Teatrul…grațios, dramatic, inocent, comic, ludic, suav, apăsător. De orice fel ar fi, această artă ne încântă, ne repoziționează spiritual, constituie o formă de vindecare.
Pentru a-l înțelege măcar puțin, am invitat-o pe Oltița Cîntec, critic de teatru și director artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași să ne expună un cadru teoretic al acestui cuprinzător concept.
Cu partea practică puteți face cunoștință chiar în aceste zile, la Iași, la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (1-9 octombrie), festival pe care invitata noastră îl organizează, an de an, cu neclintită pasiune și determinare.
Oltița Cîntec s-a remarcat prin exigența și pragmatismul cu care își exercită mai ales profesia de critic teatral, practicând o critică de atitudine. S-a născut la Târnăveni, în județul Mureș și se consideră un „produs al Școlii Ardelene”. A ajuns ulterior la Iași, unde a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar mai apoia devenit doctor în Teatrologie, fiind,în prezent,conferenţiar la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Articolele şi studiile sale au apărut în reviste academice, de teatru şi decultură din ţară şi din străinătate; este autoarea mai multor volume care descriu arta spectacolului; a făcut parte din jurii de specialitate, a susţinutprelegeri despre teatrul românesc și a primit trei nominalizări la Premiile UNITER pentru critică de teatru, în 2007, în 2012 și în 2019.
Călătorește mult, prin prisma meseriei, dar și pentru că-i place să fie observator, să compare, să implementeze proiecte și să le dezvolte, să pună lucrurile în mișcare.
Așa cum aminteam, este fondatorul și curatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, eveniment ajuns, anul acesta, la a 15-a ediție, fiind emblematic pentru orașul Iași și foarte apreciat de către specialiștii în domeniu.
Tema din acest aneste conflict-confruntare și se polarizează în jurul ideii de conflict interior, revolta sentimentală dată de actualul context, al crizelor globale.
În inima Iașului, acolo se întâmplălucrurile frumoase între 1 și 9 octombrie, până seara târziu.
Vor fi prezenți artiști din 18 țări de pe 4 continente (Canada, Egipt, Belgia, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, România, Polonia, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Ungaria, Statele Unite ale Americii).
O gamă extrem de variată de activități, pentru toate vârstele și gusturile, este inclusă în program: spectacole indoor si outdoor, teatru VR, teatru studențesc, teatru pe Tik Tok, spectacole nominalizate la Premiile UNITER, spectacole accesibilizate pentru persoane cu deficiențe de auz și văz, expoziții, ateliere, lansări de carte, concerte, dans/performance, iar una dintre secțiuni va fi dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea marelui scriitor I.L.Caragiale („Caragiale necanonic”).
Toate noutățile acestei ediții sunt redate cu grijă de teatrologul Oltița Cîntec în interviul de mai jos, unde veți mai afla și dacă tinerii sunt într-adevăr interesați de teatru, dar și cum va evolua această artă, către ce anume se îndreaptă.
Programul complet al FITPTI îl regăsiți aici:
Realizator: Letiția GHEORGHIU
Sursă foto: arhiva personală Oltița Cîntec, luceafarul-theatre.ro