Universitatea din Craiova, un „magnet” pentru sportivii de performanță

Universitatea din Craiova, un „magnet” pentru sportivii de performanță

403
0

După trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară cu performanțe sub așteptări, România a încheiat participarea la marea competiție de la Paris cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz, ocupând un onorant loc 23 în clasamentul final. Medalii de aur au câştigat înotătorul David Popovici, la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache, la dublu vâsle masculin, şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu). Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel, la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc, la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei, la cat. 49 kg. Medaliile de bronzul au fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol. Aceasta este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii olimpice din 2008, de la Beijing, când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La Jocurile Olimpice 2020, de la Tokyo, România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).
Din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris au făcut parte peste 30 de actuali sau foști studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS) a Universității din Craiova (UCV), participanți în întrecerile de canotaj și tenis de masă, 11 dintre aceștia întorcându-se acasă cu medalii.

JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS 2024 – STUDENȚII FEFS – UCV

CANOTAJ

ECHIPAJUL DE 8 + 1 FEMININ (W8+)
 MAGDALENA RUSU
 ROXANA ANGHEL – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, ABSOLVENTĂ MASTER AM, PROMOȚIA 2021
 ANCUȚA BODNAR – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2020, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2022
 MARIA TIVODARIU (LEHACI) -ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2024
 ADRIANA AILINCĂI (ADAM) – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, MASTERANDĂ FEFS, MASTER PS, ANUL I
 AMALIA BEREȘ – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2021
 IOANA VRÎNCEANU
 SIMONA RADIȘ – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2021, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2023
 VICTORIA PETREANU

ECHIPAJUL DE 8+1 MASCULIN (M8+)
 MIHĂIȚĂ ȚIGĂNESCU – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2024
 LAURENȚIU DANCIU – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2021
 BOGDAN BĂITOC – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2021
 CONSTANTIN ADAM – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, ABSOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2022
 MARIUS COZMIUC
 MUGUREL SEMCIUC
 FLORIN ARTENI – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2024
 FLORI LEHACI – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2020, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2023
 MUNTEANU ADRIAN ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, ABSOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2022

ECHIPAJUL DE PATRU RAME MASCULIN (M4-)
 ȘTEFAN BERARIU – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2020, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2022
 SERGIU BEJAN
 ANDREI MÂNDRILĂ – STUDENT FEFS, SPECIALIZARE EFS, ANUL III
 CIPRIAN TUDOSĂ

ECHIPAJUL DE PATRU VÂSLE FEMININ (W4x)
 IOANA MĂDĂLINA MOROȘAN – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2021, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2023
 EMANUELA IOANA CIOTĂU – STUDENTĂ FEFS, SPECIALIZARE EFS, ANUL III
 ALEXANDRA UNGUREANU – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2024
 PATRICIA CIREȘ
ECHIPAJUL DE PATRU VÂSLE MASCULIN (M4x)
 LEONTIN NUȚESCU – STUDENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, ANUL I
 ANDREI LUNGU
 FLORIN BOGDAN HORODIȘTEANU STUDENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, ANUL I
 IOAN PRUNDEANU

ECHIPAJUL DE DUBLU RAME MASCULIN (M-)
 FLORIN ARTENI – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2024
 FLORIN LEHACI – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2020, ABOLVENT MASTER PS, PROMOȚIA 2023

ECHIPAJUL DE DUBLU RAME FEMININ (W2-)
 IOANA VRÎNCEANU
 ROXANA ANGHEL – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, ABSOLVENTĂ MASTER AM, PROMOȚIA 2021

ECHIPAJUL DE DUBLU VÂSLE MASCULIN
 FLORIN ENACHE – ABSOLVENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2023
 ANDREI CORNEA – STUDENT FEFS, SPECIALIZAREA EFS, ANUL I

ECHIPAJUL DE DUBLU VÂSLE FEMININ CATEGORIE UȘOARĂ (LW2x)
 IONELA LEHACI (COZMIUC) – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2016, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2018
 GIANINA BELEAGĂ (VAN GRONINGEN) – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2019, MASTERANDĂ FEFS, MASTER AM, ANUL I

ECHIPAJUL DE DUBLU VÂSLE FEMININ (W2x)
 ANCUȚA BODNAR – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2020, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2022
 SIMONA RADIȘ – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2021, ABSOLVENTĂ MASTER PS, PROMOȚIA 2023

TENIS DE MASĂ
EDUARD IONESCU – ADMIS FEFS, LOC OLIMPICI, SPECIALIZAREA EFS, VARĂ 2024
ADINA DIACONU
ANDREEA DRAGOMAN – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2022, MASTERANDĂ FEFS, MASTER PS, ANUL II
ELIZA SAMARA – ABSOLVENTĂ FEFS, MASTER PS, PROMIȚIA 2016
BERNADETTE SZOCS – ABSOLVENTĂ FEFS, SPECIALIZAREA EFS, PROMOȚIA 2017, ABSOLVENTĂ FEFS, MASTER PS, PROMOȚIA 2019
ANDREI FILIMON – ANTRENOR – MASTERAND FEFS, MASTER AM, ANUL I

Unul dintre cadrele universitare de la Craiova care au contribuit din plin la dezvoltarea academică a acestor sportivi de mare performanță este prof.univ.dr.habil. Germina-Alina Cosma, invitata specială a lui Davian Vlad, de la Radio România Oltenia-Craiova, la „România de nota 10”.
Germina-Alina Cosma este profesor universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport, ocupă din anul 2019 funcția de director al Departamentului de Teorie și Metodică a Activității Motrice, iar din 2024 este vicepreședinte al Senatului Universității din Craiova. Ea s-a născut la Craiova, la 3 august 1979, și a absolvit în anul 2002 studiile de licență din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova. Este doctor în Știința Sportului și Educației Fizice și a publicat peste 150 de lucrări (cărţi, manuale, studii în reviste indexate în baze de date internaționale) şi are peste 500 de citări (h-index=11) în Google Scholar. De asemenea, deține un atestat de abilitare în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice și este conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Științe Sociale și Umaniste.
În cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, Germina Cosma a coordonat, în calitate de director de grant, mai multe proiecte cu finanțare internațională. Cel mai recent este HEInnovaSport, grant finanțat din fonduri europene în cadrul programului Horizont, ce vizează dezvoltarea inovației și a capacității antreprenoriale în rândul studenților. Din anul 2019, ea ocupă și funcția de director de programe al Asociației Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora, cunoscută drept ALDO-CET. Din acest rol, a condus inițiative de cercetare și inovatoare menite să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale, promovând totodată implicarea acestora în activități sportive. Germina Cosma susține antreprenoriatul social și este mentor al grantului OlteniaDA, finanțat prin Centrul de Resurse și Angajament Ford. Reputata profesoară îi îndrumă pe studenții voluntari și militează pentru cooperarea dintre mediul academic, administrația publică și societatea civilă.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Craiova s-a constituit în entitate publică de învăţământ superior şi de cercetare ştiinţifică, prin Ordinul Ministerului Învăţământului 4622/1995, pe structura Secţiei de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, înfiinţată în anul 1990, obţinând acreditarea în anul 1997. Din acelaşi an, începe să funcţioneze în cadrul instituției Secţia de Kinetoterapie, acreditată în anul 2004.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Craiova şi-a asumat de-a lungul anilor misiunea sa academică, contribuind la dezvoltarea ştiinţei şi culturii domeniului, la tezaurizarea şi difuzarea valorilor culturii sportive, la formarea şi perfecţionarea resurselor umane înalt calificate în specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă şi Kinetoterapie, conform HG739/2020, publicată în MO 819 bis/7.09.2020. Performanțele privind contribuţiile ştiinţifice specifice în dezvoltarea ştiinţei sportului şi a celei universale, în Domeniul Fundamental Știința Sportului și Educației Fizice, au fost apreciate cu grad de încredere în evaluările periodice.
Prin eforturi deosebite ale colectivului de cadre didactice, susţinute în mod deosebit de conducerea Universităţii din Craiova, s-a îmbunătăţit constant calitatea procesului didactic, prin asigurarea unor planuri de învăţământ şi a unor conținuturi adecvate la toate fișele disciplinelor de studiu, prin titularizarea unor cadre didactice pe posturi vacante, astfel, în prezent, facultatea funcționând cu un număr de 58 de cadre titulare, 42 având doctorat în specialitate, dintre care 8 au titlul de profesor universitar, 19 de conferenţiar, 18 de lector şi 13 de asistent universitar.
Începând din anul 2005, funcţionează, în cadrul Centrului Universitar Drobeta-Turnu Severin al Universităţii din Craiova – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, programele de studii Educaţie Fizică şi Sportivă şi Kinetoterapie şi motricitate specială, acreditate în 2011.
În ceea ce privește numărul studenţilor școlarizați, acesta a înregistrat o creştere continuă, de la 25 în primul an de funcţionare, la 1448 în anul universitar 2023-2024, dintre care pentru programul de studii Educaţie Fizică şi Sportivă sunt 403 studenți (236 la buget şi 167 la taxă), iar la CUDTS 149 de studenți (71 la buget şi 78 la taxă); pentru programul de studii Kinetoterapie şi Motricitate Specială – 356 (201 la buget şi 155 la taxă), iar la CUDTS 148 de studenți (73 la buget şi 75 la taxă); pentru studiile de master, instituția de învățământ superior școlarizează 492 de studenți.
Pentru perfecţionarea procesului de învăţământ, un interes deosebit a fost acordat reformării învăţământului superior, în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, şi dezvoltării relaţiilor de cooperare şi colaborare cu instituţii academice din ţară şi din străinătate, din spaţiul european şi extra-european.