Radio Târgu Mureș: Calul, prietenul omului – O legătură fidelă în arta...

Radio Târgu Mureș: Calul, prietenul omului – O legătură fidelă în arta echitației

128
0

Echitația, cunoscută de sute de ani ca un sport nobil, destinat exclusiv vechilor familii regale, nu cunoaște în prezent limite impuse de statutul social.

În ediția de astăzi a emisiunii România de nota 10, vom afla că relația dintre om și cal, în echitație, este pe cât de profundă, pe atât de specială. Ea se bazează mereu pe încredere, respect reciproc și comunicare subtilă. Viorel Bubău, un prieten devotat al cailor, proprietar al Clubului sportiv ecvestru „Scorillo” din localitatea Sântana de Mureş, participă la concursuri ecvestre interne și internaționale de peste 50 de ani.

Secretele tinereții fără bătrânețe se ascund sub pasiune, entuziasm, foc interior și planuri mărețe. Viorel Bubău este un exemplu de muncă asiduă, cu rezultate pe măsură: participări la mari olimpiade sportive și un număr impresionant de cupe europene. Sportivul mureșean nu se oprește aici, marele său obiectiv este să participe la Jocurile Olimpice din 2028, când va avea 67 de ani și va fi cel mai vârstnic participant din lume, la un astfel de concurs ecvestru.

Reprezentant al Olimpiadei de la Atena, participant și câștigător al unui număr impresionant de cupe europene, Viorel Bubău povestește cu inima deschisă despre performanța obținută în sportul ecvestru. Fost primar în localitatea Sântana de Mureș și proprietar ar Clubului de echitație „Scorillo”, Viorel Bubău, maestru emerit al sportului, s-a întors acasă de curând cu un nou titlu. La vârsta de 62 de ani a cucerit titlul de campion al României la Concursul Complet de călărie de 2 stele, cu iapa Korsinaa, la competiția desfășurată în Florești – Prahova, la Concursul Complet Internațional de Călărie, calificativ pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

Sportul ecvestru este un sport vast cu multe discipline, dintre care, trei sunt olimpice, ne explică Viorel Bubău, în interviul realizat de Emanuela Aranyos. Caii au o valoare genetică semnificativă pentru că moștenesc trăsături fizice, comportamentale și de sănătate de la părinții lor. Selecția și îmbunătățirea genetică sunt importante în industria ecvestră, unde se caută să se obțină exemplare cu performanțe superioare în domeniul cursei, al tracțiunii sau al altor discipline ecvestre.

Centrul de echitație „Scorillo”, înființat în anul 2005 în localitatea Sântana de Mureș, are manej de antrenamente şi manej pentru călărie şi lucrează doar cu cai de elită. Frumusețea echitației constă într-o combinație de elemente precum eleganța mișcărilor calului, grația călărețului, armonia și sincronizarea dintre cei doi. Conexiunea se bazează pe dragoste reciprocă, încredere şi respect, răbdare şi blândeţe.

Omul trebuie să învețe să lucreze cu calul pentru a stabili o relație de încredere și respect reciproc. Acest lucru implică înțelegerea nevoilor și comportamentului calului, precum și instruirea și îngrijirea corectă a acestuia, aflăm de la antrenorul Viorel Bubău. Legătura emoțională dintre cal și om poate fi extrem de satisfăcătoare și adesea durează mulți ani. Rămas orfan de la vârsta de 5 ani, Viorel Bubău a dezvoltat o conexiune profundă cu caii. A fost îndrumat de un prieten care practica echitația, să se apropie de lumea cailor, pentru a-și găsi liniștea interioară, lucru care s-a întâmplat, reușind să dezvolte o relație care i-a adus bucurie, performanță și învățare pe tot parcursul vieții.

 „Când eram copil al nimănui, caii au fost familia mea, postamentul meu, lansarea mea în viață ca om, formându-mi un caracter de luptător și de a respecta tot ce este valoros. Caii nu bârfesc, nu cârcotesc, nu trădează. ” (Viorel Bubău – campion al României la Concursul Complet de călărie)

Entuziasmul și bucuria pot face experiența de echitație mai plăcută și pot contribui la dezvoltarea unei relații mai puternice cu calul. Emoțiile au un rol semnificativ în sportul ecvestru, atât pentru călăreți, cât și pentru cai. Emoțiile călărețului pot afecta comunicarea cu calul. Un călăreț încrezător și calm poate comunica mai eficient cu calul, obținând răspunsuri mai bune la semnalele date.

După numeroase participări la competiții, Viorel Bubău încă are emoții, dar ele sunt gestionate mereu înspre performanță. Susţine centrul de formare ecvestră „Scorillo” din resurse proprii și își învață elevii cu ajutorul cunoştinţelor acumulate în mai bine de cincizeci de ani de experiență în domeniu.

Echitația, ca activitate sportivă și recreațională, poate avea o importanță semnificativă în evoluția copiilor, pentru sănătate atât fizică cât și mentală, încredere în sine și disciplină. Chiar și copiii cu afecțiuni ale coloanei vertebrale au observat îmbunătățiri majore, în urma mai multor cursuri de echitație, ne spune Viorel Bubău, entuziasmat și extrem de implicat în munca cu copiii. Prietenia cu un cal este diferită de cea cu alte animale, spun fetele, membre ale clubului de echitație din Sântana de Mureș. Legătura strânsă cu calul se formează de la sol, el începe să te cunoască, să îți simtă mirosul, comunică cu tine prin limbaj nonverbal și știe că îi ești alături. Conexiunea se va reflecta mai apoi și în performanțele călare.

Combinația dintre sport și disciplină a avut întotdeauna un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții. Viorel Bubău îi îndeamnă pe părinți să le cultive copiilor pasiunea pentru activitățile sportive, în special pentru sportul ecvestru, pentru a-i responsabiliza mai mult și pentru a fi feriți de mediul, de multe ori nociv al societății românești de astăzi.

Echitația, această artă străveche oferă, iată, o priveliște impresonantă, atunci când este practicată cu măiestrie și pasiune. Într-un cadru de poveste, în compania nobililor cai, copiii sunt invitați să se bucure de lecții de echitație sub îndrumarea antrenorului Viorel Bubău, maestru al sportului, care a reprezentat, cu succes, România la mari competiții internaționale și își dorește să obțină în continuare performanțe deosebite la Jocurile Olimpice.

Realizator: Veronica Ilie

Foto: Arhiva personală a lui Viorel Bubău și fotografii ale clubului de echitație „Scorillo”