Radio Reșița: Marius Dan Pascariu, Asociația umanitară ”3 Compas” – din suflet...

Radio Reșița: Marius Dan Pascariu, Asociația umanitară ”3 Compas” – din suflet de artist pentru suflete speciale

191
0

În această ediție a emisiunii” România de nota 10” poposim în Banatul Montan la sediul Asociației umanitare”3 Compas”, unde sunt organizate o serie de evenimente și activități caritabile pentru copiii cu nevoi speciale și familii nevoiașe.

Îl vom cunoaște pe Marius Dan Pascariu, inginer constructor, om de afaceri restaurator de monumente, fondatorul Asociației ”3 Compas” din Banat, dar mai presus de orice este un părinte deosebit, își crește singur cei doi băieți, unul cu dizabilități și celălalt pe care l-a adoptat în urmă cu câțiva ani.

”Asociația ”3 Compas” a pornit acum câțiva ani cu o activitate dedicată acelor oameni care au poate mai puțin noroc, oferindu-le posibilitatea să participe în diferite tabere. Ne adresăm persoanelor vulnerabile, cu handicap sau persoanelor care provin din medii defavorizate. În primă fază am încercat să ajutăm persoanele cu handicap,  deoarece eu însumi am un adolescent care are astfel de probleme de sănătate. De asemenea am adoptat un copil și știu în ce lume trăiesc aceștia, mediul lor și de aceea am decis să le ofer sprijinul și altora ca și ei”, a spus Marius Dan Pascariu.

” Sunt antreprenor, dețin o firmă de consultanță în construcții, de curând mi s-a încheiat un mandat de membru al comisiei zonale de monumente, sunt specializat în partea de monumente sunt unul dintre puținii specialiști din România autorizat pe restaurări. Am urmat cursurile școli de arte, dar e foarte mult de povestit din acest punct de vedere”, spune despre el, fondatorul Asociației ”3 Compas”.

Denumirea Asociației vine de la un joc de cuvinte:  înseamnă un pas spre comunitate! Și suntem trei membri fondatori.

”Având un copil cu dizabilități am ajuns să descopăr această lume, am observat cu ce probleme se confruntă părinții cu astfelde copii speciali, ce probleme financiare și sociale au, de aceea m-am gândit să îi ajut. De asemenea după ce l-am adoptat pe fiul cel mic, am luat contact cu această lume a sufletelor mai puțin norocoase. Au fost la început activități minore, dar pe măsura trecerii anilor am dat amploare acestora și am ajuns la evenimente caritabile, în care am adunat fonduri pentru acești copii și pentru cei proveniți din familii nevoiașe.Zilele trecute am organizat două concerte de muzică jazz susținute de Mike Godoroja & Blue Spirit și Jazz a la Jais, ambele găzduite de  Casa ”3 Compas” din localitatea Văliug.”

De-a lungul anilor au fost organizate diferite tabere de vară și iarnă, ateliere de pictură, de muzică, de lectură, astfel încât acești copii să aibă ocazia să trăiască astfel de momente speciale.

La sediul Asociației ”3 Compas” se găsește și prima bibliotecă publică privată din Banatul Montan, care deține peste 5000 de cărți, dicționare și reviste, unele exemplare vechi de peste o sută de ani, toate adunate din donații.De asemenea, la sediul Asociației poate fi vizitată expoziția de ceramică „Corul Inocenților”, realizată de artistul Andrei Pandea. Este vorba de câteva mii de exemplare care se găsesc expuse acolo.

”Andrei Pandea este un bun prieten al nostru și îmi doresc din tot sufletul să-l aduc aici ca să poată să coordoneze ateliere de ceramică pentru copii și adulți, pentru toți cei care vor să modeleze argilă. ”Corul inocenților” are o poveste foarte frumoasă și chiar mă bucur că se află aici, pentru că a fost creată tot în într-un scop umanitar, pentru a ajuta oameniaflați în situații mai puțin fericite.Artistul Andrei Pandea ainiţiat acest proiect cu scopul de a strânge fonduri pentru copiii cu dizabilităţi sau care suferă de boli grave”, a spusMarius Dan Pascariu.

”Dorim să continuăm această poveste frumoasă, în care noi nucreăm evenimente doar ca să strângem bani, ci dorim să oferim adevărate acte de cultură cu artiști recunoscuți și la nivel național și internațional, materiale de creație unice, astfel încât toată lumea să fie fericită și mulțumită”, a concluzionat Marius Dan Pascariu, președintele Asociației umanitare”3 Compas”.

Redactor / Realizator / Cristina Corocan

Foto: Tiberius Adam

Editare video: Tiberius Adam