Radio Iași: Raluca Mariana Cozma, de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași,...

Radio Iași: Raluca Mariana Cozma, de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași, desemnată Directorul Anului

210
0

Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii „ROMÂNIA DE NOTA 10”!

O cunoaștem astăzi pe Raluca Mariana Cozma, director la Școala Gimnazială „Ion Ghica”din municipiul Iași, care a câștigat, luna aceasta, titlul „directorul anului 2023”.

Vorbimdespre profesionalism, dedicare, performanță în educație, despre munca bună a doamnei director care și-a lăsat amprenta asupra școlii și a calității actului didactic.

Este director de școală de 13 ani. S-a remarcat datorită managementului pe care îl desfășoară. Când a preluat conducerea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica”, în urmă cu patru ani, a trebuit să o ia de la zero. Unitatea de învățământ avea nevoie de reparații capitale.Acesta a fost primul pas, să asigure condițiile de desfășurare a activității didactice. Cum? Accesând fonduri de la bugetul local și, mai apoi, obținând finanțare europeană.

A urmat implementarea unor metode inovative de predare, la standarde înalte, necesare dezvoltării elevilor din punct de vedere uman și intelectual. A adus proiectul Erasmus printre elevi și profesori și a bifat unul dintre obiectivele sale principale – reducerea abandonului școlar.

Toate aceste eforturi nu au putut fi trecute cu vederea,astfel căRaluca Mariana Cozma a primit, la începutul lunii octombrie, distincția „Directorul anului 2023”, oferit de Asociația pentru Valori în Educație.

Un profesor dedicat, un model de bune practici, un lider de școală careface lucruri esențiale pentru ca elevii să crească armonios și pentru cainfrastructura performantă de care beneficiază aceștia să-i pregătească cât mai corect pentru viață.

La mijloc sunt multe ore de muncă în care, împreună cu echipa de profesori pe care o coordonează,gândește și pune în aplicare mecanisme prin care școala să devină un spațiu prietenos, iar de pe băncile ei să iasă elevi încrezători, curajoși, creativi.

O componentă căreia îi acordă multă atenție este comunitatea: copiii sunt încurajați să fie aproape de mediul înconjurător, să deprindă comportamente civice, în raport cu semenii lor, cu orașul în care trăiesc. De altfel, unul dintre proiectele de suflet ale doamnei director este „Hai afară la învățare”, un tip de educație non-formală, de care elevii s-au atașat încă de la prima lecție.

Raluca Mariana Cozma are peste 20 de ani de experiență în sistemul de învățământ românesc. Este la bază profesoară de matematică, iar funcția de director a îndeplinit-o atât în școli din mediul rural, cu mai puțin de 200 de elevi, cât și înunități de învățământ din urban, cu mai mult de 900 de elevi. În interviul de față vorbește inclusiv despre această tranziție de la sat către oraș și diferențele notabile dintre cele două.

Un director care demonstrează că „se poate” și, mai ales, că „se vrea”. Spune că determinarea, ambiția, curajul au fost cele care au ajutat-o întotdeauna să aducă plusvaloare mediului din care face parte.

„Directorul rămâne, indiscutabil, „motorul” unei școli, alături de profesori și de părinți, o altă componentă extrem de importantă înprocesul de educare.”

Realizator: LETIȚIA GHEORGHIU

Sursă foto/video: arhiva personală a invitatei, Asociația pentru Valori în Educație și Radio Iași