Radio Timișoara : Vârful Broad Peak – noua provocare pentru alpinistul Horia Colibășanu

Radio Timișoara : Vârful Broad Peak – noua provocare pentru alpinistul Horia Colibășanu

40
0
Foto: Horia Colibășanu

Azi vorbim cu și despre Horia Colibășanu, care an de an ne ține cu sufletul la gură, de emoție, de frică ori suspans! Iar când reușește să atingă vârful, euforia reușitei sale traversează țara ca un val!

Provocarea de a duce tricolorul pe cele mai înalte vârfuri muntoase ale lumii e deja obicei pentru tânărul Horia Colibășanu.

Este medic stomatolog de profesie însă ce l-a pus pe harta lumii dar și domeniul în care a stabilit multe recorduri este alpinismul – hobby-ul, pasiunea care îi dă în fiecare zi avânt să provoace frumoasa dar și imprevizibila natură!

În mod normal, în această perioadă a anului ar fi fost deja în tabăra de acomodare, din munții Himalaya. De data aceasta, însă, alpinistul a ales un summit nou, în altă țară – una cu mult tumult, însă care nu va afecta expediția.

Expediția din acest an îl va duce pe Horia Colibășanu față în față cu Broad Peak, tot parte din lanțul Himalayan. Este frate cu alte patru vârfuri, tot de pe teritoriul pakistanez, un munte pe care nu a mai încercat să îl cucerească. Va fi împreună cu partnereul său, Marius Gane, alături de care și-a planificat traseul. Niciunul nu a încercat să urce acest vârf, deci va fi o premieră pentru ambii alpiniști. Motivația dar și obișnuința te pot ajuta să depășești momentele de izolare. ”Nu ești singur acolo dar da, e o dificultate să trai între stânci și ghețuri 2 luni. La prima expediție chiar mi-a fost foarte greu, am stat două luni jumate acolo și ultima jumătate de lună a fost foarte grea. Te simți așa, ca la pușcărie, pentru că nu prea poți să pleci când vrei, trebuie să pleci când se termină expediția. E un mediu ostil și  trebuie să fii ori motivat, cum  am fost la prima expediție, în care îmi doream foarte mult să fiu acolo și să urc vârful, sau să fii obișnuit(…).” spune Horia.

Everestul l-a cucerit în 2017.

O premieră românească de excepție – fără șerpași, fără oxigen suplimentar!

Anul 2022 a fost acela în care Horia a revenit în peisaj, cu un alt colos cucerit: Kanchenjunga, tot prin propriile puteri, tot o premieră pentru România și un adevărat periplu, în fața provocărilor naturii!

Fiecare dintre aceste vârfuri vine cu niște provocări imense! Expediția de anul acesta va însemna și o…revedere. Al doilea vârf al lumii – K2 – este și primul vârf de peste 8 mii de metri, pe care l-a cucerit Horia. E un vârf despre care mulți alpiniști spun că este mai periculos și mai capricios decât însuși Everestul. ”N-am mai  fost în Pakistan  de atunci, din  2004(…)” spuneHoria, “(…) șiestevecinul de pesteghețar al Broad Peak-ului. Elesuntfoarteapropiateunul de celălaltși, de pe K2 se vede Broad Peak, celmaiaproape, și de pe Broad Peak se vedefoartefrumos K2”

Sunt șanse destul de mari ca întreg periplul să îl vedem și noi, cei de acasă, aproape în timp real. Pentru Horia, expediția înseamnă urcare pe vârfuri înalte dar și imagini spectaculoase, pe care le surprinde la fiecare pas! Acum 20 de ani, tehnologia era rudimentară iar singurul contact cu familia era un telefon simplu care se conecta prin satelit. Acum, posibilitățile sunt mult mai mari, doar vremea să țină cu el. ”Dacă-i totul în regulă, am ajuns la o oră potrivită și nu este foarte mare grabă și nu-mi îngheață mâinile pe telefon, da, probabil că și un live pe Facebook. De obicei, o mare problemă sus pe vârf este că sunt – 20 de grade și, dacă stai  prea mult cu mâinile fără mănușă, un pic te ia cu frig.” 

Horia, îți ținem pumnii pentru expediție, îți dorim vreme bună și drum fără incidente! Stăm cu ochii pe tine și așteptăm, ca de fiecare dată, vestea de la summit și să te întorci acasă cu al 10-lea optmiar în palmares!

Realizator: Ioana Sapianu

Fotografii: arhivă Ioana Sapianu și pagina de Facebook Horia Colibășanu