Muzeul oferă spațiul și contextul propice pentru educația nonformală și un spațiu ideal de dialog, unde noile generații de vizitatori pot să se manifeste liber și creativ. Muzeul Județean Mureș vine în întâmpinarea copiilor și părinților în fiecare an cu noi modalități distractive și educative de petrecere a timpului liber. Copiii au avut ocazia de a descoperi bogăția limbajului decorativ, plin de strălucire, al stilului Art Nouveau, printr-o incursiune ghidată în Palatul Culturii din Târgu Mureș. Prin participarea la atelierele creative, coordonate de muzeografi, cei mici au reconstituit lucrări de artă sub formă de puzzle-uri, la Secția de Artă a Palatului.
Copiii s-au înscris în număr mare și la atelierele inițiate de Muzeul de Etnografie și Artă populară din Târgu Mureș unde au deprins meșteșugul țesutului și au descoperit simbolistica obiectelor de artă populară. Lucrările de artă impresionante semnate de artiști valoroși precum Tonitza și Grigorescu, expuse în galeriile de artă ale Palatului Culturii din Târgu Mureș au fost sursă de inspirație pentru copiii înscriși la atelierele de pedagogie muzeală. „Punem piciorul calului la locului lui”, „Mici avangardiști” și „Artă de poveste” sunt câteva activități, inițiate de muzeograful Eliodor Moldovan, la care au participat copii de diferite vârste, pentru a cunoaște și traduce, prin joacă, lucrările de artă din cele două galerii permanente ale Palatului.
Copiii au învățat să reconstruiască, din piese de puzzle, lucrări de patrimoniu, în cadrul atelierelor creative desfășurate în sălile spațioase ale celei mai frumoase clădiri din orașul Târgu Mureș: Palatul Culturii. În acest lăcaș al artelor găsim cele mai prețioase comori: de la arta românească modernă și arta maghiară, până la emblematica sală a oglinzilor și sălile care vorbesc despre istoria orașului. Un loc plin de inspirație care le permite copiilor să se joace de-a artiștii pentru câteva ore. Vizita la muzeu poate deveni oricând distractivă.
Muzeul oferă o paletă largă de modalități de cercetare și voie bună pentru cei mici. Prin participarea la atelierele creative, coordonate de muzeografi, copiii au realizat picturi inspirate de lucrări celebre, pe care le-au expus la Secția de Artă a Palatului. Pentru a menține vie tradiția, pentru a o duce mai departe, nu este nevoie decât de un strop de bunăvoință și implicare sufletească. Atelierele organizate la Secția de Etnografie si Artă Populară a Muzeului Județean Mureș au ca scop inițierea preșcolarilor și școlarilor în tainele meștegururilor românești. Deși nu cunosc foarte bine tradiția, copiii au fost dornici să descopere cum se poate țese un țol de lână.
Activitatea despre meșteșugul țesutului, coordonată de muzeograful Laura Pop, a început cu o filmare înregistrată în comuna Vătava din județul Mureș, în care erau prezentate etapele de prelucrare a lânii. Pe teritoriul țării noastre au fost descoperite fragmente de țesături pe fundul unor vase, datând din epoca bronzului.
Torsul părului de capră, mai aspru decât cel de oaie, se făcea cu o roată specială, tehnologie întâlnită în Iran, Turcia, Azerbaijan, Bulgaria și în câteva sate din sudul României, lucru care ne îndreptățește să credem că meștegușul a fost adus din sudul Dunării.
Un grup de elevi paticipanți la atelierele muzeului au pregătit informații despre Palatul Toldalagi, unul dintre cele mai însemnate monumente ale orașului, datând din secolul al XVIII-lea, clădire care găzduiește sediul Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Mureș.
Copiii au învățat despre tradițiile, datinile și obiceiurile locale, din trecut. Au țesut, au brodat și au descoperit simbolistica obiectelor de artă populară. Muzeele conțin istorii interesante destinate educării și stimulării intelectuale ale celor care colindă prin sălile acestor instituții culturale.
Muzeele pot fi spații perfecte pentru orele de studiu interactive, iar galeriile de artă pot deveni ele însele adevărate săli de curs pentru copii, adolescenți sau adulți.
Realizator: Veronica Ilie
Surse foto: arhiva Muzeului Județean Mureș, visitmures.com și palatul-culturii.ro