Cărți fermecate și Creioane Colorate oferite de Aura – mamă de Victor

Cărți fermecate și Creioane Colorate oferite de Aura – mamă de Victor

235
0

De data aceasta, pentru Biblioteca noastră metaforică, alergăm prin parc, ținând ritmul cu Victor – un copil de 4 ani, împliniți cu multă creativitate, imaginație și bucurie.

Printr-o lupă imaginară, aflată în posesia lui Victor, bineînțeles, începem să descoperim insecte, ca mai apoi să ne îndreptăm atenția spre diferite alte specii de animale proiectate cu drag și empatie ca într-un desen desprins din Atelierele educaționale Creioane Colorate despre care veți afla imediat ce Victor ne va da răgaz să ne tragem puțin sufletul.

Victor, eroul principal al poveștii și sursa de inspirație pentru atelierele educaționale ale Aurei, are, pe lângă o imaginație bogată, foarte multe informații din cărțile citite și dezbătute împreună cu mama lui. Știe denumiri de țări și capitalele acestora, numele în latină ale dinozaurilor de care este pasionat, detalii din viața plantelor și animalelor…plus câte și mai câte.  Impresionată fiind de toate acestea am dorit să aflăm de la Aura – mamă de Victor care este formula acestei frumoase educații și cum s-a născut ideea unor proiecte educaționale cu activități care aduc multă bucurie copiilor.

„Eu sunt Aura, mamă de Victor de aproape 5 ani și transformarea în mamă mi-a schimbat complet perspectiva asupra vieții.

Atunci când s-a născut Victor mi-am dat seama că aș putea să fac ceva pentru ca să schimb viitorul și pentru mine și pentru el și, de ce nu, poate și pentru comunitatea în care trăiesc. Așa s-a născut micul meu atelier „Cărți fermecate și Creioane Colorate„.

Pe când era Vic foarte mic, am început să citim povești și, citind povești, mi-am adus aminte de mine, în copilărie. Împreună cu el am citit și am tot citit, iar apoi s-a născut o dorință în mine – să împărtășesc frumusețea cititului, cu minunile care vin din citit și din povești, și cu alți copii. Iar primele mele ateliere au fost despre citit povești.

În timp, lucrul acesta s-a dezvoltat și mi-am dat seama cât este de important, de fapt, să petrecem timp în realitatea fizică, fără ecrane, și să-i învățăm pe copii despre natură, despre abilitățile lor naturale de a-și folosi mâinile să creeze și să făurească ceva pentru ei. Așa că la atelier am inserat și lucrul manual.
Pictăm, lucrăm cu lutul, lipim, coasem, lucrăm cu acul…, pentru că toate aceste activități îi ajută pe cei mici să-și dezvolte părți ale creierului și ale corpului lor care altfel nu s-ar dezvolta, mai ales dacă i-am lăsa doar în seama ecranelor.
Un alt lucru important, la atelierul meu, este că încerc să-i împrietenesc pe copii cu natura. Trăim în Sinaia, este minunat și sunt foarte recunoscătoare, dar mă uit pe stradă și câteodată nu regăsesc alaiul de copii, ca atunci când eram eu mică. Vreau și sper ca măcar o mică parte din frumusețea pe care am trăit-o eu în copilărie, crescând în Sinaia, în natură, să o trăiască și Victor.

Eu am avut o copilărie în mijlocul naturii. Deși am locuit la bloc, pădurea și munții mi-au fost loc de joacă. Alături de sora mea geamănă, petreceam foarte multe ore afară, fie vară fie iarnă. În timpul vacanței mari, mergeam la bunici unde o altă lume magică ne era pregătită. Adesea, bunicul ne povestea, pe prispa casei, istorioare de pe vremea războiului, ori ne citea dintr-o carte veche.

Momentele de poveste se împleteau perfect și cu munca în grădină sau la vița de vie. Alături de bunica, frământam aluatul dospit și apoi ne îmbia cu mirosul pâinii coapte într-un cuptor pe lemne, în bucătăria de vară. În zilele ploioase, tot pe prispa casei, încărcată  de emoții și magie, bunica ne învăța să mânuim acul de cusut, dând viață unei bucăți de etamină.
Am crescut și am început să iubesc sportul, așadar am jucat handbal în echipa școlii. Bucuria și tristețea erau parte din copilăria mea, mai ales atunci când câștigam sau pierdeam un meci de handbal. Orele de antrenament au ajutat la evoluția mea sportivă dar și ca om.
Ulterior, după terminarea liceului, am început să lucrez în turism. Am evoluat profesional, urmând facultatea și alte cursuri specifice.
Apoi, am devenit mamă și mi-am schimbat perspectiva vieții.
Iubesc oamenii, dar mai ales copiii. Așa că am dat viață proiectului meu @Atelier Creioane Colorate unde încerc, zi de zi, să ajut la dezvoltarea mea, a lui Victor, dar și a comunității.
Susțin ateliere de joc și joacă educativă în care împletesc lumea poveștilor cu activități de lucru manual, atât de necesare în dezvoltarea celor mici.
Citim, coasem, ne jucăm cu lutul, pictăm și desenăm, activități ce ajută la dezvoltarea și creativitatea copiilor. Dar cel mai mult, pun preț pe emoțiile lor. Pe înțelegerea emoțiilor și sunt foarte atentă la trăirile lor. Este un concept de activități constructive în lanț – joacă, învățare, înțelegerea emoțiilor, pe care mi-am dorit să îl aplic în creșterea lui Victor.

Sunt în continuă dezvoltare, așadar citesc foarte mult pe acest subiect, merg la conferințe educaționale și voi continua să învăț pentru a putea da mai departe cunoștințele mele.
Vreau să-i sfătuiesc pe cei ce stau cu cei mici, sau mai bine zis să îi rog să fim mai mult decât ceea ce le spunem copiilor. Să fim în fapte nu în vorbe.”

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Aura Cernea