Radio Constanța: Porți deschise la Muzeul Ivan Patzaichin din Delta Dunării

Radio Constanța: Porți deschise la Muzeul Ivan Patzaichin din Delta Dunării

34
0

În inima Deltei Dunării, în micuțul sat Mila 23, acolo unde în anul 1949 se năștea marele campion canoist Ivan Patzaichin, și-a deschis porțile, la sfârșitul lunii mai, muzeul care îi poartă numele. Acesta este mai mult decât un muzeu, este un adevărat centru de inovație comunitară, un întreg ansamblu memorial, turistic dar mai ales cultural despre care vorbim în ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10” .

Invitatul ediției este Teodor Frolu, arhitect, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, ințiatorul acestui obiectiv și sufletul tuturor demersurilor pentru ca acest proiect de mare amploare să poată fi dus la bun sfârșit.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23, construit pe casa părinților lui Ivan, reconfigurează cu îndrăzneală conceptul tradițional de muzeu, integrându-l într-un centru cultural modern.

Vizitatorii sunt invitați să pătrundă în universul lui Patzaichin, să exploreze momente-cheie din viața sa, să descopere istoria pitorescului sat Mila 23 și să aprecieze contribuțiile comunității la sporturile cu vâsle. Muzeul devine astfel un loc de conectare profundă cu patrimoniul cultural și natural al Deltei, încurajând înțelegerea și aprecierea diversității locale.

Vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Teodor Frolu ne-a mărturisit că ideea acestui muzeu a apărut încă de când marele nostru campion Ivan Patzaichin era în viață. A fost vorba chiar de o dorință de-a sa de a întoarce comunității cele mai importante valori și principii pe care acesta și le-a însușit de la oamenii deltei și de la sportul pe care l-a iubit cel mai mult.

Ansamblul cuprinde un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un pavilion destinat activităților de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei precum și un spațiu pentru rezidențe artistice. In Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

La inaugurarea muzeului la care au participat atât soția cât și fiica lui Ivan Patzaichin, Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 a primit din partea Ministerului Culturii Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectură”.

Sursa foto și video: facebook Muzeul Ivan Patzaichin / Video: Viorel Gheorghe / Interviu audio: Magda Vâjaică – Radio România Constanța / redactor online – Daniel Țăndăreanu