Radio Târgu Mureș: Mihai Lungeanu, magician al teatrului radiofonic

Radio Târgu Mureș: Mihai Lungeanu, magician al teatrului radiofonic

66
0

Incursiune in lumea imaginației fără limite si a cuvintelor care prind viață.  

Mihai Lungeanu este regizor de teatru radiofonic, cu un palmares impresionant, cu zeci de spectacole la Teatrul Radiofonic Național, scenograf, scenarist, publicist, profesor universitar, critic de teatru, realizator de emisiuni radiofonice, formator, inițiator de proiecte şi programe culturale și artistice, naţionale şi internaţionale.

Deține 4 premii UNITER acordate pentru cel mai bun spectacol radiofonic . A obţinut titlul de Doctor în arte, cu magna cum laude.  A fost director de teatru, a inițiat şi susţinut proiecte dedicate copiilor, are activitate pedagogică la Universitatea de Artă Teatrală Tg. Mureş, atingând astfel sute de vieți.

Lumea pe care doar ți-o imaginezi

Teatrul radiofonic este spectacolul perceput cu ochii minții. În spectacolul acesta, cuvintele sunt atât de vii, încât suplinesc imaginea, culoarea si mișcarea.
Ne povestește mai multe despre acestea un maestru al modelării cuvintelor,  Mihai Lungeanu.

Cuvintele au putere. Mai mare decât am crede

Cuvintele prind viață când le rostim, fiecare în parte are puterea lui, vorbele pot schimba vieți, pot aduce bucurie sau tristețe, pot alina sau pot răni. Interpretarea cuvântului îi conferă putere și valoare. Unele cuvinte ni le putem aminti întreaga viață, ne pot schimba viitorul, ne pot impresiona, șoca, bulversa, chiar dacă au fost aruncate la întâmplare. Comunicarea are loc și la nivel energetic, iar dacă nu ai nimic de zis, crede Mihai Lungeanu, este mai bine să taci!

Când te afli la locul potrivit

Poti testa dacă te afli în locul potrivit dacă atunci când te cufunzi în activitate nu mai știi nimic nici despre tine, nici despre lume si nici noțiunea timpului nu o mai ai.
Regizorul Mihai Lungeanu intră într-un soi de transă atunci când coordonează actorii teatrului radiofonic, e total implicat și într-un zbor imperturbabil, încât ți-e teamă să te apropii de el, ca să nu cumva să strici magia. Actorii cu care lucrează, reușesc astfel să creeze senzații, emoții și imagini doar prin voce și cuvinte.

Calea către fericire, bucuria de a fi în solitudine și de a da ce ai mai bun celorlalți

Regăsirea legăturii cu sinele, acordarea timpului necesar solitudinii și selectarea informațiilor cu adevărat valoroase, ar fi câteva dintre metodele de a nu ne mai pune singuri bariere în calea fericirii este de părere Mihai Lungeanu , care a găsit pacea sufletească, prin introspecție și prin dedicare totală misiunii sale.

Plămădirea teatrului radiofonic 

Vocea redată în teatrul radiofonic cuprinde energia reală, energia înghețată, precum și pe cea necesară, adică ceea ce trebuie să pară că se petrece în piesă. Sună complicat, însă teatrul radiofonic cuprinde o serie de factori meniți să seducă ascultătorul de acasă. În mintea acestuia se creionează un tablou unic, cu ajutorul imaginației sale, pentru că teatrul radiofonic funcționează cu… materialul clientului: sensibilitatea, inteligența si disponibilitatea sa. Un sunet poate crea o mie de imagini, în funcție de trăirea spectatorului prins în poveste.

Mihai Lungeanu, regizorul îndrăgostit de teatrul radiofonic

Dragostea aceasta este totală și probabil nemuritoare, joaca sunetului este plină de posibilități. Vocile, tonalitățile și zecile de repetiții obositoare pot duce în final la interpretarea perfectă. Iar misiunea regizorului să se fi împlinit. Cineva de acasă să simtă și să vadă ceea ce a gândit acesta.

Realizator: Emanuela Aranyos

Filmare și procesare video: Alin Mariș

Foto: Radio Târgu Mureș