Radio România Oltenia-Craiova: Ferma „Zâmbetul Evei” – un loc magic pentru copiii...

Radio România Oltenia-Craiova: Ferma „Zâmbetul Evei” – un loc magic pentru copiii cu nevoi speciale

150
0

Adina și Mihai Popescu sunt doi oameni extraordinari, care au trecut prin tragedia supremă a unor părinți și au reușit să nu cadă definitiv în abisul durerii, căutând și găsind lumina în adâncurile întunericului, luptând neobosit, necontenit, în amintirea fiicei lor ridicate la ceruri, pentru ca alți copii cu grave probleme de sănătate să primească ajutor și să se simtă acceptați și ocrotiți. Asociația  „Zâmbetul Evei” a fost fondată de Mihai și de Adina într-un moment greu al vieții primului lor copil, o fetiță absolut minunată pe nume Eva. Cei doi părinți devotați au creat asociația, la Craiova, pentru a o ajuta pe micuță într-o luptă inegală și profund nedreaptă cu o mulțime de diagnostice terifiante –  boala renală cronică, dependența de dializă peritoneală și tetrapareza spastică fiind cele mai grave dintre ele.

Eva noastră s-a născut sănătoasă, a fost totul bine până când, la vârsta de un an și zece zile, ne-am trezit cu ea în spital, internată pentru o banală infecție cu E. coli ce, în doar două zile, s-a transformat în sindrom hemolitic uremic. A fost totul neașteptat, furtunos, nimicitor pentru ea și pentru noi.  După o internare de trei luni de zile la Spitalul „Marie Curie” din București, Eva noastră a rămas cu multe probleme de sănătate. Însă, cu toate greutățile suportate, cu terapii peste terapii, internări, catetere plasate în abdomen, dializă, tratamente, Eva zâmbea. A zâmbit mereu, a cules numai lucrurile frumoase pe care la vârsta ei le putea percepe, a cules doar dragostea și grija noastră pentru ea și le-a transformat în zâmbete. De aceea asociația se numește așa – „Zâmbetul Evei”. Pentru că Eva a fost raza noastră de lumină și fericire pe această lume.  Și pentru ea am încercat să facem totul.

Pentru Eva au început cei doi să organizeze evenimente destinate tuturor copiilor cu dizabilități și nu numai. Și-au dorit ca fiica lor să nu se simtă diferită, așa cum își dorește orice părinte pentru copilul lui neuro-divers. Însă nu întotdeauna acest lucru este posibil, pentru că, spre exemplu, în Craiova le era atunci foarte greu să găsească locul potrivit și nu erau încă organizate evenimente destinate copiilor cu diverse afecțiuni, cu cerințe speciale, cu nevoi multiple. Așa au luat naștere diverse proiecte destinate incluziunii sociale a copiilor cu dizabilități, evenimente pe care Adina și Mihai Popescu le-au inclus în ceea ce ei numesc „seria zâmbetelor asociației” și dintre care menționăm:

– Proiectul „Zâmbim împreună la film” – un parteneriat cu cinematograful Patria din Craiova și cu Fundația Anya, prin care o dată pe lună copiii cu nevoi speciale puteau veni, însoțiți de familie, să vadă un film în condiții prietenoase pentru ei, cu o vizionare adaptată, pe cât posibil, cerințelor specifice diverselor tulburări senzoriale;

– Proiectul „Zâmbim pe Corabia lui Barbă-Deasă” – un parteneriat cu Fundația Anya și echipa lui Barbă-Deasă, prin care copiii cu dizabilități neurocognitive și/sau motorii au participat la spectacole de teatru interactiv, în condiții adaptate nevoilor lor, alături de prietenii lor tipici;

– Proiectul „Read, Create, Connect” – proiect co-finanțat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) și realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, prin care copiii neurodiverși și tipici au luat parte împreună la ateliere de lectură și de lucru manual.

Însă, cu toate eforturile noastre de a ajuta în recuperarea ei, de a realiza transplantul renal ce o putea salva și a opri dializa zilnică, Eva noastră a obosit. A luptat mult, timp de cinci ani și jumătate a fost puternică, mult mai puternică decât am putea noi vreodată să fim. Însă în noaptea Învierii, în 2021, pe 2 mai, Eva s-a dus în ceruri. Am pierdut-o din brațele noastre, însă nu și din inimile și gândurile noastre. Și ne-am dorit ca nimeni să nu o uite, să nu plece cu adevărat din lumea aceasta niciodată. Așa a luat naștere cel mai mare proiect al nostru de până acum și cel mai greu de realizat. Și acesta a pornit inspirat tot de ea, de Eva noastră – Ferma „Zâmbetul Evei”.

Ferma „Zâmbetul Evei” este un spațiu accesibilizat nevoilor speciale ale copiilor cu dizabilități, un loc de relaxare, de joacă, de conectare și de interacțiune, de socializare, o zonă cu animale blânde, în țarcurile cărora micuții pot intra pentru a le mângâia și a le hrăni, plus o terasă acoperită unde se pot desfășura ateliere tematice, educative, recreative, unde se pot organiza petreceri și evenimente pentru acești minunați copii. Un spațiu magic în care să se regăsească, unde să se simtă primiți cu drag, apreciați, un loc unde familiile lor să poată respira liniștite, chiar și doar pentru o scurtă perioadă de timp, înainte de a reveni la rutina zilnică a terapiilor, a tratamentelor…

Țesem povești în jurul cărților și în jurul inimilor fiecărui copil, fie el neuro-divers sau tipic. Iar o altă ramură a asociației noastre ajută familiile a șase copilași cu diverse afecțiuni. Le spunem prieteni, pentru că ne-au rămas aproape de pe holurile spitalelor, din secțiile de terapie intensivă sau din centrele de recuperare.

În esență, Zâmbetul Evei” este o asociație ce luptă pentru dreptul la incluziunea socială a copiilor cu nevoi speciale, pentru dreptul lor de a fi parte din comunitate. Iar la Ferma Zâmbetul Evei”, Adina și Mihai Popescu le facilitează micuților cu deficiențe neuromotorii accesul la diverse evenimente culturale și distractive, organizând ateliere educative adaptate nevoilor lor.

Am început un nou parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România (ANDCTR), prin proiectul „Senzorial”, coordonat de Andreea Tudoran („Voluntariat pentru comunitate”), în care, în perioada aprilie – mai 2024, vom desfășura câteva ateliere la fermă, destinate atât copiilor cu dizabilități, cât și celor tipici, pentru că incluziunea socială este în continuare ceea ce ne dorim să realizăm aici.

Iar proiectul familiei Popescu este în continuă dezvoltare, dar pentru asta este nevoie de fonduri semnificative. Sunt deja construite, prin eforturile remarcabile ale celor doi, lângă Craiova, la Lăcrița Mare, în comuna Robănești, mare parte dintre țarcurile pentru animale (iepuri, arici, mai multe rase de capre, ponei, struți și emu), urmând să fie mărită zona cu câteva țarcuri pentru păuni, fazani și alte păsări. Și, din acest motiv, Mihai și Adina Popescu fac apel la persoanele cu posibilități financiare și cu inimă mare.

În prezent, lucrăm în continuare la Ferma „Zâmbetul Evei”, construim cu ajutorul sponsorizărilor, a donațiilor și din puținele formulare 230 pe care le mai colectăm. Pentru a susține acest proiect al nostru, fie financiar sau pur și simplu ca voluntar, puteți intra pe site-ul asociației, www.zambetulevei.ro, secțiunea „Cum pot să ajut?”. Sau puteți intra în contact cu noi prin intermediul Facebook-ului, pe paginile Asociația Zâmbetul Evei și Ferma Zâmbetul Evei.

Realizator: Davian Vlad (Radio România Oltenia-Craiova)

Imagine și editare video: Alin Cârțână (Radio România Oltenia-Craiova)

Credit foto: Radio România Oltenia-Craiova/ Asociația  „Zâmbetul Evei”