Radio România Reșița: Crosul Oncohelp – Inimi unite, pași pentru vindecare

Radio România Reșița: Crosul Oncohelp – Inimi unite, pași pentru vindecare

24
0

Această ediție a României de nota 10 o dedicăm Crosului Oncohelp,  eveniment deosebit, sportiv și caritabil, prin care se promovează două aspecte importante din viața noastră: primul se referă la faptul că trebuie să conștientizăm importanța integrării sportului în activitatea noastră zilnică, în timp ce al doilea aspect vizează satisfacția sufletească generată de participarea la un astfel de eveniment care oferă oportunitatea de a ajuta oamenii bolnavi de cancer.

Spitalul Universitar Oncohelp din Timișoara a organizat ediția V-a CrosuluiOncohelp, evenimentul s-a desfășurat în municipiul de pe Bega și a devenit tradițional.

Ajută-ne să putem ajuta! Nu este doar un simplu gest, ci o „investiție pentru viață”. Mai exact, sub acest motto, cele peste 500 de persoane au alergat şi au ales să se implice.

Nici cadrele medicale de la Spitalul Universitar OncoHelp Timişoara nu au rămas indiferente.Acestea au venit într-un număr mare pentru a susţine alergătorii.

Este aici o mulțime neașteptat de mare,nu-mi dau seama exact, dar sunt câteva sute.Mulțumesc că sunteți alături de noi.Au venit din toate părțile alături de noi, pentru că noi acoperim o zonă mai mare.40% din pacienții noștri vin din alte județe, din județele învecinate general.Sigur, foarte mulți simpatizanţi care sunt alături de noi pentru că înțeleg ce facem,” a declarat prof. univ. dr. Şerban Negru, fondatorul OncoHelp Timişoara.

Crosul OncoHelp 2024 a fost promovat şi susţinut de Radio Romania Reşiţa. Parteneriatul dintre cele două instituţii şi-a arătat şi de această dată importanţa.

„Din punctul organizatorilor de vedere, sprijinul Radio Reșița s-a simțit. Având în vedere numărul de participanți pe care organizatorii îl așteptau, era în jur de 300, s-a depășit cu mult 500. Au fost peste 550 de participanți înscriși la linia de start. Asta înseamnă că și noi ne-am făcut treaba prin promovarea pe care am făcut-o, dar și aici, pentru că vocea postului nostru de radio, vocea noastră, a celor de la Radio Reșița, s-a făcut auzită.

Şi pare că a fost pe placul celor care au organizat acest eveniment caritabil extraordinar, pentru că numărul participanților a dovedit că oamenii doresc să ofere o șansă la o viață mai bună bolnavilor de cancer.

Așa cum este și sloganul evenimentului „Există viață și după cancer”, asta au demonstrat cei care astăzi, într-o zi frumoasă de duminică, au ales să nu facă altceva decât să vină şi să participe de la mic la mare. Am văzut și familii care au împins căruciorul în cursa de 10 km.

Da, cred că și din punctul nostru de vedere obiectivul este atins. Oncohelp, partenerul nostru, pentru că noi suntem cei care sprijinim construcția unei clinici Oncohelp la Reșița, merită toată susținerea comunității.Ei sunt șansa de viață a bolnavilor de cancer,” a transmis, la finalul evenimentului, managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea.

La cele două curse de 4,2 km şi 10 km au participat iubitori ai sportului din mai multe judeţe ale țării, dar şi din străinătate.Am stat de vorbă și cu câțiva dintre câștigatori, care nu neaparat practică sportul de performanță, dar care fac mișcare pentru sănătate:

Sunt pasionat de alergare și fac asta în timpul liber pentru a elimina stresul profesional și pentru a avea o viață sănătoasă.Acest eveniment umanitar mi se pare o idee foarte bună, cred că ar trebui organizate mai des astfel de evenimente, sunt dovadă de umanitate.”

Mă simt foarte bine, excelent.Nu mă așteptam la așa rezultat.Nu sunt sportiv de performanță, alerg de plăcere și îmi place.Sunt foarte competitiv și atunci dau tot ce e ma bun în mie ca să câștig.”

Îmi place mesajul acestui concurs, un eveniment al faptelor bune. Mi-am dorit neapărat să particip, deoarece anul acesta am pierdut și eu pe cineva drag din cauza cancerului. Era unul dintre concursurile care erau obligatorii să le alerg.

Alături de concurenți și participanți au fost și profesori de educație fizicăși sport, precum și instructori de fitness, care au oferit un bun exemplu pentru generațiile viitoare.

Noi ne-am simțit foarte bine, ca întotdeauna alături de Radio Reșița la diversele evenimente.Copiii s-au comportat foarte bine și fiecre dintre ei a donat.Avem și fată și băiat pe podium, dar nu ăsta e scopul nostru principal. Scopul meu cu acești copii este de a crește oameni frumoși, să practice orice tip de activitate sportive, de a nu ajunge niciodată să apelăm la serviciile prietenilor de la Oncohelp, să fie frumoși și sănătoși”.

Foarte multe cadre medicale s-au aliniat la startul competiției si au avut bucuria de a se implica în această cauză.De asemenea promovează și fac sport pentru sănătate:

Consider că alergarea e cel mai simplu sport de făcut, nu îți ia timp mult. Ieși din casă și faci mișcare jumătate de oră, o oră și cu siguranță că o să fie starea de sănătate mult mai bună”.

Am profesat mulți ani în Franța, iar acum m-am întors acasă, în Banat. Am participat cu mare drag la această cursă caritabilă. Am fost încântați săparticipalături de fiica mea, pentru că la genul acesta de de manifestări am luat parte inclusiv în Franța, unde se organizează în mod curent pentru tot felul de scopuri caritabile.Pentru pacienții oncologici chiar anul trecut am participat la o cursă organizată pe același model ca și cursa de astăzi”.

Deopotrivă părinţi, copii şi bunici, au înţeles importanţa evenimentului şi astfel obiectivul a fost atins.Au fost prezenti chiar și în cursa de 10 km cu cei mici în cărucior.De asemenea au fost și participanți cu vârsta de 3 ani.

Am participat cu soțul și fiul meu, care are 1 an și 4 luni.  Am parcurs distanța cu căruciorul, iar noi alergăm împreună de când are el 5 săptămâni, așa ne am făcut pregătirea cu căruciorul. Astăzi a fost foarte multă lume, ceea ce mi se pare super frumos, și ne putem da seama că comunitatea este alături de de Spitalul Oncohelp. A fost o mobilizare de oameni și mă bucur că s-au strâns bănuți pentru acest spital. Totodată sportul aduce laolaltă și oamenii și bunătatea și uite ce frumos a ieșit evenimentul!”.

În urma celei de-a V-a ediţii a crosului Oncohelp Timişoara 2024, la care au fost prezente peste 500 de persoane, s-au strâns peste 20 de mii de euro.

Crosul OncoHelp este un eveniment cu rol caritabil. Fondurile strânse sunt folosite pentru achiziţionarea unui echipament foarte important pentru diagnosticarea afecţiunilor digestive.

A fost încă un eveniment care continuă frumoasa poveste a Campaniei „Muzică pentru Viață”, proiect inițiat de Radio Reșița, care continuă să fie aproape de comunitate, nu doar pe calea undelor, ci și prin evenimente caritabile organizate alături de prietenii pe care îi are în întreaga țară.  

Cristina Corocan