Radio Târgu Mureș: CACTUS, un studio de artă contemporană sau despre cum să...

Radio Târgu Mureș: CACTUS, un studio de artă contemporană sau despre cum să evoluăm!

126
0
Foto: Ștefan Mura

Arta joacă un rol foarte important, atât la nivel de individ cât și la nivel de comunitate. Arta poate influența formarea și dezvoltarea personală a oamenilor, provoacă la recunoașterea propriei identități culturale și nu în ultimul rând are capacitatea de a modifica valorile societății.

Despre arta cu impact social și beneficiile ei au povestit dramaturgul Andreea Radu și actorul Ștefan Mura, membrii fondatori ai Asociației „Cactus” din Târgu Mureș, o platformă specifică artiștilor ancorați în prezent.

Prin joacă și experimente artistice, oameni creativi, din domenii diferite, dar legați de aceeași pasiune pentru teatru și-au dorit stabilirea unei conexiuni între artă și viața socială. Așa s-a născut „Cactus”, o grupare proaspăt înființată din dorința de a experimenta diverse forme de manifestare artistică cu impact social, ancorate în realitatea imediată. Membrii și voluntarii „Cactus” sunt artiști cu studii superioare și experiență în domenii precum: teatru, scriere creativă, design vestimentar și muzică.

Artistul ancorat în prezent trebuie să fie informat și atent la problemele actuale ale societății. El își dorește să prezinte lucrurile așa cum sunt sau să le schimbe în bine, apelând la noi forme de exprimare artistică, crede Andreea Radu, scriitor și creator al ideii „Cactus”.

Fiecare artist are propria poveste pe care vrea să o spună și o face căutând cea mai bună formă de expresie. În momentul actual, Asociația „Cactus” are un concept artistic și un design grafic, dar și o serie de spectacole sau servicii pe care le poate desfășura în orice moment.

Primele  proiecte ale Asociației au fost câteva tabere creative bazate pe exerciții performative și un performance cu titlul „Push the button” dedicat relației mamă-fiică și numeroșilor copii abuzați emoțional. Membrii „Cactus” au apelat la arta performativă, un manifest pentru scena viitorului, pentru a prezenta acest proiect inedit pentru județul Mureș.

„Mă faci de râs”, „lasă că vezi tu”, „nu ești în stare” sunt doar câteva expresii întâlnite frecvent în relația mamă-copil, care pot fi traduse sub o formă de abuz emoțional, realizat de cele mai multe ori în mod inconștient. Ideea inițială a proiectului „Push the button”  a fost expunerea unor astfel de situații, în mod artistic, apelând la emoții reale, create pe loc.

Performerul Alexandra Moldovan stă într-un cub din plexiglas, având în față un pupitru cu butoane colorate, situat în afara cubului și trăiește emoțiile unei amintiri mai puțin plăcute, din copilărie, activate prin apăsarea unui buton, de către spectator.

Conceptul de a trăi efectiv în mijlocului unei opere de artă sau în timpul creării acesteia, este un lucru inedit pentru mureșeni, astfel că reacțiile spectatorilor au fost de naturi diferite. Din calitate de privitori, de pe un scaun din sala de teatru, spre scenă, aceștia au fost invitați să participe activ la actul artistic.

Membrii Asociației „Cactus” își doresc ca domeniul artei să își depășească limitele și să evolueze cu speranța că în acest fel tinerii artiști să nu mai fie nevoiți să migreze spre alte zone mult mai dezvoltate.

Astfel, consumatorii de artă din Târgu Mureș vor beneficia de acte artistice de calitate create în mod inedit de artiștii „Cactus”, ne asigură Ștefan Mura, actor al Teatrului Național din Târgu Mureș, care ne oferă o perspectivă a artistului complet. Acesta nu se limitează la scena teatrului, ci iese în lume, se dezvoltă pe sine permanent, apelând la toate ramurile artei, făcându-se astfel vizibil în societate.

 

Specificitatea artei experimentale stă în existența unor forme noi de expresie artistică, de la instalații, performance sau teatru, la muzică și new media. Pentru ca momentele de artă experimentală din cadrul proiectului „Push the button” să se facă auzite de public, echipa „Cactus” a colaborat cu compozitorul și interpretul de muzică rap, Andrei Radu „Poggo”, ale cărui idei inovative în domeniul tehnic au dus la concretizarea proiectului cu succes.

Deși dispun de sprijin financiar limitat, tinerii artiști din Târgu Mureș pregătesc noi proiecte cu impact social. Echipa „Cactus” se află în căutarea unui spațiu potrivit pentru un „Studio de Artă Contemporană” care să însemne atât evenimente artistice și culturale cât și un loc în care artiștii să poată crea, iar consumatorii de artă să poată să bea un ceai în mijlocul unei expoziții sau instalații de artă.

Existența unui astfel de studio este posibilă în viitorul apropiat și ar îngloba trei concepte: cel de studio care presupune muncă de creativitate, workshop-uri, performance-uri și instalații; ceainărie și shop-ul care presupune vânzarea obiectelor de artă.

Scriitoarea Andreea Radu invită toți artiștii ancorați în realitatea zilelor noastre să se alăture echipei „Cactus”, a cărei activitate este vizibilă și pe rețelele de socializare. Împreună se poate lupta pentru o conștientizare mai bună a angajamentului civic din interiorul unei comunități, pentru rezolvarea problemelor societății în care trăim.

„Chiar și în atâtea codiții vitrege de creare și manifestare, în care arta pare că nu are sens: Noi măcar zicem ceva! Chiar dacă uneori… înțepăm!”  (Echipa „Cactus”)

Realizator: Veronica Ilie

Fotografii: Arhiva Asociației „Cactus”