Radio Cluj: Campioana națională a „bătăliei cărților”, Ilinca Seleușan

Radio Cluj: Campioana națională a „bătăliei cărților”, Ilinca Seleușan

485
0

La România de nota 10, o cunoaștem pe Ilinca Seleușan care are 15 ani și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Cluj. La începutul lunii septembrie, ea a câștigat concursul național de lectură ”Bătălia cărților”, organizat de Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”.

”Bătălia cărților” este un concurs național de lectură inițiat de Biblioteca din Cluj, în anul 2014. Se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, precum și la Chișinău, în Republica Moldova.

Scopul concursului a fost de la început promovarea lecturii la două categorii de vârstă: 11-13 ani și 14-18 ani. În fiecare an se propune o listă de 10 titluri pentru fiecare categorie de vârstă, iar concurenții declarați câștigători în fiecare județ se întâlnesc la Cluj pentru marea finală, organizată sub forma unei dezbateri care are deviza: ”Convinge-mă să citesc”.

Finala de anul acesta a avut loc pe 8 septembrie la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”, iar Ilinca Seleușan a fost declarată campioană la categoria ei de vârstă.

Dezinvoltă și creativă, ea a convins juriul competiției că merită titlul în urma unei pledoarii în care a dovedit că iubește cărțile și că știe să promoveze foarte convingător lectura.

Am invitat-o la radio și ne-a povestit că avea în jur de 12 ani când l-a descoperit pe Dickens. A urmat apoi cartea ”De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger, iar personajul principal al cărții, Holden Caulifield,  a impresionat-o foarte tare pentru că nu se mințea și avea curajul de a fi el însuși.

După Salinger, a urmat o listă lungă de lecturi, pentru că Ilinca spune că deși se pregătește pentru examenul de capacitate își găsește întotdeauna timp și pentru citit.

Pe lângă pasiunea pentru lectură, Ilinca iubește animalele, face echitație și are un cățeluș pe nume Jojo. Se gândește să devină astrofizician, pentru că tot în cărți a văzut pentru prima oară galaxiile și nebuloasele și dorește să le studieze și să le înțeleagă mai bine.

Și pentru că mai este pasionată și de istorie, acum scrie un basm de inspirație istorică, pentru care încă își caută cuvintele.

Realizator: Doina Borgovan

Fotografii realizate de Doina Borgovan