București FM: MINA – primul spațiu imersiv din România și cel mai...

București FM: MINA – primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est

48
0

În această ediție a emisiunii noastre, vă invit să descoperim împreună cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

Este vorba despre MINA, Museum of Immersive New Art – Muzeul Imersiv al Noilor Arte, care la nici un an de la apariție, a devenit cel mai vizitat spațiu imersiv din România.

MINA este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale, cu cele mai spectaculoase expoziții care sunt realizate parțial sau în totalitate de artiști și specialiști români.

Clădirea renovată care găzduiește muzeul, a fost înființată în 1970 și a fost prima fabrică de calculatoare românești. Spațiul măsoară 2.500 de metri pătrați, este conceput foarte modern și cuprinde mai multe zone dedicate adulților și copiilor, care vor fi întâmpinați în muzeu de un ghid virtual, un avatar conversațional care folosește inteligența artificială. Secțiunile principale vor fi spațiul imersiv cu proiecții 360, MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor.

Cum a apărut ideea acestui proiect și de ce are un succes care-l propulsează în viitoare traiectorii culturale, dincolo de granițele țării, aflăm de la Mădălina Ivașcu – co-fondator MINA.

„MINA este centrul ce reunește pasiunea noastră pentru arta digitală și inovație în cadrul industriilor culturale și creative pe care vrem s-o celebrăm printr-o abordare accesibilă publicului larg. Reprezintă experiența noastră acumulată în 6 ani de proiecte marca One Night Gallery, în care ne-am concentrat pe crearea și dezvoltarea scenei locale de new media art și coagularea comunității de artiști și dezvoltatori care au acum un spațiu permanent de expunere.

De asemenea, MINA are la bază și experiența de 10 ani de proiecte Le Petit care înseamnă o comunitate de mii de oameni care au luat parte la experiențe interactive și concepte ieșite din comun.

MINA este locul în care fiecare vizitator este protagonist, iar totul se întâmplă într-o clădire cu o istorie pe măsură, fosta hală de producție de calculatoare ICE Felix, pe care ne-am propus să o readucem la viață împreună cu partenerii noștri”.

Primele două spectacole imersive lansate la MINA, cu ocazia inaugurării, au fost: Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.

Gustav Klimt este o producție multimedia, prezentată de George.BCR, care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine. Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” și „Doamna în Aur”, fiecare piesă fiind meticulos pusă în scenă 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime.  Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical, Alexei Țurcan.

Lumea Subacvatică, este o incursiune educațională în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical Costav Ivanov.

Spațiul expozițional de New Media Art și Laboratorul de Inovație sunt concepute în cadrul MINA pentru comunitatea de artiști și dezvoltatori oferind acces la ultimele tehnologii, rezidențe de creație și proiecte noi.

Cosmos – Descoperă tainele universului este un spectacol ce oferă o incursiune captivantă și educativă în minunile cosmosului printre planete, stele și alte corpuri cerești. Un aspect special al acestei producții îl reprezintă prezența extraordinară a lui Dumitru Dorin Prunariu, singurul și primul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic în urma cu 43 de ani, pe data de 14 mai 1981.

Domnul Prunariu a făcut parte din misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”. Imaginile capturate în această experiență uluitoare din spațiu pot fi văzute în cadrul show-ului imersiv pregătit de MINA. Fragmentele video de arhivă sunt extrase din filmul documentar românesc de scurtmetraj Opt zile în cosmos, regizat de David Reu.

„Cosmos – Descoperă tainele universului” este o producție proprie MINA ce oferă o incursiune fascinantă în Sistemul Solar, prezentând detalii despre fiecare planetă, stea și alte corpuri cerești. De la informații despre structura și caracteristicile fiecărei planete până la descoperirea undelor sonore produse de o gaură neagră, spectacolul este o sursă bogată de cunoștințe și inspirație.

Inspirat din scrisorile lui Van Gogh către fratele său, spectacolul Van Gogh, The Immersive Show își propune să ofere publicului o incursiune captivantă în operele celebrului artist olandez. Citatele selecționate din corespondența lui Van Gogh aduc o notă personală și profundă în narațiune.

„Van Gogh, The Immersive Show” nu este doar o prezentare digitală a lucrărilor de artă ale maestrului, ci o călătorie interactivă și emoționantă în universul său creativ, care îmbină tehnologia de ultima generație și proiecțiile spectaculoase cu geniul artistic al lui Vincent Van Gogh.

Printre operele pe care le veți putea admira în cadrul spectacolului imersiv se numără binecunoscutele „Noapte înstelată”, „Autoportret”, „Lan de grâu cu corbi”, „Iriși”, „Mâncătorii de cartofi” dar și opere din perioada de creație timpurie.

Această producție de excepție marchează un nou sezon în cadrul MINA și confirmă angajamentul organizatorilor de a aduce în fața publicului experiențe culturale senzoriale, inovatoare și memorabile.

Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică este un nou spectacol educațional și reprezintă o incursiune în universul preistoric, ce cuprinde întreaga perioadă mezozoică, Triasic, Jurasic și Cretacic. Protagoniștii, dinozaurii, sunt proiectați într-un mod impresionant, pe o suprafață de 400  metri pătrați, cu proiecții 360, oferind astfel publicului o experiență completă și captivantă, în habitatul de acum sute de milioane de ani.

Spectacolul este împărțit în 4 capitole: “Trezirea”, “Explozia Vieții, “ Adâncurile Apelor” și “Regatul Preistoric” și prezintă peste 30 de specii de dinozauri și reptile marine diferite, de la Ihtiozaur, plesiosaurii și mozozauri, la bine cunoscuții T-rex, Triceratops, Diplodocus și Stegozaur și dinozaurii aviari, Pterodactil, Quetzalcoatlus și Arheopterix. De asemenea, narațiunea prezintă dinozaurii și în rolul de părinți, aducând în scenă momentul eclozării unui pui, joacă acestora și tandrețea din cadrul unei familii.

Aceasta este prima producție proprie pe care MINA o lansează într-un nou spațiu media, “New Media Space”, realizat de o echipă amplă, formată din mai multe studiouri și specialiști independenți, care au lucrat la acest proiect extrem de complex din punct de vedere al animațiilor dinozaurilor, dar și al imaginilor realiste.

MINA Pop-Up este un concept revoluționar, un proiect itinerant, prezentat de George. Primul banking inteligent, ce aduce arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Spectatorii din țară se pot bucura de  Gustav Klimt – The Immersive Show, Lumea Subacvatică – O călătorie imersivă a apei si Inner Constellations – spectacolul dedicat lucrărilor ilustratorului Alex Nimurad.

MINA Pop-Up este un proiect MINA realizat în asociere cu atelierul de productie Kunst și se desfășoară într-un cort, care are aceeași suprafață ca și spațiul imersiv din cadrul muzeului din București. Cortul de 450 mp a pornit pe 18 aprilie într-o călătorie de 9 luni, poposind în fiecare oraș de pe traseu aproximativ 2-3 luni: 18 aprilie – 2 iunie la Cluj, 10 iulie – 10 septembrie la Iași și 18 septembrie – 1 ianuarie la Timișoara.

Datorită designul-ului și infrastructurii unice a echipamentelor tehnice, MINA este și un spațiu multifuncțional, care va putea prezenta atât expoziții de artă captivante, cât și conținut educațional pentru școli, piese de teatru, spectacole de dans, dar și proiecții de film, cursuri de yoga imersivă, evenimente corporative sau petreceri.

Ghidul muzeului va fi un avatar cu inteligență artificială

 „Eu sunt MINA, ghidul tău personal în cel mai mare centru de artă new media din sud-estul Europei” – sunt cuvintele cu care își începe experiența fiecare vizitator. MINA este un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați. În timp ce își îndeplinește atribuțiile de ghid clasic, MINA are un caracter special prin faptul că poate să interacționeze și în funcție de interesele fiecărui vizitator în parte, personalizându-i experiența.

Avatarul este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real. Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

„Întregul conținut este dezvoltat pe computerele certificate GeForce RTX Studio echipate cu GPU-uri GeForce RTX 4090 și dezvoltate de către producătorul local, ITDirect. Acestea fac parte din platforma NVIDIA Studio, destinată artiștilor, designerilor, inginerilor și altor profesioniști care au nevoie de instrumente puternice pentru a lucra cu grafică, video sau realitate virtuală. Platforma include plăci grafice de înaltă performanță, software specializat oferit gratuit și drivere Studio dedicate care oferă performanță și stabilitate optime cu cele mai populare software de grafică 3D, video și animație. Sistemul a fost creat special pentru aplicații grafice profesionale, în special pentru randare ray traced în timp real sau suport pentru tehnologiile AI””, spune Jan Adryanski, Community PR Manager Central Eastern Europe, NVIDIA.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: MINA / Camelia Teodosiu