Ciclistul transbalcanic Doru Sârbu: 3.000 de kilometri pe două roţi prin 7 ţări europene
În această ediție a României de nota zece descoperim povestea unui turist pe bicicletă – reșițeanul Doru Sârbu, care a parcurs câteva mii de kilometri prin Balcani – și aceasta, pe două roti.
Cicloturismul este o modalitate deosebită de a descoperi locuri minunate, oameni și obiceiuri. Doru Sârbu din Reșița este unul dintre acei ciclişti pasionaţi care își iau bicicleta și pedalează pentru a descoperi frumusețile naturii, și nu doar aproape de casă, ci în întreaga țară, și chiar în lume.
Aflaţi aici povestea unei expediții cicloturistice de două săptămâni prin: Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina şi Serbia, în cadrul unui proiect transbalcanic personal.
”E nevoie de o doză de curaj și nebunie să te încumeți să mergi pe un tărâm necunoscut, singur. Am străbătut pe bicicletă Alpii Dinarici, un sistem montan fascinant din sudul Europei, și am ajuns până la granița cu Grecia. Topola a fost una dintre primele localități din Serbia care mi-a atras atenția în mod deosebit. În tot acest periplu am avut parte de peisaje deosebit de frumoase, unele sălbatice. Am plecat din România și am ajuns în Bulgaria, apoi pe malul Mării Egee am ajuns în Grecia. Tot pe bicicletă m-am îndreptat spre Macedonia de Nord și apoi am intrat în Kosovo și ulterior în Muntenegru.
În toate țările tranzitate am avut parte de un bun tratament din partea localnicilor, care au fost foarte ospitalieri. Am mai avut și peripeții, în special în Bulgaria, unde circulația tirurilor este foarte intensă, și am ajuns de vreo două ori în șanț – dar am fost bine și nu m-am accidentat mai rău decât în România.
Dintre obiectivele incluse în această călătorie, cel mai mult m-a impresionat orașul elen Kavala, foarte frumos și foarte interesant.
Am făcut numeroase trasee și în țară, printre acestea Transfăgărășanul, Transalpina sau o tură până la malul Mării. Cea mai lungă tură fără întrerupere a fost de aproximativ 600 de kilometri, între Reșița și Oltenița. Am pedalat fără încetare, doar cât m-am oprit să mănânc, dar n-am dormit deloc. Pentru a duce la bun sfârșit un astfel de tur, este este nevoie de mult antrenament; eu mă antrenez zilnic.
Nu aș putea să las să treacă o zi fără să fac măcar o oră de mișcare. Dragostea și pasiunea pentru bicicletă m-a cuprins în urmă cu 12 ani, atunci când am renunțat la fumat. Mă simt foarte bine și nu am de gând să renunț la asta.
Mă gândesc ca anul viitor să fac un tur al României, cu plecare din Reșița-Calafat-Oltenița-Constanța-localități din Moldova, apoi Maramureș, revenind în vestul țării prin Oradea. Imi doresc să mă bucur de alte obiective de interes turistic din întreaga țară, pentru că ceea ce vezi de pe bicicleta nu poți să vezi cu mașina.
În opinia mea, cel mai frumos traseu pe care l-am parcurs până acum în România este cel spre Munții Retezat, care este de o frumusețe pe care nu pot s-o descriu în cuvinte. De asemenea, românii pot veni să vadă Banatul de pe bicicletă, pe Clisura Dunării, de pe ambele maluri ale fluviului.
Recomand oamenilor să meargă pe bicicletă, nu contează unde se duc, doar să facă mișcare pentru a se bucura de sănătate și peisaje minunate”, a spus cicloturistul reșițean Doru Sârbu.
Despre cele văzute de-a lungul celor aproape 3.000 de kilometri parcurşi pe două roţi – din inima Banatului montan şi până la granițele Greciei și Albaniei – vorbeşte temerarul cicloturist reşiţean, în cadrul emisiunii România de nota 10.
Realizatori: Cristina Corocan și Gerhard Chwoika
Foto: Doru Sârbu