Copilării cu jucării de altădată

Copilării cu jucării de altădată

27
0

Un alt muzeu își deschide ușile pentru a ne încânta cu exponatele sale care ne duc în lumea copilăriei de altădată. Prin această nedefinire de timp înțelegem că locul de joacă, cu tot ce ne-am fi dorit în el, este asociat cu sentimentul experienței copilului pe care-l avem în suflet.

Vă invit să petrecem puțin timp în Muzeul Jucăriilor pe care îl puteți vizita în incinta Muzeului Național de Istorie a României care, ”în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit pentru publicul de toate vârstele  o  frumoasă expoziție dedicată copilăriei și obiectelor care reușeau, în fiecare zi, să aducă un zâmbet pe buzele și în sufletele copiilor. Atent alese de prietenii noștri, jucăriile le oferă ocazia copiilor din prezent, dar și celor din trecut, să trăiască bucuria de a se întâlni cu emoția, veselia, inocența anilor lipsiți de griji și plini de curiozitate. (…) O mulțime de jucării – peste 15.000 – fabricate în România şi în alte ţări în ultima sută și ceva de ani, au fost adunate de-a lungul anilor de membrii Asociației Muzeul Jucăriilor. Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit.

În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani şi suntem convinși că pe lângă bucuria pe care o vor provoca celor mai mici vizitatori ai muzeului, vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor și bunicilor acestora.

Organizatorii au selectat pentru dumneavoastră circa 2.000 de piese din colecția asociației, cele mai vechi datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuși, mașinuțe, avioane, trenulețe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete vor putea fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României.

Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din țări cu tradiție în acest domeniu, mai ales din statul german, și o parte dintre acestea se găsesc în expoziția noastră. Multe însă au fost realizate în România, așa cum sunt cele produse de „Arădeanca”, cea mai mare fabrică de jucării din țara noastră în perioada postbelică.

Expoziția este însoțită de o colecție de reproduceri ale unor fotografii cu mulți copii și jucăriile acestora din ultima sută de ani, aparținând Asociației Muzeul Jucăriilor.”  – text Muzeul Național de Istorie a României

Creatorul aceste idei de a colecționa jucării și amintiri ale copilăriei este Cristian Dumitru, de profesie inginer care ne mărturisește: ”Muzeul jucăriilor se bazează pe colecția mea începută prin anii 80, când eram pasionat de trenulețe, de machete, dar în același timp frații mei crescând practic renunțau la jucăriile primei copilării și am început să le strâng și pe ale lor și pe ale verilor mei…

Aveam, în anii 80 când am plecat în armată, chiar o vitrină plină de jucării, le spuneam de colecție pentru că nu se mai găseau în comerț.”

Invitat în Biblioteca de Bucurii, Cristian Dumitru ne  împărtășește de unde a pornit și cum a construit această poveste – cum a început această pasiune de-a colecționa jucării, cum a reușit să expună colecții tematice cu mii de exponate care atrag public de toate vârstele și mai ales cum se vede copilăria de altădată față de cea de acum.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Cristian Dumitru / Camelia Teodosiu