București FM: ”Conectăm generații în lumea digitală” – un proiect al Fundației...

București FM: ”Conectăm generații în lumea digitală” – un proiect al Fundației Regale Margareta a României, pentru seniori

24
0

În ediția România de nota 10 a acestei săptămâni, ne bucurăm să vă prezentăm un proiect care demonstrează că lucrurile mici pot schimba toată perspectiva unor zile obișnuite.

Întrebarea de la care, probabil, a început totul a fost: putem să le oferim o calitate mai bună a viețîi părinților și bunicilor noștri, dezvoltându-le abilitățile digitale?
Răspunsul este cu siguranță, DA; în momentul în care vor știi să manevreze un smartphone, viața lor va fi mult diferită.
Vor învăța să fotografieze, să trimită și să primească poze cu cei dragi, vor naviga online, descoperind locuri din toată lumea unde poate, și-ar fi dorit să ajungă, sau să se întoarcă; vor face drumuri mai puține, căci internetbanking-ul va rezolva problema facturilor și încă multe altele.

Un întreg Univers la îndemâna lor și lângă ei.
Asta propune proiectul ”Conectăm generații în lumea digitală”, o serie de 100 de ateliere de educație digitală, care au loc până la sfârșitul anului în București și alte 15 localități din țară.
Sunt gândite pentru seniorii de peste 65 de ani, care au un smartphone și doresc să învețe să-l folosească mai eficient.
Lecțiile încep de la noțiuni de bază, cum se deschide/închide telefonul, cum se reglează volumul, cum îl blocăm și merg spre noțiuni mai complexe: internet banking, salvare în cloud etc.

Înscrierea la ateliere este gratuită, la Telefonul Vârstnicului, număr gratuit și el: 0800460001.
Atelierele se desfășoară până în luna decembrie.

Experiența primei ediții a proiectului de anul trecut și ceea ce se întâmplă acum, demonstrează că părințîi și bunicii noștri sunt bucuroși să învețe lucruri noi, să socializeze, să simtă că se conectează cu tehnologia și momentul prezent.

Iuliana Rada director de programe al Fundației Regale Margareta a României spune că, inițial, ”…au fost foarte curioși, asta este ceea ce-i definește la început. Entuziaști, mai puțin, pentru că le e frică de tehnologie, e așa un fel de bau-bau al lumii noastre… este un pic de reticență și apoi încep să vadă din ce în ce mai mult ce poate să facă un telefon și unde poate să-i ducă dincolo de un simplu apel vocal… apoi începe un soi de curiozitate debordantă!

Organizatorul proiectului, Fundația Regală Margareta a României, al cărei partener Radio România este de mulți ani, crede că dobândirea acestor abilități digitale reprezintă o soluție reală pentru creșterea calității vieții seniorilor din România, pentru incluziune socială și pentru promovarea îmbătrânirii active.
Iuliana Rada: ”Ei nu vor să se termine atelierele, dacă s-ar putea să fie constante, spre nesfârșit, ar fi minunat! Noi îi rugăm pe cei care au trecut prin ateliere și deja sunt pricepuți să îndemne și pe alții să vină, să îndemne și pe alții să vină cu ei și în felul acesta, să creeze această comunitate de seniori interesați de tehnologie în toată România!

La Romania de nota 10, săptămâna aceasta, descoperiți un proiect despre lumea digitală cucerită prin interacțiuni umane; interacțiuni bazate pe înțelegere, grijă și respect!

Realizator: Ioana Brusten
Foto: Fundația Regala Margareta a României