirilor sincere. Maria Enea este membru alumn al asociației „TPT” și se află într-o continuă comunicare cu tinerii, cu energia lor, fiind coordonator al sectorului de organizare și implicare artistică din cadrul asociației.

În taberele de la Mănăstirea Oașa, tinerii au găsit răspunsuri la întrebările lor și au descoperit valorile autentice, ne spune și președintele organizației mureșene, Adela Vodă. Colindele reprezintă o parte importantă a tradițiilor de Crăciun, au origini vechi și sunt transmise din generație în generație, adesea păstrându-se conform tradițiilor specifice din diferite regiuni. Prin participarea la taberele organizate de mănăstirea Oașa și mai apoi prin intermediul asociațiilor create, tinerii au regăsit bucuria colindelor și au fost curioși să afle cum au fost păstrate și interpretate cu respect pentru tradiție, să descopere versurile cu încărcătură emoțională și spirituală puternică și cel mai important, să le transmită, în formă cât mai autentică, mai departe, tinerilor.

Pentru a înțelege mai bine specificul muzical și universul în care au crescut, tinerii Rareș Arsu, membru al „Asociației tinerilor de pe Valea Sebeșului”, Maria Enea și Adela Vodă coordonatoare ale asociației „TPT Mureș”, vorbesc despre tradițiile din ajun de Crăciun, în zonele în care au copilărit. În satul Văleni, din județul Mureș era obiceiul „cântatului la două ferești”, iar în satul Cunța din județul Alba, ceata de feciori, numită „butea” pornea colindatul prin sat, de la casa părintelui. Obiceiul de colindat concurează cu spectaculosul din ziua de astăzi, ajungând să fie transmis mai departe într-o variantă diluată.

Tinerii au început să studieze mai cu atenție însemnătatea profundă a colindului, pe care îl prezintă în spectacole, adresate în mod special tinerilor. Colindul are o dimensiune apostolică, dar și o funcție maritală, aflăm de la Maria Enea, coordonator artistic în cadrul „Tineri pentru tineri Mureș”.

„Nu tradiția are nevoie de noi, cei de azi, ca să existe, ci noi avem nevoie de ea ca să fim vii în continuare!” sunt cuvintele tinerilor din cele zece asociații din România, care, în acest an, în perioada 4-20 decembrie, au pornit cu colindul în întreaga țară. Tinerii au adus în scenă obiceiul tradițional de colindat, așa cum l-au regăsit în memoria și sufletul țăranului român: cu colinde vechi din fondul arhaic, cu urări și strigături de bine, într-un concert de colinde tradiționale numit „Îmbucură-te, om bun!” Fiecare grup de tineri valorifică potențialul local al zonei din care provine, din poveștile adunate de la bunici și părinți, dar și din culgerile de colinde. Culegătorii de folclor, printre care și îndrăgitul profesor și interpret Ioan Bocșa i-au ajutat pe tineri în alcătuirea unui repertoriu curat și fidel obiceiurilor de odinioară.

Activitățile organizației „Tineri pentru tineri Mureș” implică numeroase acțiuni de voluntariat comunitar și responsabilitate socială, donări de sânge, întâlniri cu copii din medii defavorizate, dar și întâlniri de rugăciune. Tinerii studiază, pe tot parcursul anului, nu doar obiceiul de colindat, ci și celelalte obiceiuri ale țăranului român. Imediat după Crăciun, urmează perioada „câșlegilor”, în care se pregătesc nunțile tradiționale, ne-au mărturisit tinerii, Maria, Adela și Rareș, pe care nu i-am lăsat să părăsească sala de concerte a studioului nostru de radio, fără a ne colinda și ura.

Bucuria colindelor aduse de „Tineri pentru tineri Mureș” este suprinsă în fotografii și clipuri video pe pagina pe Facebook, sau pe contul Instagram al asociației, unde tinerii sunt foarte activi. „Ca binele şi frumosul să sporească, vrem ca familia noastră să crească, să ne dăruim unii altora bucuriile, căutările şi certitudinile. Vă aştepăm cu drag să căutăm împreună Esenţa!” este invitația adresată tinerilor, de către tineri.

Realizator: Veronica Ilie

Fotografii din arhiva „TPT Mureș”