O călătorie prin Capitalele Europene ale Culturii 2023 – Timișoara, Veszprem, Eleusina

O călătorie prin Capitalele Europene ale Culturii 2023 – Timișoara, Veszprem, Eleusina

27
0

Un weekend cât un an
La Timișoara, Ceremonia de Deschidere va avea loc curând, în al treilea weekend din februarie. Totul începe cu decernarea de către comisarul Mariya Gabriel, pe scena Naționalului, a premiului Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro. Urmează mesajul de solidaritate, de societate deschisă și sustenabilitate, transmis unei lumi frământate de război, schimbări climatice și segregări sociale. Este sărbătoarea orașului, sărbătoarea regiunii, a oamenilor.

„În 2010 s-a născut acest vis. 13 ani mai târziu devine realitate. A fost un roller-coaster pentru toată comunitatea care a convins, cu proiecte și programe foarte concrete. Vom avea în medie peste 30 evenimente pe săptămână. După deschiderea din 17-19 februarie, în fiecare zi se vor întâmpla lucruri în oraș. Vor acoperi tot orașul. Se întâmplă peste tot în comunitate. Toate cartierele vor trăi acest an. Nu este doar pentru a arăta cultura și istoria timișoreană, ci a ne deschide către Europa. Vom avea parteneri din lumea întreagă”, primarul Dominic Fritz

În perioada 17-19 februarie se va deschide expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, dar și instalația Adinei Pintilie – care a reprezentat România la Bienala de la Veneția.
Se va inaugura o mare grădină verticală în P-ța Operei – instalație care aparține unei companii din Barcelona.
Va fi prezent la Timișoara și renumitul filosof și scriitor german Peter Sloterdijk.

Vom spune într-o zi că am transformat orașul

Primarul Timișoarei a amintit de prezența la Timișoara a unor scriitori de Nobel, precum Orhan Pamuk (2006) sau Olga Tokarczuk (2019), de 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, festivaluri tematice, de asemenea de cinci festivaluri de teatru.

„Capitala Culturală e o șansă istorică pentru oraș, pentru țară. Peste tot e o curiozitate, nu doar pentru programul cultural, ci pentru povestea Timișoarei. Trebuie să luăm acest an ca ceva ce ne aparține, nu-l dăm înapoi, vrem ca acest titlu să formeze viața culturală mulți ani înainte. Vrem să luăm această capitală, să o facem capitala noastră. Nu este a Primăriei, a Consiliului Județean, a Ministerului Culturii… e capitala noastră, a tuturor. Nu am niciun dubiu că vom reuși. Vom spune într-o zi că a transformat orașul”, a mai afirmat Fritz.

Un eveniment de 2 milioane de euro: cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani

Opere de artă semnate de Brâncuşi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnişoara Pogany, Piatră de hotar – din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârşit III, diferite desene, guaşe şi fotografii realizate de Constantin Brâncuşi vor putea fi văzute la Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. În jur de 20-25 de sculpturi ale lui Brâncuşi, din colecţii private şi de stat, vor fi aduse din Anglia, Elveţia, Franţa şi România.

Viața nu este un șir de festivaluri, de saltimbanciade

Dacă veniți la Timișoara, cautați spiritul și încercați să vă închipuiți că nu vrea să renunțe la charm si libertate, priviți-o nefardată, la prima ora a dimineții, în momentul vulnerabilitații, din dorința de a păstra armonia, de a anima imensa forță a comunitații și creativității.
„La 33 de ani de la Revoluție, avem nevoie să conștientizăm câteva aspecte. De unde venim, încontro ne îndreptăm. Se vede bine la nivel de intenții și se va vedea și mai bine la nivel de fapte, că moștenirea pe care sper să o lase 2023 generațiilor care vor urma, să fie ceva care pune accent pe cultură și sustenabilitate… Viața nu este un șir de festivaluri, de saltimbanciade, sunt alte valori pe care trebuie să le conștientizăm și să le ocrotim. Tot ce va însemna Timișoara în 2023 va trebui să arate muliplele valențe și fațete ale culturii: de la artă culinară, respectului față de sine, sensibilității sociale, până la cultura urbanistică… România nu e doar educată, ci și culturală. Este marea provocare”. Demeter Andraș, consilier în Ministerul Culturii

Capitale surori

Veszprem, orasul cochet din Ungaria, aflat la o distanță de 4 ore si jumătate de Timișoara e poarta de intrare spre secretele Balatonului.
21 ianuarie 2023 este ziua oficială de deschidere a evenimentelor care vor celebra Capitala Culturii 2023 prin muzica, dansuri, arte, și delicii gastronomice.

Elefsina sau Eleusina este astăzi o suburbie a Atenei cu ieșire la Golful Saronic. Orașul este un port strategic și un centru industrial situat la 21 km de Atena.
Obiectivul turistic principal este Muzeul și situl Arheologic Eleusis, care pe vremuri atrăgea mulțimi de pelerini dornici sa fie inițiați și să descopere Misterele Eleusine.
Orașul în care s-a născut Eschil, părintele tragediei greci devine, oficial, Capitală Europeană a Culturii in 4 februarie.

Realizator: Simona Pele
Photo: Arhiva Centrului de Proiecte Timișoara / Arhiva Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara