Radio România Brașov FM: Preparatele românești din Cămara Doricuței au făcut furori...

Radio România Brașov FM: Preparatele românești din Cămara Doricuței au făcut furori chiar și în Alaska

223
0

„Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!”, scria Nichita Stănescu.

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la o nouă ediție a emisiunii România de Nota 10. De această dată, vom povesti despre țara oamenilor simpli și frumoși care fac rai din ce au, români autentici care duc tradițiile familiilor din generație în generație. Un român de nota 10 ar putea fi chiar colegul de la serviciu care nu se laudă niciodată cu realizările sale extraprofesionale sau vecina dumneavoastră care are un talent aparte ori poate o mamă dăruită care sfințește casa cu prezența și munca sa de dimineața până seara. Să privim în jurul nostru către oamenii frumoși care fac lucruri extraordinare în fiecare zi și despre care, de multe ori, nimeni nu vorbește.

”Mere, pere în panere,
Prune bune și alune,
Și gutui amărui,
Cu puf galben ca de pui.
Și tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume”.

Da, este vremea recoltelor și cea mai aglomerată perioadă din an pentru gospodinele care își fac doldora cămările cu tot felul de bunătăți. Pe ulițele satelor și de pe la ferestrele blocurilor, aromele de zacuscă și gem te întorc în vremurile copilăriei de altădată.

Este toamnă frumoasă, cu miresme, culori și zbor de păsări călătoare, iar pentru invitata noastră din această ediție nu este doar cea mai aglomerată perioadă din an, ci  și vremea în care își pune în practică toată creativitatea. Taie, curăță, decupează, amestecă și creează.  Nu, nu creează tablouri, ci… sute de borcănele pe care le pune ca într-o expoziție, pe mărimi, culori și modele, în propria cămară din Brașov.

Astăzi, poposim într-unul dintre cele mai vizitate astfel de spații de la poalele Tâmpei, Cămara Doricuței. Oameni simpli sau persoane publice, mulți au fost cei care și-au dorit să viziteze și chiar să se aleagă cu câte ceva din cămara cu minunății.

Dorica Holobîcă are 72 de ani, iar de 9 ani își duce pasiunea culinară până la rang de artă. Cămara a devenit locul ei de liniște și arată exact ca într-o expoziție, cu cele peste 1000 de recipiente mici și mari, aranjate ca pentru cele mai importante publicații culinare. Doricuța ține foarte mult la aspectul exponatelor așa că fiecare preparat are propriul stil de recipiente și diverse decorațiuni din legume sau fructe în interior.

De origini moldoveancă din zona Bacăului, sat Răcăciuni, provine dintr-o familie de 11 copii. Aceasta s-a căsătorit cu un bucovinean, moștenind și ducând mai departe rețetele din ambele regiuni istorice. De 39 de ani, Brașovul le-a devenit acasă, însă gustul copilăriei a rămas cel al puiului la ceaun făcut de mama, iar mai târziu cel al tocineilor și totoloților bucovineni ai mamei soacră.

Brașoveanca nu și-a uitat niciodată rădăcinele și are rețete pe care le pregătește de peste jumătate de secol, cum ar fi prăjitura cu rahat care a făcut-o celebră printre prietenii de familie. Timp de 35 de ani, Doricuța și-a manifestat creativitatea în croitorie, unde a condus, alături de soțul ei, o echipa mare de oameni care o vizitează și în zilele noastre, admirându-i acum pasiunea culinară.

 

”În fiecare an, eu învăț. Îmi place să fac. Chiar și atunci când am câte o cădere emoțională, cobor câteva trepte, chiar și la 11.00, 12.00 noaptea, mă așez pe scări și îmi spun <<Doamne! De ce ești supărată Doricuța?>>. Și atunci îmi revind doar privind cămara mea. Așa că îi încurajez pe toți. Din puțin dacă facem cu dragoste, nu exită să nu îți iasă. În schimb, trebuie să muncești, iar o altă regulă este să dăruiești din puținul tău și celorlalți”, ne-a mărturist mama Doricuța.

 

În fiecare toamnă, ea pregătește aproape 200 de borcane cu zacuscă cu diverse ingrediente, de la cele clasice cu vinete sau fasole, până la delicatese cu hribi. Însă preferatul familiei rămâne mustul, licoare din care umple aproape 200 de sticle an de an.

”Nu contează cât este casa de mare, ci câtă fericire este în interiorul său”, aceasta este sintagma după care se ghidează Doricuța, care zi de zi nu știe ce rețete să mai ticluiască pentru familie, prieteni și chiar vizitatorii vestitei sale cămări. A moștenit pasiunea de la mama sa de care își amintește cum în zilele friguroase de iarnă ale sărbătorilor după ce umplea casa cu mirosuri ale bucatelor tradiționale moldovenești se apuca să le confecționeze câte un lucrușor nou fiecăruia dintre cei 11 frați.

Principala beneficiară a bunătăților sale este chiar fiica, Loredana, o pasionată a călătoriilor, reușind să ducă zacusca și dulcețurile mamei Doricuța tocmai până în Alaska, pe cele mai mari vase de croazieră din lume, unde a făcut furori. Se mândrește cu mama sa până la capătul lunii, dar este sinceră și ne-a mărturisit că nu știe dacă va putea duce pe mai departe, talentul și pasiunea acesteia.

”Am avut cu mine în Alaska zacuscă și gem de zmeură. Am foarte mulți prieteni care sunt ofițeri pe navele de croazieră și cărora ce ai putea să le duci cadou? Suveniruri legate de Dracula sau magneți, însă eu le-am dus tot felul de preparate din cămara Doricuței, în special celebrele gemuri ale Doricuței de zmeură, cireșe amare și coarne, dar și zacuscă. S-a mâncat tot și m-am mândrit cu mama mea”, ne spus Loredana Holobîcă.

Arhiva personală Loredana Holobîcă

Între timp, mama Doricuța s-a asigurat și îi lasă ca amintire, în cămara cu minuni, câteva preaparte chiar de la începuturile creării acesteia, din 2015.

Realizator: Bianca Bucă

Operator video & foto & editare video: Bianca Bucă

Editare audio: Alina Andor & Bianca Bucă