Radio București FM: Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană – un proiect World...

Radio București FM: Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană – un proiect World Skills România

88
0
EPLUG

În această ediție a emisiunii noastre vă propun să aflăm cât mai multe informații de interes despre Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană – un proiect al Fundației World Skills România, implementat și la noi în țară în speranța că spațiile verzi, inclusiv parcurile, grădinile urbane, locuri amenajate în mijlocul naturii…vor  face parte din prioritățile noastre de zi cu zi.

Când vorbim despre înverzirea urbană, ne imaginăm parcuri și grădini în care te poți plimba și relaxa, ne gândim la clădiri cu terase pline de flori sau pe ale căror fațade verdele plantelor cățărătoare oferă un adevărat spectacol. Și nici nu suntem departe de adevăr, așa cum ne confirmă, pe parursul emisiunii, invitații noștri – Diana Culescu – peisagist și Victor Dumitrache – Director de programe la Fundația World Skills România în cadrul căreia se derulează proiectul Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană (European Platform for Urban Greening – EPLUG).

Din scurta descriere a proiectului  Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană aflăm că: ”Provocările, expertiza și zonele climatice diferă de la o regiune la alta. Unindu-și forțele și împărtășind bunele practici, parteneri din diverse regiuni pot învăța unii de la ceilalți soluții din domeniul înverzirii urbane.

Gândiți-vă, de exemplu, la grădinile de pe terasele clădirilor și la fațadele verzi, la cum diverși copaci și arbuști pot curăța aerul poluat al orașului, la parcuri și grădini urbane de legume și la soluții verzi pentru perioadele cu precipitații abundente și pentru perioadele lungi de secetă.”

Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană își propune să îmbogățească cunoștințele și să dezvolte abilitățile necesare profesioniștilor în abordarea problematicii biodiversității urbane, bunăstării și adaptării la climă în spațiul urban, precum și să lărgească expertiza acestora din acest domeniu, la nivel European.

Cu o durată de 4 ani, proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+. Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană este una dintre cele șapte platforme europene ale centrelor de excelență în formarea profesională, selectate de Uniunea Europeană în 2020. În total, au fost 55 de cereri depuse, incluzând peste 1.300 de parteneri din cele 27 de state membre ale UE și din 25 de țări din afara UE.

Principalele activități din cadrul proiectului sunt:

  1. Cercetare privind cerințele și capacitățile partenerilor de proiect în ceea ce privește ecosistemul de competențe de peisagistică urbană verde;
  2. Managementul proiectului pentru asigurarea unei implementări de calitate, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene;
  3. Monitorizarea calității pentru implementarea corectă a activităților proiectului (cantitativ și calitativ);
  4. Crearea Centrelor de Excelență VET, la nivel regional, și a Platformei Centrelor de Excelență VET, la nivel european;
  5. Transfer de competențe între angajații organizațiilor membre ale fiecărui Centru de Excelență VET, precum și între toți angajații membrilor Platformei Centrelor de Excelență VET;
  6. Activități educaționale pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, precum și pentru angajații companiilor;
  7. Diseminarea pentru a împărtăși rezultatele proiectului cu un public țintă mai larg.
  8. Evaluarea impactului pentru a evalua calitatea rezultatelor proiectului.
  9. Asigurarea durabilității proiectului după termenul de finalizare.

În cadrul proiectului vor fi formați actualii și viitorii profesioniști din domeniul înverzirii  urbane, în special a celor implicați în realizarea și întreținerea spațiilor verzi, cu accent pe nevoile curente ale orașelor și locuitorilor acestora:

  • Lipsa biodiversitatii din mediul urban
  • Slaba adaptare a orașelor la schimbările climatice
  • Gradul de bunăstare (wellbeing) tot mai scăzut în mediul urban

Doamna Diana Culescu este peisagist și lucrează cu echipa Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești penru a dezvolta Centrul de Excelență în Formarea Profesională în Domeniul Înverzirii  Urbane, cu următoarele priorități:

  • Introducerea unei noi calificări (grădinar urban) pe care liceele agricole să o poată prezenta în oferta lor educațională
  • Dezvoltarea de programe de formare pentru elevi, dar mai ales pentru profesorii care vor preda la clasele cu noua calificare
  • Amenajarea unui atelier de formare în aer liber – curtea și grădina Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brănesti, jud. Ilfov
  • Derularea unor campanii anuale de conștientizare a importanței biodiversității în spațiul urban.
  • Elaborarea de stanadarde și ghiduri privind întreținerea arborilor din mediul urban.

Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov în parteneriat cu WorldSkills Romania și Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” au organizat primul curs de introducere în arboricultură destinat personalului care activează în domeniul gestionării spațiilor verzi urbane, precum și pasionaților.

Doamna Diana Culescu – peisagist și vicepreședinte a Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov, lucrează cu echipa Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești și ne-a explicat că  scopul cursului de arboricultură este dobândirea abilității de bază pentru utilizarea și aplicarea conceptelor cheie: inventariere, evaluare, gestionare și monitorizare a arborilor din mediul urban. Cursul a reprezentat prima sesiune a unui program de instruire pentru dezvoltarea profesională continuă, în curs de acreditare.

În contextul încălzirii globale, conservării biodiversității și creșterii calității vieții, fenomenul înverzirii urbane a luat amploare în ultimii ani, devenind o prioritate la nivel internațional. Fundatia Worldskills România, în contextul inițiativei Platforma Europeană de Înverzire Urbană, a identificat lipsa de claritate în ceea ce privește înțelegerea domeniului înverzirii urbane, calificările și programele de formare aferente. De aceea, Fundația WorldSkills România și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului au agreat ideea de a dezvolta un „Atlas al profesiilor și competențelor în domeniul înverzirii urbane” care să răspundă nevoii de a identifica profesii și competențe în domeniul înverzirii urbane.

Acest proiect a fost un pas înainte spre a construi împreună viitorul domeniului de înverzire urbană prin stabilirea calificărilor și competențele necesare, a unor standarde ocupaționale si de pregătire profesională, dezvoltare de curriculum și de programe relevante de formare în acest domeniu.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Fundația WorldSkills România