”Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea”. (Hipocrate)
Povestea acestei ediții a emisiunii România de Nota 10 are în centru omul care-și dăruiește viața oamenilor. Născută în Republica Moldova, absolventă a Facultății de Medicină din Cluj, invitata noastră ar fi putut alege orice specializare pe care să o practice oriunde în țară sau în străinătate, însă inima a purtat-o către Brașov, iar profesia într-unul dintre cele mai îndepărtate sate ale județului, devenind medic de familie în mediul rural. Acum, Ana Șestacova este președinta Patronatului Medicilor de Familie Brașov, iar ziua sa de muncă începe, de ani de zile, cu naveta către Centrul de permanență din Feldioara.
Ușor, ușor a devenit membră a fiecărei familii care îi trece pragul. Știe toate problemele de sănătate ale tuturor, de la bebeluși până la bunici și, dacă este nevoie, chiar și problemele animăluțelor din bătătură. De fiecare dată, vorbește despre meseria sa cu lacrimi în ochi și simte că și-a găsit pe deplin chemarea, medicina de familie, însă privește cu tristețe către tânăra generație de medici de familie care nici nu vrea să audă de cabinet în mediul rural:
”Din păcate, e foarte greu să convingem tinerii să vină în mediul rural. Din păcate! Pentru că aici chiar faci meserie, medicină. Faci de la microchirurgie până la tratamente injectabile, perfuzii. Este, zic eu, o gamă largă de servicii medicale și medicul de familie este cel care chiar are în curriculă aceste servicii. Din păcate, tinerii nu sunt atrași absolut deloc. Își doresc să fie cât mai tehnologizat totul, mai modernizat și să fie în oraș, dar totuși, ținând cont că și în mediul rural se simte o oarecare evoluție și dezvoltare, cred că se poate face medicină și la țară, chiar cu un nivel de satisfacție mult mai mare din punct de vedere porfesional”.
Ana Șestacova a copilărit în Republica Moldova, în Soroca, un orășel la granița cu Ucraina. Încă din copilărie viitorul părea că îi este pecetluit.
”Sunt aminitiri foarte plăcute din copilărie. Stăteam chiar lângă un spital, iar în copilărie stăteam pe la geamuri și urmăream ce se întâmplă în interior. Mă jucam numai de-a doctorul. Mai mult, când se sacrificau porcii, spre exemplu, eram acolo cu eprubetele. Pe vremurile acelea, făceam foarte greu rost de eprubete, de seringi pentru că nu erau de unică folosință. Aveam o trusă, o cutiuță din lemn în care aveam eprubetele, aveam seringile și repede fugeam și eu să iau un pic de sânge să văd ce se întâmplă cu el”, ne-a povestit Ana Șestacova, cea care a devenit primul medic din familia sa.
Dragostea a fost cea care a convins-o să rămână în România și, implicit, să vină la Brașov. Acum, viața îi este împlinită și de frumoasa familie, soțul Edi, fiu al celui mai vechi anticar femeie din Brașov și fiica sa, Myriam, multiplă campioană mondială în domeniul artelor marțiale.
Vă invităm să descoperiți în interviul audio și video o poveste autentică a României de Nota 10!
Realizator: Bianca Bucă
Editor imagine: Bianca Bucă
Foto: Bianca Bucă și arhiva personală Ana Șestacova
Editare audio: Alina Andor