Târgul „100 de Tradiții Românești”

Târgul „100 de Tradiții Românești”

65
0

Această ediție a emisiunii a fost realizată la Târgul „100 de Tradiții Românești” organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de Asociaţia Kogaion 115.

Meşterii populari au fost prezenți la târg cu nenumărate obiecte tradiționale create cu pricepere, numai bune de înfrumusețat casele pentru sărbătoarea Paștelui: ouă încondeiate, icoane, ștergare, covoare țesute la război, fețe de masă cusute manual, mic mobilier din lemn crestat, obiecte de decor din lut sau din lemn pictat, ornamente pascale, pristolnice, decorațiuni din lavandă, măști populare…și multe alte minunății.

La Târgul „100 de Tradiții Românești”, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de Asociaţia Kogaion 115 au participat atât meșteri renumiți, cât și tineri artizani care creează obiecte hand-made, oferind publicului vizitator ocazia de a participa la demonstrații și ateliere de creativitate, pentru a afla tainele diferitelor meșteșuguri.

La toate aceste târguri, sunt prezenți și colecționari de antichități țărănești, care expun obiecte vechi, recondiționate, aparținând vieții de la ţară: dulăpioare, copăiţe, putineie, bancuri de tâmplărie, unelte pentru ţesut, costume populare din mai toate zonele folclorice.

Artizani talentați expun vestimentație și figurine din lână împâslită reprezentând personaje din povești, bundițe din piele naturală brodate, bijuterii din argint, jucării croșetate, lumânări din uleiuri organice.

Pentru cămări îmbelșugate, producătorii au avut brânzeturi proaspete și maturate din lapte de capră, de vacă sau de oaie,  miere cu ghimbir și lăptișor de matcă, prăjituri de casă și cozonaci de dulce și de post, pască, plăcinte, turtă dulce, ciocolată artizanală, sucuri naturale din fructe.

Mâncarea delicioasă este gătită la fața locului pentru a demonstra că bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate. Sarmale, ardei umpluți de post, gulaș de vițel, păstrăv și cârnăciori la grătar, fasole la ceaun cu salată de ceapă roșie, lipii fierbinți…sunt câteva din bunătățile preparate în zilele de târg. Poale’n brâu cu varză, cartofi, mere și dovleac, dar și cu brânză și mărar sunt frământate și scoase rumene din cuptoare, pe toată perioada târgului, de către moldovence venite să ducă mai departe tradițiile gastronomice ale zonei din care provin.

În ultimii ani, Asociația Kogaion 115 a organizat, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, peste 130 de târguri denumite generic “100 de Tradiții Românești”, inspirate din meșteșugurile și bucătăria tradițională, ne spune Ligia Marica – Președinta Asociației Kogaion 115.

La aceste evenimente au participat atât meșteri renumiți, unii dintre aceștia fiind acreditați de către Ministerul Culturii ca “tezaur uman viu”, cât și tineri artizani care creează obiecte hand-made, oferind publicului vizitator al târgurilor ocazia de a aprecia produse unicat.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Asociația Kogaion 115 / Camelia Teodosiu / Teodore Negoiță