Cazinoul din Constanța – povestea frumoasă spusă la țărmul mării

Cazinoul din Constanța – povestea frumoasă spusă la țărmul mării

116
0

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10”, vă invităm să cunoașteți povestea minunată a Cazinoului din Constanța, emblema orașului de la malul mării, o clădire de patrimoniu ridicată în stil Art Nouveau și inaugurată cu mare fast chiar de Ziua Marinei, pe 15 august 1910.

Povestitor ne este Cristian Cealera, publicist, istoric, scriitor, ghid și educator muzeal în cadrul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. De altfel, Cristian Cealera oferă tururi gratuite, încă de la începutul verii, tuturor constănțenilor dar și turiștilor care își doresc să descopere istoria și poveștile de viață ale celor care au trecut pragul cazinoului din Constanța dar și al cazinoului din centrul stațiunii Mamaia.

Tururile ghidate se desfășoară în cadrul programului co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ”Patrimonul arhitecturii de vilegiatură de la malul mării/ Istoria Cazinoului din Constanța și a Cazinoului din Mamaia”, proiect ce se derulează până în luna noiembrie 2024.
Toate întâlnirile organizate în cadrul acestor tururi s-au bucurat de un succes foarte mare în rândul publicului de vârste diferite, de la copii și adolescenți până la seniori, ne-a mărturisit Cristian Cealera.

Aceasta arată faptul că oamenii sunt dornici să afle istoria locurilor precum și numeroasele legende care s-au țesut, de-a lungul timpului, în jurul clădirilor simbol din vechea cetate Tomis și a bulevardului Elisabeta, împânzit de bijuterii arhitecturale.

Puțini știu, de pildă, că orașul Constanța, comuna urbană după cum era el denumit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului trecut, a avut, înainte de cazinoul pe care noi îl știm astăzi, alte două cazinouri, locuri preferate și intens frecventate de vilegiaturiștii din toată Dobrogea. Odată însă cu finalizarea podului de la Cernavodă de către inginerul Anghel Saligny, în anul 1895 și cu intensificarea circulației înspre litoral, aceste cazinouri s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți cei care doreau să-și petreacă timpul liber așa încât primăria și-a dat acordul să construiască marele cazinou, după ce, în prealalbil, a fost consolidat taluzul din apropiere.

În această lună, suntem de asemenea invitați de către echipa de muzeografi alături de Cristian Cealera pentru a afla povestea celuilalt cazinou spectaculos, de această dată situat în centrul stațiunii Mamaia și inaugurat tot de Ziua Marinei dar ceva mai târziu, în anul 1935. Vom afla cum a evoluat stațiunea Mamaia, de la un simplu cătun până la amenajarea băilor Mamaia și mai apoi, la un loc ce a devenit reședință de vară a familiei regale.

Poveștile frumoase, miturile, faptele istorice, curiozitățile și întrebările publicului fac deliciul acestor întâlniri prietenoase în care descoperim tot ceea ce este important și poate mai puțin cunoscut despre aceste clădiri reprezentative pentru zona litoralului.

Foto credit: Auris Luca, Discover Dobrogea/studio Radio România Constanța/Realizator emisiune: Magda Vâjaică