Radio România Brașov FM: Moda românească pe podiumul celui mai mare festival...

Radio România Brașov FM: Moda românească pe podiumul celui mai mare festival internațional modă din Sicilia

28
0
Sursa foto: Vicenzo Testa

„Pentru a fi de neinlocuit, trebuie sa fii mereu diferit”, spunea Coco Chanel.

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, vom vorbi despre cât este de important să fii diferit în fascinanta lume a modei.

Călătorim peste mări și țări și ajungem în cea mai mare insulă a Mării Mediterane acolo unde toamna a început cu unul dintre cele mai apreciate festivaluri internaționale de modă.

”Ciao, bella Sicilia!” am spus când am călcat pentru prima oară pe pământ sicilian după o traversare scurtă, dar frumoasă, din vârful cizmei italienești până în cel mai sudic punct al Calabriei, prin Strâmtoarea Messina, locul în care apele Mării Ionice și cele ale Mării Tireniene se întâlnesc și în care există una dintre cele mai mari concentrații de biodiversitate din lume.

Acolo, la poalele celui mai înalt și activ vulcan din Europa, Vulcanul Etna, în apropiere de celebra Isola Bella, s-a desfășurat cel mai mare festival de modă sicilian – Taormina International Fashion.

Timp de un an de zile, organizatorii italieni au pus la punct un concept inedit la care au luat parte designeri și modele din 12 țări, printre care și România. Ajuns la a patra ediție, evenimentul de modă a avut un succes răsunător la nivel internațional, cuprinzând două seri de modă și o zi de photoshooting, cu Marea Ionică la picioare, la care au luat parte fotografi profesioniști din mai multe colțuri ale lumii și care a reușit să strângă sute de turiști curioși să asiste pe viu la o astfel de experiență.

Două dintre momentele fashion care au avut loc în perla siciliană, locul de care Goethe sau Alexandre Dumas, dar și starurile anilor ‘50 din Italia sau de la Hollywood, printre care Gregory Peck și Elisabeth Taylor, s-au îndrăgostit la prima vedere. Cu o bogată istorie, cu multe influențe religioase, dar și peisaje de îți taie răsuflarea, străduțele cochete ale Taorminei te poartă într-o poveste de neuitat. În orășelul cocoțat în vârf de stâncă, cele mai puternice branduri fashion din lume au ales să își expună ultimele colecții.

Un al treilea eveniment de modă a avut loc într-o altă locație inedită , în inima orășelului de pe malul mării, într-un edificiu istoric din Riposto, cu podiumul chiar pe o trecere de pietoni.

În seara de gală, ce s-a desfășurat în splendidul parc grădină botanică Villa Comunale din Taormina, locație care a aparținut amantei Regelui Edward VII al Regatului Marii Britanii, Lady Florence Trevelyan, am stat de vorbă chiar cu creatorul conceputului festivalului internațional din Sicilia, Tonino Galli, mai emoționat ca niciodată.

„Sunt obosit, dar mulțumit. În seara asta, inima este fericită. A fost obositor, dar satisfăcător, pentru că a avea 12 țări din toată lumea nu este ușor. Secretul reușitei unui astfel de festival este că lucrez serios tot anul, pentru că nu fac doar în Taormina, ci și în San Remo, Milano, Malta, Matera. Sunt evenimente de modă mari. Cu siguranță, cei care au venit de departe, cum ar fi Malaezia, Australia, sunt mulțumiți și fericiți. Văd asta în ochii lor. Și din perspectiva modei au văzut, cu siguranță, lucruri frumoase, idei, fantezii, creații, care vor fi de folos tuturor, fiecare va lua ceva de la celălalt. În ceea ce privește tendințele, acestea sunt întotdeauna subiective, pentru că fiecare își creează propriul trend prin arta sa. În fiecare an am avut designeri români participanți. Avem o prietenie consolidată cu România, inclusiv cu comunitatea românilor de aici, la fel ca și cu toți ceilalți, ucraineni, ruși, pentru noi este important să fie pace, niciodată război”, ne-a spus acesta.

Și cum nimic nu se face fără o echipă sudată, festivalul a avut parte de cei mai buni specialiști. Printre aceștia s-a numărat și directorul artistic, Peppe Siligato:

”Este a patra ediție a Festivalului Internațional de Modă ”Taormina International Fashion”, iar de la un an la altul devenim tot mai internaționali. Anul acesta, avem zece designeri care vin din toată lumea, acestora alăturându-li-se mai mulți designeri din Italia. Așadar, creștem din ce în ce mai mult. Avem și modele internaționale care au venit atât din Italia, cât și din Rusia, Statele Unite ale Americii, Malta, Anglia. Avem o mulțime de colecții care reflectă diferite culturi, însă particularitatea show-ului de modă din Taormina este că are loc într-o zonă turistică, iar accesul în locații este total gratuit. Pentru noi înseamnă promovarea frumuseții pământului nostru. Acum, ne aflăm în Taormina, care este perla Siciliei, cunoscută în întreaga lume, însă acum câteva zile am fost într-o zonă de litoral. Un astfel de festival pormovează pamânturile noastre și pune în valoarea ce avem marea și munții”.

Acestora li s-a alăturat și una dintre cele mai căutate și apreciate Agenții de hairstyle și make-up, cu specialiști care au deja la activ zeci de show-uri de modă în cele mai importante locații din Italia, dar și din lume, agenție coordonată de inconfundabilul Gianni Graziano care ne-a dezvăluit și câteva ponturi despre tendințele sezonului următor:

”Trendul pentru sezonul 2023 – 2024 sunt culorile foarte calde și tunsori foarte avangardiste, cu părul chiar foarte scurt în această iarnă și blonduri foarte, foarte calde. La festivalul din Taormina am mers pe coafuri ce par simple, dar nu sunt atât de simplificate chiar dacă ceea ce se vede este o coadă de cal, pentru a ieși așa cum trebuie a trebuit, de fapt, să lucrăm tot părul. Din punctul meu de vedere, lucrând în lumea modei pot spun că un look complet este foarte important. Sunt convins că o prezentare de modă sau un shooting fără un păr bun, un machiaj bun, nu poate reuși.  Aș spune că acestea reprezintă 80% din valoarea apariției unui model. Participarea noastră la un astfel de festival este o imagine grozavă pentru noi. Dacă am fost selecționați pentru Taormina Internationl Fashion înseamnă că avem un curriculum bun pe care îl urmăm de ani de zile. De aici, plecăm la New York Fashion Week și apoi mergem la Londra, Milano, Paris. Avem mulți stiliști care ne cauta pentru ca le oferim mereu mari satisfactii”.

Și în Sicilia există o comunitare puternică de români, adoptați cu ușurință de oamenii din insulă. Toată lumea vorbește frumos despre ei, iar ei, la rândul lor, au știut să se facă apreciați. Am stat și noi de vorbă cu unul dintre cei care locuiesc și își desfășoară activitatea în resortul Villagio Alkantara din orașelul Giardini Naxos, din apropierea Taorminei, acolo unde timp de o săptămâna s-a desfășurat cantonamentul întregii echipe a festivalului, iar cele mai frumoase au fost serile în care designerii și modelele din toata lumea se reuneau și povesteau despre țările lor în toate limbile pământului.

Acolo, l-am întâlnit pe nea Ioan Chira, un zărneștean stabilit de aproximativ 2 decenii în Sicilia și care ne-a povestit printre lacrimi despre dor, seriozitate și familie:

”Eu sunt născut în Maramureș, dar am stat la Brașov. Acum, mi-am cumpărat o casă la țară ca scap de asfalt, de betoane. Am ajuns în Sicilia din cauza necesităților financiare. La 45 de ani, cu toate aveam o meserie bună, n-am mai găsit de lucru în țară. Așa am plecat și sunt aici de aproape 20 de ani și, contrar a ce spun alții, te primesc bine, dacă respecți, ești respectat. Acum sunt în pensie, urmează să mă retrag în țară. Nu, nu cred că îmi va fi greu cu adaptarea. Am trăit acolo 44 de ani acolo. Acuma, dacă am plecat în Italia trebuie să vorbesc jumătate italienește și jumătate românește? Nu! Sunt român! Punct”.

Și sicilienii au numai cuvinte de lauda la adresa relațiilor pe care le au cu comunitatea românească. Jose, este dansator și a prezentat un număr artistic în seara de gală a festivalului internațional de modă, un dans insiprat din tradițiile siciliene. Tot el ne-a povestit despre interacțiunea cu prietenii săi români.

”Suntem aici, în această locație globală, nebună, frumoasă și contribuim 100% cu artă. Cred că lumea este a tuturor, fără deosebire de țări sau limite. Toți suntem copiii aceluiași Dumnezeu. Cunosc foarte mulți români și în orașul în care locuiesc eu, fie copie, fie oamnei mari care și-au întemeiat o familie aici. Pentru noi, ei sunt sicilieni”.

Și directorul artistic al festivalului a avut numai aprecieri la adresa comunității de români.

”Am mulți prieteni români, pentru că în această zonă sunt mulți, s-au integrat foarte bine, unii chiar sunt căsătoriți cu prieteni de-ai mei și pot să vă spun că acum, aici, suntem o mare familie. Noi sicilienii suntem foarte primitori, încât reușim chiar să ne înțelegem cu toată lumea, mai ales cu românii. Pentru românii care vor să vină aici, vă întâmpinăm, vă putem găzdui așa cum știm noi mai bine, iar cu dorința voastră de integrare, putem conviețui cu calm așa cum coexistăm cu toate celelalte națiuni”, ne-a povestit Peppe.

În cadrul ediției a IV-a a festivalului, două au fost colecțiile românești. Una dintre acestea a fost Ludovica, o colecție din tul și detalii lucrate manual, care a surprins prin conceputul inspirat din viața lui Ludovic al XIV-lea Regele Soare, modelele defilând pe podium cu peruci baroce, dar și maști. Chiar și coloana sonoră a curpins pasaje muzicale din ”Le ballet de la Nuit”, balet care a reprezentat și debutul pe scenă, la doar 15 ani, a regelui, chiar în rolul lui Apollo.

Sursa foto: Reggie Bell

Cea de-a doua colecție românească a fost ”My Tiffany”, cu creații alb-negru care ne-au dus cu gândul la celebrul film Mic dejun la Tiffany, produs în anul 1961, cu Audrey Hepburn în rol principal. Am stat și noi de vorbă cu creatoare acesteia, Cristina Iacomi, designer din Pitești, care nu a fost la prima ei experință în lumea modei italiene.

”Este al optulea an în care vin în Taormina. Vin cu plăcere de fiecare dată aici. Oamenii sunt foarte calzi, iubesc foarte mult moda și este o plăcere să-mi prezint colecțiile aici, în Sicilia. simt foarte bine pentru ei au un simț artistic dezvoltat și știu foarte bine aprecieze atât ținutele prezentate de toți designerii care participă, cât și partea de artistică a fiecărei colecții în parte. De această dată, am venit cu o colecție mai sobră, alb și negru,  inspirată de <<Mic dejun la Tiffany>>, fiind accesorizată cu coliere din perle”.

România a fost reprezentată și de organizatoarea unuia dintre cele mai cunoscute evenimente de modă din țară, Festivalul Internațional de Modă „Culorile Toamnei” de la Pitești, Valeria Coman, cea care a și susținut și pomovat designerii români în țară și în străinătate, inclusiv în Taormina.

”Este un eveniment deosebit și abia aștept ca organizatorul să întoarcă vizită și să fie în juriul festivalului nostru de modă. Au fost creații foarte frumoase și chiar felicit cei doi designeri români. Au făcut o impresie foarte frumoasă și au fost chiar de nota 10”.

Și pentru că festivalul a reușit să aducă oameni din lumea modei atât din Europa, cât si din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii precum Statele Unite ale Americii, Tunisia sau Australia, noi am stat de vorba cu Kalaya din Malaezia.

”Am fost invitată de Tonino pentru a avea o prezentare de modă aici. Sunt foarte bucuroasă să fiu în Taormina. Este chiar foarte frumos. Astăzi prezint colecții lucrate manual, cu mărgele, cu modele mixte indo-occidentale. Este, de fapt, un amestec de Malaezia, China și India, exact cum este și cultura noastră, o îmbinare a țesăturii indiene autentice cu designul local. În țara mea, moda se bazează pe sezoane. Avem un festival pentru toamnă, dar și câte unul pentru fiecare sărbătoare mare”, ne-a spus Kalaya.

În foarte multe colțuri ale lumii, moda reprezintă nu doar haine și atât, ci și un resort și o modalitate de promovare a valorilor și talentelor locale, activitațile în domeniu fiind susținute intens de guvernele statelor. Acest lucru se întâmplă în Malaezia, spre exemplu, așa cum ne-a povestit designerul Kalaya. Însă, ce se întâmplă, la acest capitol, în țara noastră. Câți dintre tinerii desgneri au șansa să fie susținuți financiar în demersurile lor. Câte asociații de modă există care să îi sprijine? Despre toate acestea am stat de vorba cu cel mai cunoscut și mai apreciat designer român Cătălin Botezatu:

Italia promovează mult moda și au bugete fantastice. Australia are milioane de euro pentru fashion. Românii… într-adevăr guvernul nostru promovează și susține industria, misiunile și târgurile, dar nu e suficient. Ar trebui să ni se aloce puțin mai mulți bani că noi ne descurcăm și cu bani puțini, că știm cum să-i drămui”.

El a fost, și în acest an, chiar la începutul lunii octombrie, președintele juriului în cadrul Festivalului Internațional de Modă ”Culorile Toamnei” de la Pitești, juriu din care, de această dată, a făcut parte și primul nostru interlocutor, nimeni altul decât Tonino Galli, creatorul Taormina International Fashion.

”Festivalul a fost și în acest an, ca de fiecare dată, incendiar, spectaculos. Culorile Toamnei, pentru mine, reprezintă deja un eveniment anual la care nu pot lipsesc datorită faptului aici regăsesc foarte bine. De aici s-au lansat manechine celebre care au defilat pe podiumurile internaționale, de aici s-au lansat designeri dintre care unii chiar au expus alături de mine în marile capitale ale lumii. Eu zic că acest eveniment trebuie să dăinuie în timp și asta se întâmplă doar datorită doamnei Valeria Coman”, a menționat Cătălin Botezatu.

Da, România de Nota 10 este prezentă peste tot, prin intermediul adevăraților ambasadori ai țării, sportivi, artiști, oameni simpli care prin muncă au reușit să facă o imagine frumoasă țării noastre.

România de Nota 10 este prezentă și la poalele vulcanului Etna cu o istorie de aproximativ 500.000 de ani, dar și pe catwalk-ul Taormina International Festival sau pe scena Festivalului Internațional de Modă din Pitești. Important este să o vedem, să o simțim și să o promovăm.

Redactor: Bianca Bucă

Sursa foto: Bianca Bucă

Editare audio: Florentina Aron & Bianca Bucă