Radio Constanța: ”Ferestre către Marea Neagră”

Radio Constanța: ”Ferestre către Marea Neagră”

9
0

”Ferestre către Marea Neagră” – astfel se numește primul proiect dedicat impactului infrastructurilor de tip off-shore asupra biodiversității marine, lansat în luna octombrie de către Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin „Oceanic Club” din Constanța.

În emisiunea ”România de nota 10” din această săptămână, pe frecvențele Radio România Regional, invitatul ediției este directorul coordonator al Oceanic Club Constanța, biologul marin Răzvan Popescu Mirceni. Acesta ne va spune de ce avem nevoie de un astfel de program de cercetare la Marea Neagră, cum se va desfășura el în mod concret și până la urmă, cât de sănătos este în prezent mediul marin, în contextul activităților economice din larg dar și a exercițiilor militare în urma războiului din Ucraina.

Impactul platformelor marine, așa numitele structuri off-shore, din Marea Neagră va fi cercetat din punct de vedere ecologic de către biologii marini din cadrul „Oceanic Club” Constanța, în parteneriat cu deținătorii acestora.

“Este primul proiect dedicat impactului infrastructurilor de tip offshore asupra biodiversității marine, pentru care vom încerca, pe parcursul următorului an, în parteneriat cu cea mai mare companie românească care are investiții în off-shore, să vedem exact ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu biodiversitatea în zona în care aceste platforme au funcționat, să vedem cum se poate optimiza funcționarea lor astfel încât să menținem atât echilibrul ecologic, cât și cel economic și să putem răspunde întrebării care sunt avantajele și care sunt dezavantajele prezenței structurilor offshore într-o zonă maritimă românească”, spune Răzvan Popescu-Mirceni.

 

“Vom avea investigații cu roboți subacvatici, cu diverse dispozitive pentru înregistrarea ultrasunetelor, înregistrări acustice, mai multe categorii de aparaturi care vor înregistra parametri fizici, respectiv temperatură, oxigen dizolvat, salinitate. Pe toate acestea le vom corela cu prezența și abundența diverselor categorii de specii și bineînțeles, vom avea o serie de investigații fotografice de suprafață. Vom urmări și impactul pe care aceste categorii de structuri le au asupra, spre exemplu, migrației păsărilor sau a liliecilor pe mare”, a mai adăugat biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Redactor – Magda Vâjaică / Foto: Radio Constanța și Meta – Oceanic Club