Radio Constanța: Etică și evoluție în medicina reproducerii asistate

Radio Constanța: Etică și evoluție în medicina reproducerii asistate

42
0

În emisiunea ”România de nota 10” din această săptămână, o avem invitată pe Coralia Ștefănescu, unul din cei mai apreciați specialiști în medicina materno fetală din Dobrogea și în medicina reproducerii asistate.

Medicul Coralia Ștefănescu este singurul specialist, din România, certificat european în detecția și consilierea malformațiilor cardiace la făt, grație titlului obținut la Barcelona, în anul 2022. Recent, ea a fost distinsă cu un premiu la un congres desfășurat în Coreea de Sud, pentru lucrarea ”Evaluarea antenatală a cordului fetal, funcția cardiacă și inteligența artificială”.

Coralia Ștefănescu este implicată, de foarte mulți ani, în programele și tehnicile de reproducere asistată care au loc într-o clinică privată din Constanța și ne vorbește, de asemenea, și despre fertilizarea in vitro (FIV) precum și despre aspecte privind etica acestor proceduri, de multe ori sunt însoțite de complicații.
Cele mai recente date statistice arată că în România, unul din cinci cupluri se confruntă cu infertilitatea.

După epuizarea tratamentelor, o ultimă opțiune este aceea a feritilizării in vitro. Tot datele statistice mai arată că asistăm la un adevărat trend al femeilor cu vârsta de peste 40, chiar 45 de ani, care aleg să devină mame apelând la tehnici de reproducere asistată. Specialiștii însă atrag atenția asupra numeroaselor riscuri la care se supun toate sarcinile obținute prin FIV (fertilizarea in vitro).

Fertilizarea in vitro a generat în ultimul timp o creștere foarte mare a sarcinilor multiple, procentul crescând cu 75% față de anii ‘80, când tehnicile medicale erau încă la început. Faptul acesta duce inevitabil și la o creștere a riscurilor cu consecințe pe termen lung asupra sănătății mamelor și copiilor. Medicul Coralia Ștefănescu spune, de pildă, că foarte mulți bebeluși concepuți prin tehnici de reproducere asistată pot avea complicații cardiovasculare.

Unul din spitalele private din Constanța, în cadrul căruia profesează medicul specialist Coralia Ștefănescu, oferă în premieră, de la sfârșitul anului trecut, servicii de ecocardiografie fetală, foarte binevenite în astfel de cazuri.

În orice demers din cadrul tehnicilor de reproducere asistată este imperios necesar să apelăm la etică; ea este cea care conferă echilibru acestui proces și care nu ne îndepărtează periculos de natură, consideră invitata ediției ”România de nota 10”, doctor Coralia Ștefănescu din Constanța.

Realizator: Magda Vâjaică

Foto: Radio România Constanța / www.euromaterna.ro