Daniela Palade Teodorescu – ieșirea din stereotipii pentru o educație de calitate

Daniela Palade Teodorescu – ieșirea din stereotipii pentru o educație de calitate

44
0

Invitata acestei ediții a emisiunii este Daniela Palade Teodorescu, cu o experiență profesională vastă și diversificată: jurnalistă, scriitoare, trainer educațional, consilieră de dezvoltare personală și de carieră, formatoare de opinie, activistă socială, co-autoare a unor cărți de istorii orale, co-autoare și trainer în Ghidul Meseriilor Viitorului, redactor șef al platformei media internaționale www.feminismforreal.com, ambasadoare a Cartei Diversității, ambasadoare EWA (European Women’s Association) și OFA UGIR, membră fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate, în cadrul căreia derulăm campania #WeAreHalf – www.wearehalf.org.

În calitate de ambasadoare a Cartei Diversității, a participat la două ediții ale programului Workplace Inclusion Champion, modulul Age Diversity. De asemenea a moderat trei ediții ale evenimentului Lumea D&I organizat de comunitatea Angajez 45+.

Daniela Palade Teodorescu a fost 20 de ani redactor șef al revistei Avantaje, iar alți doi ani redactor șef la Revista CARIERE. Din 2019, este director editorial la TUDOR Communications, în echipa care a lansat 2value, un asistent virtual de PR, prima aplicație din lume care transformă modul în care comunică azi jurnaliștii și companiile. Tot la TUDOR Communications, a coordonat proiectul Academia Jurnaliștilor, parte din campania #respectjurnalistii, campanie premiată cu aur la PR Awards 2020 pentru comunicare în sectorul public.

prezentare_PDF_v2

Din 2017, Daniela Palade Teodorescu  este membră în Asociația pentru Competitivitate (INACO), co-autoare și trainer într-un proiect pe cât de inovator pe atât de necesar – Ghidul Meseriilor Viitorului, conceput de o echipă coordonată de Andreea Paul, un instrument de educație inedit, destinat atât elevilor, cât și profesorilor, dar și părinților, managerilor, antreprenorilor.

În cadrul proiectului, echipa INACO se mândrește cu robochat Maria, primul asistent virtual din lume dedicat meseriilor viitorului. Echipa de experţi INACO i-a consiliat pe elevii participanţi cu privire la meseriile viitorului, ce abilităţi sunt necesare pentru a se integra în actuala piaţă a muncii, cum pot conştientizarea trăsăturile de comportament, gândire şi motivaţie care îi recomandă pentru o profesie sau alta şi cum ar trebui să se raporteze la dinamica tehnologiei care schimbă radical profilul viitorului angajat în câmpul muncii.

Trainerii care au lucrat cu părinţii au abordat în special prejudecăţile şi mentalitatea care îi ţin departe pe elevi de şcolile profesionale şi de învăţământul dual, venind cu exemple de beneficii concrete care rezultă din alegerea învăţământului profesional dual.

Proiectul a pornit de la necesitatea de a oferi soluţii la criza majoră existentă pe piaţa muncii din România – lipsa forţei calificate de muncă. Acest fenomen este cauzat de emigrarea masivă către Occident, dar şi de dezinteresul tinerilor pentru învăţământul tehnic, conform datelor furnizate de cercetările INACO pentru Banca Mondială.

O altă provocare profesională pentru Daniela Palade Teodorescu  este Feminism For Real – o platformă media internațională, un hub dedicat leadership-ului feminin, un ghid pentru minți progresiste, un loc din care femeile își pot lua informație, putere, inspirație, motivație, iar bărbații găsesc motive pentru a o recomanda fiicelor lor și femeilor din viața lor. Este un nou proiect media al TUDOR Communications, inițiat de Mihaela Tudor, dedicat sprijinirii leadershipului și antreprenoriatului feminin, capacitării femeilor și egalității de gen în România și în lume.

Din dialogul cu  Daniela Palade Teodorescu aflăm care au fost rolurile care i-au adus cele mai mari realizări, proiectele importante pentru viitorul tinerei generații, temele favorite pe care le-a dezvoltat prin diverse abordări, instrumente și metode de lucru, dar mai ales ce a demotivat-o de-a lungul carierei și ce i-a dat puterea să meargă mai departe.

„Sunt părinte de doi copii adolescenți și o promotoare a ceea ce înseamnă educație de calitate, gândire „out of the box”, meseriile viitorului, alinierea școlii românești la competențele pe care le cere economia viitorului, ieșirea din stereotipiile și anacronismul sistemului actual de învățământ.

În practica de jurnalist am abordat în premieră subiecte precum criza profesională a vârstei de mijloc, tabuuri socio-profesionale care pot submina cariera unui profesionist, indiferent de domeniu, sănătatea și echilibrul interior, sub presiunea socio-profesională, tabuul din spatele statutului social (divorț, părinte singur), women in distress issues (violență domestică, dizabilități fizice și mentale, migrația feminină a forței de muncă, exodul mamelor, forța civică a femeilor), nomadism digital, leadership feminin și antreprenoriat feminin, feminism.

Am contribuit la publicarea primului testimonial de violență domestică din România („Povestea unei supraviețuitoare”, de Eleonora Pokola), a primului testimonial despre migrația forței de muncă feminine („Exodul mamelor”, de Liliana Nechita), am fost co-autor în „Nașterea. Istorii trăite”, coordonată de Mihaela Miroiu, și în „Forța civică a femeilor”, coordonată de Andreea Paul.”, ne spune Daniela Palade Teodorescu

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Daniela Palade Teodorescu