Cărți cu suflet

Cărți cu suflet

51
0

Bun găsit la emisiunea noastră dedicată, în această ediție, unei personalități din lumea editorială românească și unei edituri care a reușit să aducă un concept inovativ în lumea cărților.

Vă invit să explorăm povestea lui Costel Postolache și a Editurii Integral. Vom afla despre impactul lor asupra industriei cărții din România și vom aduce în discuție viitorul inovator al cărților în era digitală.

Costel Postolache este o personalitate discretă, dar un nume binecunoscut în mediul profesinal editorial românesc. Puțini știu că semnătura lui inițială, pe articolele și poeziile scrise, înainte de 1989, a fost Octavian Nemira. La începutul anilor ‘90, a renunțat la o carieră de succes în domeniul geologiei – geofizicii și s-a alăturat echipei care a înființat Editura Nemira.

Versurile care îi devin o mantră pe drumul sinuos al imprimării poveștilor în sufletul cititorului, ca entitate, indiferent de forma pe care o ia cartea, sunt inspirate din Pasărea Phoenix și ale ei frumos cântate versuri:

„Fie sa renască numai cel ce har / Are de-a renaște curățit prin jar”.

Ca fondator și director general al Editurii Integral, Costel Postolache a adus o contribuție semnificativă la diversificarea și inovarea industriei cărții în România.

Prezentă pe piața românească de carte încă din 1996, ca o editură-hobby, Integral s-a relansat ca un proiect editorial național în anul 2014. La ora actuală, portofoliul Integral include reviste și cărți în format e-book și tipărit, distribuite national în toate rețelele de librării, presă și magazine online de carte.

Printre personalitățile lansate de editorul Costel Postolache, se află și Horia-Roman Patapievici care, în 1997 într-un document făcut cunoscut publicului, acum, pentru prima oară, scria:

L-am cunoscut pe d-l Postolache într-un moment cheie al vieții mele publice : debutul editorial în volum, la editura Nemira, unde domnia sa ocupa o poziție cheie.
Am asistat, în calitate de autor lansat, la desfășurarea competențelor și a imaginației profesionale ale domnului Postolache. Prin tenacitate și ingeniozitate, a reușit să impună mediilor un autor despre care puțini auziseră, al cărui scris nu era popular și ale cărui teme nu erau de natură să suscite mode. În acțiunea sa era ubicuu, neobosit, eficace și stăpânea fiecare fragment al procesului de marketing editorial, de parcă s-ar fi ocupat numai de el toată viața. M-am întrebat adeseori cum s-a putut ajunge la atât de scurt timp după căderea comunismului, la o profesionalizare deplină a ceea ce, inițial, nu fusese decât un shift of vocational interest (R. K. Merton).
Firește, în cazul celor care au reușit profesionalizarea schimbării vocaționale este vorba nu numai de un talent deosebit, ci și de o extraordinară mobilitate a unei facultăți greu de caracterizat, care pare a fi o combinație între talent, discernământ și inteligență. Cred că d-l Postolache o posedă în mod eminent. În ce mă privește, este prima competență de piață liberă pe care am văzut-o desfășurându-se în acțiune, și anume cu deplină eficacitate.
– (H.R. Patapievici, Grupul pentru Dialog Social, București – 12 mai 1997).

Editura Integral este fondată și condusă de Costel Postolache, profesionist cu peste 30 de ani experiență în industria editorială (Nemira, Corint, Media Pro).

În 10 ani de activitate, Editura Integral a lansat două reviste (Fusion și Almanah Junior) și a publicat peste 1.000 de titluri de cărți, în format tipărit și e-book, în 50 de colecții.

Printre bestseller-urile Editurii Integrale se numără lucrări notabile precum „Marea Spovedanie a brokerului fugar” de Cristian Sima și seria „Phoenix” de Nicolae Covaci. De asemenea, editura a publicat aproape 200 de cărți semnate de Dan-Silviu Boerescu, care ocupă și poziția de Director Editorial.

Istoricul Editurii Integral reflectă o serie de realizări și colaborări notabile, incluzând participarea la programe internaționale de traducere și publicare, precum și publicarea de volume de poezie și proză atât din autori români cât și internaționali.

Editura Integral este o prezență semnificativă pe piața românească de carte încă din 1996, când a fost înființată ca o editură-hobby. Totuși, în anul 2014, s-a relansat ca un proiect editorial național, extinzându-și portofoliul și aducând inovații în lumea cărților.

Tot în 2014, s-a lansat proiectul Integral Educațional și Colecția Nota Zece, consolidându-și astfel poziția în segmentul educațional al pieței editoriale românești.

Un aspect remarcabil al activității Editurii Integral este adoptarea unui concept editorial inovativ, și anume integrarea codurilor QR în cărțile publicate. Această abordare a transformat modul în care cititorii interacționează cu cărțile, oferindu-le acces la conținuturi suplimentare, discuții cu autori sau informații contextuale într-un mod rapid și convenabil. Editura Integral a fost pionieră în adoptarea tehnologiei QR în lumea cărților, oferind astfel o experiență de lectură mai interactivă și bogată pentru cititori. Această inovație a consolidat poziția Editurii ca un jucător important și progresiv în peisajul editorial românesc.

În anul 2020, mass media anunța că în premieră mondială, la editura Integral, a apărut prima carte hibridă care conține sute de pictograme QR. Acestea sunt purtătoare de conținut și extind lectura cărții în mediul online. ”Aveți acum legătura care lipsea între cartea tipărită și internet”, anunța Editura Integral. „Posibilitățile de lectură în hyperspațiu sunt nelimitate. Tot ce vă trebuie sunt o carte pe hârtie și un smartphone cu o aplicație gratuită de scanat QR-uri. De rest se ocupă Integral. O lectură integrală. O exclusivitate mondială powered by Integral.”

„Și, în această formulă, se anulează conflictul între cartea electronică și cartea tipărită”, ne spune Costel Postolache – Directorul Editurii Integral, prezent în Biblioteca de Bucurii:

„Vorbim de cartea electronică și de cartea tipărită, o temă care a indus multe dezbateri. Cine supraviețuiește, cine omoară pe cine? Mulți au spus: cartea electronică omoară cartea tipărită. Ei, aici am un punct de vedere puțin del diferit și nu doar o părere, ci un lucru calificat, adică un lucru pe care l-am făcut, pe care Integral l-a făcut și, cu siguranță, e singura editură din România care a inventat acest lucru și este editura care a făcut câteva zeci de cărți din diverse domenii.  Adică, am făcut un lucru foarte simplu. Toți au zis: domnule, e o idee elementară, dar e genială! Am introdus QR-urile ca vector de conținut în cărți. Asta însemnând carte și științifică și prima carte în care am folosit QR-ul, pentru că eu căutam o soluție să folosesc enorma cantitat de informație pe care o aveam în afara textului scris.

A fost o carte a profesorului Constantin Crânganu – profesor la Iași, acum profesor la City University New York, profesor de geofizică, climatologie și de științele pământului –  „Schimbările climatice – Un ghid (uneori) incorect politic”. Ei, această carte conține 600 de QR-uri. Dar asta ce înseamnă ? Că orice referință din carte, care inițial se ducea într-o hipertex în articol, într-un site, într-un video, într-o conferință, într-o carte, într-un Amazon, într-o referință de orice fel, a devenit un QR.

Oricine citește cartea și are la îndemână un telefon, astfel încât dacă citești cartea și te lovești de referința aia pe care n-o să o bagi niciodată cu 500 de caractere (de exemplu), scanezi codul QR și ai pe telefon sau pe un smart TV,  exact referința pe care ți-o dă autorul. Același lucru l-am făcut la bibliografie. Bibliografia are format obișnuit, dar alături, fiecare referință are și QR-ul. Nu am nevoie să fac nu știu câte investigații.

A funcționat extrem de bine această formulă. Pentru ea, Integral a luat Premiu pentru inovație în publishing la Gala IT&C. În momentul în care am prezentat asta, și am prezentat în fața unor experți și management de top din IT&NC, Wow! Dar cărțile așa pot să conțină de milioane de ori mai multe informații. Da, ăsta este adevărul ! Am făcut această carte, după care am făcut albumul de pictura lui Nicu Covaci, am făcut asta în cărțile de inteligență artificială pentru copii, cărți de marketing…, cărți din orice domeniu.

În această formulă, codul QR deja anulează conflictul între e-book și cartea tipărită și devine legătura lipsă între cele două, legate ombilical.Acest simbol grafic, atât de răspândit pentru comunicări simple, poate fi utilizat pentru comunicări complexe, iar plasat la locul potrivit, schimbă ceea ce este definiția actuală a cărții.”

Editura Integral, fondată și condusă de Costel Postolache, un profesionist cu peste 30 de ani de experiență în industria editorială, a obținut recunoaștere și premii importante în domeniu.

La sfârșitul anului 2015, Integral a fost desemnată, la Gala Performanței, drept cea mai dinamică editură din România și cel mai spectaculos new entry din industria editorială.

În 2017, Integral a primit Premiul Special Performer pentru Antreprenoriat în domeniul editorial și, în 2019, Premiul special pentru inovație în industria editorială la Gala Premiilor IT&C.

Tot în 2019, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, pentru contribuția sa la îmbunătățirea schimburilor comerciale și culturale, Integral a primit Premiul pentru cel mai bun partener B&R.

În perioada 2021-2023, Integral a fost singura editură românească invitată să participe la Conferința Editorilor din cadrul Târgului Internațional de Carte din Sharjah – cel mai mare târg de carte din lumea arabă.

În 2023, a fost prima editură din România invitată să participe la Feria del Libro (FIL) Guadalajara, al doilea cel mai mare târg de carte din lume.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Editura Integral