In Memoriam Academician Eugen Simon

In Memoriam Academician Eugen Simon

29
0
Foto: Academia Română

În Biblioteca de Bucurii, aşezăm cu respect și un moment de reculegere o emisiune realizată, în anul 2020, cu Acad. Eugen Simion.

Academia Română este în doliu și a transmis un comunicat din care cităm:

”Confratele nostru, ilustrul academician Eugen Simion, ne-a părăsit marți, 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani. Pierderea este incomensurabilă: pentru Academia Română, pentru cultura română, pentru națiunea română.

A fost un patriot desăvârșit, care a înțeles să lupte elegant, cu armele culturii, pentru menținerea și cultivarea spiritului național. A crezut cu toate puterile lui în ideea de națiune și a știut că un stat puternic are nevoie de proiecte solide, de anvergură. Profesorul și academicianul Eugen Simion a gândit și a acționat la nivel înalt și pe spații ample.

S-a aflat la conducerea Academiei Române vreme de 16 ani, deținând două mandate de președinte (1998-2006) și alte două mandate de vicepreşedinte (1994-1998), timp în care a repus instituția academică în drepturile sale și i-a creat programe coerente de evoluție. În această perioadă a inițiat și finalizat facsimilarea integrală a Caietelor eminesciene, operă monumentală, în 38 de volume, a construit și inaugurat noul și necesarul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

A fost un excepțional constructor de instituții, el însuși o instituție. A dus la desăvârșire o operă de istoric și critic literar ce va rămâne reper în cultura română și despre care se va scrie multă vreme de acum înainte.

Odată cu plecarea dintre noi a academicianului Eugen Simion se încheie o epocă. Ne vor lipsi exigența sa, spiritul său critic, moralismul pe care l-a iubit atât, autoritatea sa, discursul cumpănit și vorba tăioasă la nevoie, discernământul analitic.

Conducerea și membrii Academiei Române regretă nespus plecarea dintre noi a profesorului și academicianului Eugen Simion, al cărui nume a devenit de mulți ani un simbol al Academiei.

Dumnezeul să-l primească în lumină!”

Vă invit, așadar, să ascultăm ”in memoriam”  un dialog pentru tihna sufletului cu academicianul Eugen Simion pe care l-am rugat, la începutul discuției noastre, să își deschidă sufletul către momentele esenţiale ale destinului său.

Realizator: Camelia Teodosiu