Fiecare secol cu meseriile lui. Fierarii veacului trecut, care băteau potcoave sau balamale de porți au cam îmbătrânit, iar cei care erau însărcinați de voievozi cu producția de arme pentru oastea țării sunt pomeniți doar în vechile povești și cronici. Există însă în zilele noastre iubitori ai trecutului care fac reconstituire istorică, atrag public numeros la evenimente tot mai mari de reînviere a vechilor vremuri, iar termenul general pentru cei pasionați de cercetare și reconstituire este „reenactment” – recreere fidelă și păstrare a tradițiilor. Ținutele acestor actori ai trecutului, admirați la festivalurile istorice, sunt create riguros de artizani specializați, obiectele vieții de zi cu zi – la fel, iar armele… au o situație aparte.
Mari producători din India sau China s-au specializat în fabricarea în masă a săbiilor, spadelor, sulițelor pentru reenactment sau cinematografie. Piesele seamănă cu cele autentice, prețul lor e accesibil, însă lipsește ceva. Un adevărat reenactor sau păstrător al tradiției poporului său va dori o spadă forjată de un făurar, bătută cu ciocanul pe nicovală, călită de un fierar și cu aspectul, greutatea, balansul întocmai ca ale celor vechi – e sentimentul care îl face pe păstrătorul tradiției să iubească ceea ce face și îi onorează acest hobby costisitor.
Pas cu pas, an după an, Cosmin Pop a devenit unul din cei mai căutați făurari de săbii și spade istorice din țară. Numele de artist e „Fiare din Beci” încă de când avea forja în beciul unei vechi case de secol XIX, însă acum atelierul unde se nasc „fiarele” este un spațiu luminos din vechiul „triunghi al meșterilor” din Iosefinul Timișoarei. Aici, îl vizitează grupuri de elevi aduși de profesorii școlilor din oraș, întorcându-i, de fapt, vizita. Deseori, Cosmin Pop e invitat în școli pentru prezentări interactive de săbii și spade vechi din colecția proprie, dar și de piese făurite de el, pentru că sunt două colecții distincte sub numele Fiare din Beci. Cu piesele originale, săbii și spade din secolele XVIII, XIX și XX, participă la mari festivaluri de reenactment (reconstituire istorică), prezentându-le și istorisind pe placul numerosului public o lecție inedită de istorie, iar cu piesele făurite de el, pregătește un eveniment inedit – o expoziție de reproduceri gemene ale „armelor care au făurit România”.
„Ce poate înțelege un vizitator care nu e specialist în arme vechi atunci când vede în muzeu o lamă care a supraviețuit două milenii în pământ și care are o etichetă pe care scrie „pumnal dacic”? Desenele care ilustrează cum arătau armele dacilor, o sica, un falx, dau o idee, dar dacă vizitatorul ar vedea și ar putea cumpăni o adevărată armă dacică, un falx de două mâini, care arată și se simte exact ca atunci, cum ar fi?” (Cosmin Pop)
Așa s-a născut ideea, așa a crescut această colecție a săbiilor și spadelor din istoria României care vor fi expuse la Muzeul Național al Banatului (MnaB) în luna decembrie. Cosmin Pop, care a participat cu momente de prezentări interactive la festivaluri și evenimente organizate de MnaB este un apropiat al Muzeului, pentru că e de părere că istoria trebuie cunoscută de cât mai mulți oameni pentru a servi scopului de păstrare a patrimoniului și a tradițiilor.
„Fiare din beci” este un fierar talentat, dar și un om deosebit, cu bun-simț si rabdare, și un foarte bun orator, prezentarile sale interactive la evenimente sunt de un real succes la public. Este o placere sa îl vezi lucrând și modelând oțelul, dar dar și să îl asculti povestind în fața vizitatorilor. În luna decembrie va invitam la o expozitie inedită, la care „Fiare din beci”, Cosmin Pop – prietenul Muzeului Național al Banatului, va prezenta în premieră colecția armelor care au făurit România.” (Claudiu Ilaș, managerul MnaB)
De mai bine de un an, „Fiare din Beci” alege piesă după piesă, se documentează pentru fiecare în parte, de cele mai multe ori o vede și aievea, așa cum este ea sub sticla vitrinei din muzeu, și îi făurește apoi o reproducere, o „soră geamănă”, creată tot în foc, bătută pe nicovală, măsurată și cântărită mereu, până la parametrii exacți. Arme dacice cunoscute după locul descoperirii lor, spade medievale păstrate în muzee din România, săbii care au aparținut marilor personalități, toate s-au adunat pentru colecția armelor care au făurit România – o expoziție inedită prin faptul că vizitatorii vor putea atinge aceste exponate, vor putea cumpăni în mână spada lui Ștefan cel Mare, sabia lui Vladimirescu sau sica de la Corcova și vor ști că nu e o piesă produsă în serie de o fabrică ce laminează platbande din metal, ci e făurită ca unicat, după un alt unicat, de un făurar a cărui răbdare e notorie și a cărui măiestrie e dublată de pasiunea unui reenactor.
Realizator: Sergiu Galiș, Radio România Timișoara
Foto: Sergiu Galiș / Cosmin Pop / Muzeul Național al Banatului