Radio Cluj: Alexandru Bologa, campionul paralimpic de la Rio

Radio Cluj: Alexandru Bologa, campionul paralimpic de la Rio

141
0

Astăzi îl cunoaştem pe Alexandru Bologa, sălăjeanul care s-a întors de la Jocurile paralimpice de la Rio cu o medalie de bronz la judo.

Alex Bologa, este complet nevăzător de la vârsta de 10 ani. Acest lucru nu l-a împiedicat însă să câştige finala la judo, la Jocurile Paralimpice de la Rio la categoria 60 de kilograme.

alex-bologa-1

Antrenat la Centrul Olimpic Naţional de la Cluj-Napoca de Gianina Andreica şi Tamas Gergely, Alex a trecut în primul meci al categoriei 60 de kilograme de coreanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la Olimpiada de la Beijing şi medaliat cu bronz la Olimpiada de la Londra.

Alex va împlini 21 de ani în noiembrie şi a început să practice judo de puţină vreme, motiv pentru care performanţa sa este cu atât mai impresionantă.

Pe lângă antrenamentele de judo, Alex este student la psihologie şi urmează şu o şcoală postliceală de masaj. Primul an de studii a fost mai greu, mai ales că s-a suprapus şi cu pregătirea pentru olimpiadă.

Mai are timp Alex şi de altele. Se pare că da. Cu un pic de voinţă îţi găseşt timp de toate, răspunde el zâmbind.

Jocurile Paralimpice sunt Jocurile Olimpice pentru sportivii cu dizabulităţi. Primele competiţii sportive paralimpice au avut loc pentru sportivi în fotolii rulante în anul 1948, paralel cu Jocurile Olimpice. După 1960 Jocuri Paralimpice au fost organizate in mod regulat, începând din anul 1992 ele desfăşurându-se la trei săptămâni după Jocurile Olimpice de vară, în acelaşi loc ca acestea.

Primele Jocuri Paralimpice de iarnă s-au organizat în Suedia în anul 1976. Şi acestea au câştigat cu timpul popularitate, la a IX-a ediţie a lor la Torino participând vreme de 10 zile circa 600 sportivi la cinci discipline. Această din urmă competiţie a fost urmărită de 200,000 de spectatori.

Aşa cum spune antrenorul Gergely Tamas, rămâi fără cuvinte atunci când eşti pus în faţa unor oameni care au voinţa de a-şi depăşi limitele.

România de nota 10 ajunge la final. Cu zâmbet şi cu mare încredere în umanitate ne despărţim de Alex Bologa şi de antrenorul său, Gergely Tamas, convinşi fiind că poveste nu se termină aici şi că de Alex vom mai auzi.