Soft Hoarders de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, printre cele mai bune echipe de robotică la prestigiosul concurs Maryland Tech Invitational (SUA)
Soft Hoarders este o echipă de robotică înființată în anul 2016, una dintre cele mai active structuri în domeniul tehnic din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova. Echipa este formată din 16 elevi, uniți prin pasiunea lor pentru robotică. În cei șapte ani de activitate, echipa a participat la numeroase competiții naționale și internaționale și a reușit să se remarce, obținând multe premii importante. De asemenea, pe parcursul anilor, rezultatele valoroase le-au adus apariții publice și un renume în acest domeniu.
Principala competiție la care tinerii participă anual este concursul de robotică FIRST Tech Challenge (FTC). Pe lângă calificările obținute în fiecare an la etapa națională, prin trudă, creativitate și motivație, în anul 2017 au reușit să se califice la etapa mondială, organizată în SUA. Elevii buzeșteni s-au făcut remarcați de-a lungul timpului datorită premiilor importante dobândite în cadrul FTC: Inspire Award I, Control Award First Place, Think Award II etc.
De asemenea, aceștia au obținut locul al doilea la etapa națională din 2021, urcând pe podium și devenind vicecampioni naționali. La cea mai recentă participare la o competiție internațională, Maryland Tech Invitational (MTI), în SUA, echipa Soft Hoarders a ocupat locul opt în clasamentul care a inclus 40 de echipe din întreaga lume.
Concursul FTC reunește tineri pasionați de robotică de pe tot globul, chiar în România fiind înscrise în jur de 200 de echipe participante, cu scopul de a le spori creativitatea și de a răspândi spiritul valorilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) într-o manieră educativă. În cadrul acestei competiții, tinerii au ca obiectiv principal gândirea și realizarea unor roboți care să funcționeze cât mai eficient, în scopul obținerii unui scor cât mai ridicat. Dar, pe lângă asta, ei au oportunitatea de a schimba păreri, de a cunoaște noi puncte de vedere și de a socializa, ajungând chiar să lege prietenii strânse, fiind uniți de pasiunea pentru acest domeniu fascinant.
Soft Hoarders nu este o echipă ce se implică numai în activitatea competițională, ci și în cea a comunității. În primul rând, elevii de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova au realizat o „bicicletă prietenoasă cu mediul”, mai exact o bicicletă ce folosește energie solară, în scopul reducerii traficului și a poluării. Acest proiect i-a făcut remarcați de Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
O realizare importantă a membrilor Soft Hoarders din perioada pandemiei a fost confecționarea unui robot medical specializat în diminuarea contactului dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și medici. Nu în ultimul rând, liceenii craioveni au inventat într-un timp foarte scurt proiectul „ViitorStudent” în cadrul EduHack, în vederea de a facilita procesul de admitere la facultate. Cu ajutorul aplicației create de ei, elevii doritori să aplice la o anumită facultate vor avea posibilitatea de a găsi informații utile despre aceasta mai repede, fără a mai fi nevoiți să analizeze site-urile universităților, la care se adaugă multe alte beneficii.
Integrarea roboticii în educație a inaugurat o eră proactivă, reducând diferența dintre învățarea tradițională și tehnologia de ultimă oră. Pe măsură ce elevii se implică în robotică, aceștia nu numai că dobândesc competențe tehnice, dar își dezvoltă și gândirea critică, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile de colaborare. Impactul asupra educației se extinde dincolo de sala de clasă, creând o legătură dinamică și eficientă cu comunitatea. Concursurile și atelierele de robotică le oferă tinerilor oportunități de a-și prezența talentele și inovațiile, stimulând un sentiment de realizare și colegialitate. Mai mult, aceste evenimente adună adesea comunitățile locale, încurajând sprijinul și implicarea în inițiativele educaționale. Pe măsură ce robotica devine tot mai răspândită în școli, următoarea generație va fi pregătită pentru un viitor bazat pe tehnologie. Astfel, se poate spune că echipa Soft Hoarders este, pe lângă o echipă ce-și desfășoară activitatea competițională la cel mai înalt nivel, și o echipă ce depune efort în crearea unor roboți utili societății, formând, totodată, o legătură strânsă cu comunitatea.
Membrii echipei Soft Hoarders se implică și în participarea la diverse alte evenimente, cel mai recent desfășurându-se la Muzeul de Artă din Craiova, acolo unde au ținut discursuri reprezentanți ai organizației „Salvați copiii”, ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj și ai Universității din Craiova. Alături de echipele de robotică ale Colegiului Național „Elena Cuza”, Liceului „Traian Vuia” și Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, membrii Soft Hoarders au putut prezenta copiilor curioși ce i-au înconjurat cum operează un robot construit de ei, oferindu-le șansa de a-l controla. Fără îndoială, au reușit să le transmită spiritul competițional și le-au stârnit curiozitatea în ceea ce privește domeniul roboticii.
De asemenea, membrii echipei sunt bucuroși să anunțe cel mai important concurs de robotică ce urmează să fie desfășurat la Craiova în curând. Soft Hoarders și alte două echipe de robotică din țară, și anume Team CSH din Timișoara și CND Robotics Club, alcătuită din Decebal Tech și Dark Energy din Deva, și-au unit forțele și au decis să organizeze o serie de league meet-uri. Cel de la Craiova va avea loc în perioada 16-17 decembrie la Facultatea de Drept, locul unde echipele participante vor avea prilejul de a juca meciuri de calificare, totodată schimbând idei și impresii în legătură cu noul sezon CENTERSTAGE. Este important de menționat faptul că intrarea este liberă, astfel încât oricine este doritor le poate face o vizită pentru a observa cum se desfășoară o competiție de robotică și care este atmosfera din cadrul acesteia.
Membrii echipei Soft Hoarders de la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova sunt: Bogdan Văduva, Rebeca Popescu,
Sakr Ahmed Ramy, Luca Lazăr, Mihai Stamatescu, Radu Negricea, Rareș Dafina, Andreea Grecu, Vlad Ciunel, Alexia Bulubașa, Vlad Popescu, Rareș Lambuca, Robert Popescu, Rareș Anghelescu, Luca Vata, Ian Ciobanu.
Realizator: Olguța Rădulescu-Gugilă – Radio România Oltenia-Craiova
Credit foto: Soft Hoarders