În ediția din această săptămână a emisiunii „România de nota 10” vorbim despre voluntariat, spirit civic și puterea exemplului. Toate acestea, prin vocea unor tineri muncitori, cu viziune, care și-au propus să transforme orașul din care provin într-unul ofertant.
În noiembrie 2023, municipiul Vaslui a câștigat titlul de „Capitala Tineretului din România în 2025”. Timp de un an, orașul va demonstra ce înseamnă implicarea în comunitate și deschiderea de noi oportunități în diverse domenii de activitate; cu alte cuvinte, binele făcut celor din jur pentru ca societatea să progreseze.
Am discutat cu Ovidiu Gherasim, președintele Federației Tinerilor din Vaslui, despre schimbările pe care le vor aduce inițiativele în jurul cărora a conturat echipa de coordonare programul, precum și resursele pe care le pune la dispoziție orașul, pentru a deveni mai accesibil.
Activităţile, desfășurate sub sloganul #întinerEști, au la bază educaţia vocaţională pe cinci direcţii principale: Antreprenoriat, Cultură, Civico-Politic, Ecologie şi Digital – A.C.C.E.D. Programul cuprinde evenimente culturale, socio-educative și sportive. Unul dintre cele mai importante puncte în calendarul propus de organizatori este Summit-ul tinerilor din România, care va reuni, în luna octombrie, la Vaslui, peste 400 de tineri din toată ţara.
Prin intermediul acestui program, organizațiile de tineret au ocazia să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.
Evenimentul de lansare a programului „Vaslui, Capitala Tineretului din România în 2025” a avut loc pe 1 martie la Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” și a cuprins activități de informare cu privire la programul A.C.C.E.D., o dezbatere în care tinerii și-au exprimat opiniile cu privire la nevoile lor, dar și work-shop-uri despre viitorul lor profesional și academic.
„Ideea de a descoperi timpuriu ce anume vrei să faci în viață este ceva ce lipsește contextului în care creștem, ca tineri.”
Ovidiu este unul dintre tinerii care au locuit o vreme în afară și care, odată revenit acasă, și-a dorit să contribuie la conturarea unui viitor sigur și prosper pentru generațiile care vin din urmă. Multiculturalismul este una dintre practicile care poate ajuta la dezvoltarea socială, economică, culturală a unei societăți, spune el.
Este originar din Roman, a studiat la Iași și s-a implicat mereu în acțiuni de voluntariat. A simțit că în felul acesta va crește și îi va ajuta și pe alții să conștientizeze ce rol important are voluntariatul în formarea profesională și personală.
„Una dintre nevoile identificate de noi se referă nu atât la a avea un job, cât a înțelege ce fel de job vrei să ai, să mergi cu plăcere și să fii pasionat de ceea ce urmează să faci în fiecare zi”, spune președintele Federației Tinerilor din Vaslui.
Inspirați de specialiști din domeniile de activitate amintite (Antreprenoriat, Cultură, Civico-Politic, Ecologie și Digitalizare), cei peste o sută de tineri implicați în program învață noțiuni esențiale, deprind aptitudini și își fac, astfel, o idee despre viitoarea lor carieră.
Proiectul are scopul de a-i încuraja, de a le oferi încredere că se poate și că, prin muncă, seriozitate, tenacitate, creativitate vor construi temeiul unei cariere solide.
Programul reunește elevi, studenți, absolvenți ai unor facultăți din România și din străinătate, ONG-uri, companii private, autorități locale, cu toții urmărind construirea de oportunități în plan local.
În final, vă mai spunem că puteți urmări activitățile tinerilor vasluieni, aflate în plină desfășurare, pe pagina de Facebook Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025, dar și pe Instagram.
Programul „Capitala Tineretului din România”, ajuns la a VIII-a ediție, s-a născut ca o moștenire a programului „Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului”.
Orașele care au purtat acest titlu până acum au fost: Timișoara, în 2016 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara), Bacău, 2017 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare, 2018 (#Uturn), Iași, 2019 (#rlSeUP!), Constanța, 2021 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu, 2023 (#YouthURL) și Ploiești, în 2024 (Ploiești, Let’s PLAY).
Realizator: Letiția Gheorghiu
Montaj: Elvis – Gabriel Mihălăchioaie
Sursă foto/video: arhiva Programului Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025, Pagina de Facebook Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025.