Radio Constanța: A colecționa înseamnă a iubi ”frumosul” și cultura

Radio Constanța: A colecționa înseamnă a iubi ”frumosul” și cultura

172
0

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10”, îl cunoaștem pe Georgian Anghel, de profesie inginer, căpitan de port superior din Mangalia și colecționar de obiecte cu tematică marină. În colecția sa impresionantă găsim numeroase medalii, brevete de marină, monede, insigne dar și obiecte care nu aparțin acestui domeniu naval.

Georgian Anghel se mândrește, de pildă, cu deținerea celui mai vechi mărțișor datat din România, o piesă de colecție din anul 1872. Pe una din fețele acestuia se văd în coroană frunze de laur şi de măslin, în centru data, ”1 martie 1872” iar pe revers, aceleaşi frunze în coroană, în mijlocul cărora este o inimă înflăcărată pe care este pus un fald, apoi în partea superioară este trecut numele România. De altfel, acest mărțișor a fost prezentat luna trecută, în cadrul unei expoziții care a cuprins mai multe mărțișoare din perioada regalității, o expoziție deschisă la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

”A colecționa este arta de a iubi frumosul și cultura în egală măsură”, spune cu multă pasiune în glas Georgian Anghel, colecționarul care mai deține mărțișoare din perioada Regalității, ce au gravate chipurile Reginei Maria, Principelui Carol al II-lea sau al Principelui Ferdinand precum și mărțișorul Flotei Naționale Române din anul 1913. Acesta din urmă a făcut obiectul lansării, recente, a unui album foto documentar de excepție, cu același titlu, realizat în colaborare cu Centrul Cultural Județean ”Theodor T Burada” din Constanța.

Pasiunea de a colecționa diverse obiecte de valoare a început încă din copilărie, prin realizarea micilor colecții de timbre și a mers mai departe, în timp, strâns legată fiind de pasiunea pentru tot ce înseamnă istorie națională și marină regală. Invitatul ediției noastre colecționează brevete și medalii de marină emise începând cu anul 1895 cu ocazia evenimentelor importante din societatea românească așa cum a fost, de exemplu, inaugurarea Podului Carol I construit de inginerul Anghel Saligny sau inaugurarea portului Constanța.

În colecția lui Georgian Anghel găsim și cea mai mică bancnotă din lume, înscrisă în cartea recordurilor Guiness Book. Este vorba de o bancnotă emisă de către Banca Națională a României în anul 1917 care are dimensiunile unui timbru.

Georgian Anghel este un colecționar foarte activ în acest domeniu care solicită foarte multă muncă de documentare și studiu. Participă la competiții, expoziții și întruniri ale altor colecționari din țară dar și din afara granițelor. Pe 16 aprilie va fi prezent în capitală la o expoziție de profil în care va prezenta cărți poștale ce ilustrează orașul Mangalia, orașul său natal.
Georgian Anghel își dorește ca și tânăra generație să se aplece asupra acestui domeniu interesant al colecționării obiectelor de valoare, purtătoare de istorie și de cultură. Se consideră nu neapărat un creator de cultură ci mai degrabă, un păstrător al său.

Realizator: Magda Vâjaică
Foto: Magda Vâjaică și arhivă personală Georgian Anghel
Imagine: Bogdan Turlacu