Radio Constanța: ”Cireșar- luna dragostei pentru portul popular românesc”

Radio Constanța: ”Cireșar- luna dragostei pentru portul popular românesc”

17
0

Ne aflăm la mijlocul lui Cireșar, o lună în care sărbătorim ia, cămașa tradițională românească pe care o vom celebra de Sânziene, pe 24 iunie. Potrivit legii care a trecut recent de Camera Deputaților, cu ocazia “Zilei iei tradiționale românești” în toată țara se organizează evenimente culturale, sociale şi artistice care urmăresc promovarea şi protejarea iei.

În emisiunea ”România de nota 10” din această săptămână facem cunoștință cu două femei din Constanța pasionate de costumele tradiționale, membre în Asociația Cusături Dobrogene. Este vorba de Eugenia Catargiu și Laura Diaconu, avocate la baroul din Tulcea, respectiv cel din Constanța. Ne-au povestit cum s-au îndrăgostit de arta cămășii tradiționale și ce înseamnă pentru ele această pasiune care cere foarte multă documentare, colaborare cu specialiști etnologi, dăruire și migală.

Eugenia Catargiu este o avocată pasionată de mai mulți ani de arta costumelor tradiționale. Ea a participat în această lună la expoziția „Cămaşa românească – tradiţie în contemporaneitate”, deschisă la Muzeul de artă Populară din Constanța. Eugenia Catargiu face parte dintr-o comunitate frumoasă care iubește ia, costumul tradițional românesc și care s-a constituit în Asociația „Cusături dobrogene” Constanţa.

La Muzeul de Artă Populară din Constanța, membrele acestei asociații au expus în această lună cămăşi noi, pe care le-au lucrat după replici ale unor cămăşi tradiţionale româneşti specifice zonelor Dobrogea, Vrancea, Neamţ, Bucovina, Mehedinţi, Oltenia, Vlaşca, Bistriţa-Năsăud, Alba și Lăpuş.

Ia românească are, de altfel,  un dosar deschis la UNESCO încă din martie 2021, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Potrivit Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cămașa cu altiță face parte din tradițiile vestimentare ale  Moldovei, Bucovinei, Munteniei, Olteniei și sudului Transilvaniei, cu o largă răspândire geografică și cu tradiție care poate fi identificată încă din mileniul IV înaintea erei noastre. Termenul „altiță”  se referă la porțiunea ornamentată situată în partea superioară a iei.

Ea devenea, în perioada interbelică, un port tradițional promovat intens de Casa Regală, așa încât cămașa cu altiță a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse. În perioada modernă, ia românească a avut parte de numeroase reinterpretări ale unor designeri faimoși, precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au realizat colecții întregi plecând de la croiul și motivele ornamentale ale cămașii populare românești.

La Muzeul de Artă Populară din Constanța puteți admira o colecție cu ii de patrimoniu, încadrate la categoria Tezaur. Sunt 50 de piese ce fac parte din patrimoniul cultural-naţional și care provin din Dobrogea dar și din alte zone etnografice ale României.

Redactor: Magda Vâjaică

Fotografii: Muzeul de Artă Populară din Constanța