Meseria, din nou brăţară de aur? Asociaţia Beard Brothers construieşte o şcoală...

Meseria, din nou brăţară de aur? Asociaţia Beard Brothers construieşte o şcoală de meserii

4
0

Clujul este, să fim cinstiţi, un oraş plin de oameni cu munci de birou. Avem aici experţi în orice: experţi în introducerea de date; experţi în diversitatea la locul de muncă; experţi în comunicarea corporatistă. Ce este tot mai greu e să găsim un meseriaş care să regleze frumos o uşă, să pună şurubul potrivit sau să schimbe o priză. Asociaţia Beard Brothers a reuşit să strângă banii necesari pentru a construi o şcoală de meserii, la care 50% din locurile disponibile vor fi rezervate tinerilor din medii defavorizate sau din centre de plasament.

Dacă vedeţi un grup de oameni din care mulţi au bărbi impunătoare, vă gândiţi probabil că sunt fanii vreunui artist rock care a sosit în oraş. Nu şi în Cluj însă, unde sunt şanse mari să fi dat peste o activitate Beard Brothers. Este una din cele mai cunoscute organizaţii din judeţ, care a atras atenţia prin campaniile uneori neconvenţionale, cum a fost o cursă de alergare pe treptele Cetăţuii pentru a finanţa un serviciu de taxi gratis pentru persoanele cu dizabilităţi.

               „A fost primul nostru proiect major, care cumva a lansat bulgărele care a devenit Beard Brothers. Am făcut o campanie aşa, mai din topor: ne-am uitat pe site-uri de maşini second hand din Germania şi am văzut cât costă o maşină la un preţ pe care putem să-l ducem. Am făcut evenimente la care am strâns banii (târguri de Crăciun, concerte, cross-ul pe trepte), iar campania a avut un impact foarte bun. Pentru că noi am rezolvat o problemă: vă daţi seama, erau oameni care de 4-5 ani nu au mai ieşit din casă. Oamenii au văzut atunci cât de multe poţi să faci în stilul nostru, fără să trebuiască să te bazezi pe stat sau să aduni zeci şi sute de mii de euro”, povesteşte Lucian Şteţ, preşedintele asociaţiei Beard Brothers.

Tot lor le aparţine şi ambulanţa socială, care duce în fiecare an servicii medicale în comunităţile izolate, unde acestea nu sunt disponibile:

               „Acesta va fi cel de-al patrulea an în care ieşim cu ambulanţa socială. În fiecare sezon mergem cu ea în cele mai defavorizate zone şi oferim servicii medicale, la care urmează să adăugăm şi servicii sociale. Până acum ne-am dus cu caravane de pediatrie şi cardiologie, de care chiar e nevoie, mai ales în zona rurală unde nu există acces. Când ajungem într-un loc, încercăm să ne facem conexiuni: vorbim cu primarul, cu preotul, cu toată lumea. Pentru că asta e realitatea: dacă tu vrei să mergi într-un sat şi să faci un bine, sunt şanse să nu fii primit. Cineva se va întreba ţie ce-ţi iese, de ce faci asta, de ce te bagi peste medicul de familie (care probabil nici nu există în zonă). Asta e reticenţa cu care trebuie să te lupţi, dar dacă vrei să faci un bine, trebuie să rezolvi”, spune Lucian Şteţ.

Construirea unei şcoli de meserii este cel mai ambiţios proiect Beard Brothers, început în urmă cu 3 ani. Odată ce va fi gata, asociaţia îşi propune ca 50% din locurile disponibile să fie rezervate pentru tinerii care provin din medii defavorizate sau din centre de plasament:

               „Noi când ne gândim la un meseriaş, ne gândim la un Dorel: care nu-ţi dă factură, care dacă ţi-a lucrat prost nu mai e de găsit, care te întreabă cine ţi-a lucrat aici. E clar că ai nevoie de meseriaşi,, ai nevoie de oameni bine instruiţi, care să lucreze din pasiune, dar generaţia tânără nu se mai gândeşte la meserie ca la o opţiune. Aşa a pornit ideea aceasta. Între timp am reuşit să strângem 300 de mii de euro, adică bugetul pe care l-am stabilit iniţial pentru şcoală; avem terenul în concesiune şi acum urmează să ni se elibereze autorizaţia de construire, deci suntem cumva pe linia dreaptă. Noi vrem să construim ceva unde să-ţi doreşti să mergi, unde să te simţi în largul tău. Dacă vii la noi, vrem să te ajutăm să creşti ca om: deci nu doar să înveţi o meserie, ci cum să vorbeşti cu clienţii, cum să-ţi faci un mic brand, cum să-ţi faci o pagină de Insta, cum să pui un anunţ, cum să-ţi faci o firmă, cum să-ţi tai o factură; cum să faci un pic de grafică să te promovezi, tocmai ca să-ţi lărgeşti orizonturile”, expune planul Lucian Şteţ.

Până să fie gata şcoala de meserii, nu ar strica să învăţăm să ne descurcăm pe cont propriu, cel puţin în privinţa reparaţiilor de bază. Am trecut pe la cursul ţinut de Kovács Barna, membru al asociaţiei Beard Brothers, care-i învaţă pe clujeni cum să-şi rezolve ei înşişi problemele minore care se ivesc prin casă:

               „Am creat acest curs cu scopul de a-i ajuta pe oameni să se descurce mai bine la ei în casă, pentru că sunt foarte multe lucruri pentru care nu e nevoie să apelăm la specialişti. De exemplu dacă avem nevoie să ajustăm uşile de la mobilă, este ceva ce putem foarte uşor să facem şi noi; pe partea de instalaţii, dacă avem nevoie să schimbăm o baterie la chiuvetă; pe partea electrică, dacă avem o priză care se mişcă în perete pentru că nu mai e prinsă cum ar trebui să fie, este iarăşi ceva ce putem să facem şi noi. Putem economisi atât timp, cât şi bani dacă ajungem să înţelegem cum funcţionează anumite lucruri din jurul nostru, plus că asta ne dă un sentiment de libertate şi de siguranţă”, afirmă Kovács Barna.

Beard Brothers are în momentul de faţă 400 de membri, atât din Cluj cât şi în alte câteva judeţe. Să sperăm că şcoala pe care o construiesc va reuşi, măcar în parte, să readucă meseria la ce era cândva: o brăţară de aur.