Radio România Brașov FM: Vasile Oltean, cetățean de onoare brașovean care l-a...

Radio România Brașov FM: Vasile Oltean, cetățean de onoare brașovean care l-a inspirat cu poveștile sale pe Mihail Sadoveanu

49
0

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! Astăzi vă invit la Brașov unde vom cunoaște o mică parte din istoria acestor meleaguri prin filtrul unei personalități marcante ce aparține locului. Vom arăta că România de Nota 10 nu are doar prezent și viitor, ci și un trecut mai strălucior decât tot ce știam noi, un trecut ascuns printre litere chirilice, limbi pierdute în negura timpului și file de poveste vechi de secole.

S-a născut pe 22 martie 1948 în satul Deal din județul Alba, însă la vârsta de 10 ani, tatăl său a decis că e mai bine să-l trimită la poalele Tâmpei cât timp el va fi fugar în munți. Este momentul din istoria vieții sale pe care și-l amintește și acum, la vârsta de 75 de ani, cu ochii în lacrimi. Aici, la Brașov, Vâsa lu’ Coman, așa cum i se spunea în copilărie, deslușește tainele scrisului de altădată, îl întâlnește pe Mihail Sadoveanu și îi povestește o întâmplare ce avea să devină poveste în scrierile autorului, iar după decenii întregi devine cetățean de onoare al Brașovului în anul de grație 2023.

Am stat de vorbă cu o adevărată enciclopedie umană, profesor doctor Vasile Oltean, preot, filolog, muzeograf timp de 54 de ani, profesor și teolog, fost director al Muzeului Primei Școli Românești, un iubitor al Șcheiului și al tradițiilor locului, vorbitor, printre altele, de latină, slavă și greacă, cel care ne-a purtat prin cele 28 de cărți ale sale cu vorba, poveștile și istoria neștiută a Brașovului.

Întâlnirea de suflet cu părintele Vasile Oltean s-a desfășurat într-un loc încărcat de istorie și simbolistică, Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului.

În acest spațiu religios și cultural, părintele ne-a povestit despre cei care pun în scena una dintre tradițiile cele mai dragi sufletului său, Junii Brașovului, un grup de tineri, bătrâni și chiar copii călăreți din Șcheii Brașovului. În zilele noastre aceștia au doar funcție ceremonială care, an de an, se manifestă prin coborârea lor în cetate, un eveniment unic în România, care atrage mii de turiști din țară și din străinătate. Cele șapte grupuri de Juni costumați distinctiv și cu însemne specifice defilează călare prin centrul Brașovului în prima duminică după cea a Paștelui ortodox, Duminica Tomii. Mult timp Junii nu au avut voie să intre în cetate, însă cursul istoriei lor s-a schimbat odată cu venirea lui Mihai Viteazu la Brașov. Cercetările profesorului doctor Vasile Oltean au scos la iveală o parte dintre simbolurile dacice regăsit în aceste manifestări.

 

 

Părintele Vasile Oltean își amintește cu mare drag de prima sa carte publicată în 1982, însă vorbește cu emoție despre întreaga sa colecție de cărți de mare preț. Volume vechi de sute de ani și chiar un exemplar ce împlinește aproape un 1 mileniu, prima carte slavă din lume sau cărți de la Nurnberg, Roma ori Paris din secolul XIV, toate fac parte din colecția sa și sunt supuse cercetării sale constante.

La finalul dialogului nostru, care a avut loc chiar în ziua în care alături de soția sa împlineau 51 de ani de la căsătorie, părintele Vasile Oltean a avut și câteva gânduri pentru tânăra generație pe care și-ar dori-o mai însetată de cunoaștere.

Dragi prieteni, am avut parte de o ediție a emisiunii de România de Nota 10 cât o întreagă lecție de istorie, cultură, relgie și simbolism. Aceasta este România noastră, loc binecuvântat cu o istorie încă învăluită în mistere, cu o limbă ce se vorbește de secole în acest permietru, cu valori intelectuale și spirituale inegalabile.

Realizator: Bianca Bucă

Foto, Editare Video & Audio: Bianca Bucă