Radio Timișoara: Dirijorul perfecțiunii

Radio Timișoara: Dirijorul perfecțiunii

59
0

Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai reprezentativi dirijori ai generației sale. S-a născut la Timișoara, într-o familie cu zece copii și a deprins tainele muzicii încă din copilărie. A început studiile muzicale la Liceul “Ion Vidu” și le-a finalizat în America, unde a plecat cu o bursă la vârsta de 17 ani.

Cristian Măcelaru mărturisește că, pentru el, Timișoara este spațiu spiritual, unde revine ori de câte ori este posibil și încearcă să ajute.

“Pentru mine, Timișoara nu este numai un punct geografic, dar este și un spațiu spiritual, deoarece când, m-am născut, aici o parte din mine a rămas întotdeauna în Timișoara. O parte din sufletul meu a rămas în Timișoara și de aceea mi-e foarte greu să fiu critic vizavi de Timișoara, pentru că văd și simt o colecție, o legătură spirituală care mă leagă de orașul Timișoara. Dar, desigur, când mă reîntorc în Timișoara mă bucur de fiecare dată să văd lucrurile care se înnoiesc, lucrurile care se schimbă spre mai bine[…] Timișoara, dintotdeauna, a fost orașul parcurilor și îmi doresc să se pună un accent mai mare pe acest lucru. E un lucru care ține de o infrastructură spirituală, natura ne vorbește direct, iar această conexiune cu natura e foarte necesară”, spune Cristian Măcelaru.

De peste un deceniu, Cristian Măcelaru animă scenele concertistice ale lumii, având o carieră internațională ca în filme, construită cu efort și tenacitate, răsplătite de aplauze.

Performanțele sale l-au adus în poziția de dirijor al orchestrelor din Philadelphia și New York, este director muzical al Filarmonicii din Paris și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. La toate acestea se adaugă poziția de director artistic al Festivalului Enescu și cea de susținător al Timișoarei natale, înobilată de titlul Capitalei Culturale Europene.

Este devotat ideii de a aduce o schimbare culturală în țară, unde a a fondat orchestra diasporei muzicale române, Romanian Chamber Orchestra, prin care susține tineri muzicieni.

“Văd o responsabilitate pe care o am personal, o responsabilitate care mi-o dau vizavi de locul unde m-am născut, unde am crescut. Niciodată nu am crezut că a critica e singurul lucru necesar. Critica e mai valoroasă atunci când demonstrezi care ar trebui să fie schimbarea și de aceea mă implic în continuu în în ceea ce se întâmplă în România, în modul în care pot eu și în care văd că pot să fac o diferență pozitivă. De aceea, de când am început să dirijez, am venit în România. La început mi-a fost foarte greu, pentru că nu, nu eram acceptat ca fiind ca fiind un dirijor care să pot oferi ceva valoros orchestrelor din România, dar, încetul cu încetul, am revenit, am continuat să vin, iar acum, e adevărat, invitațiile sunt deschise să pot să vin oriunde. Din păcate, nu am destul timp ca să pot să vin peste tot, dar încerc să găsesc proiecte care să aibă un impact cât mai mare asupra vieții culturale din România”, povestește Cristian Măcelaru.

Dirijorul român este convins că este important să ofere din timpul său tinerilor muzicieni aflați la început de drum, la fel cum la rândul său, a beneficiat de experiența unor mari mentori.

“Pentru mine, ca dirijor, ceea ce vreau ca să le dau și dirijorilor tineri este acest concept de a trăi pentru a învăța în continuu”, spune muzicianul.

Nu sunt poate mulți cei care știu, dar Cristian Măcelaru a avut o carieră de violinist, fiind cel mai tânăr concertmaistru din întreaga istorie a Orchestrei Simfonice Miami, cu care și-a făcut debutul la Carnegie Hall la doar 19 ani. A urcat apoi la pupitrul dirijoral și a colaborat cu orchestre de clasă mondială. De Orchestra din Philadelphia îl leagă o poveste aparte. Pledează pentru studiu și pentru un repertoriu cât mai larg, dar în același timp este mereu în căutarea autenticității.

Realizatorul emisiunii: Mihaela Ioncelescu

Fotografii realizate de Adriana Dolcianu Mărăscu