Radio România Brașov FM: Dalma Kovacs, de la vocea din Divertis la...

Radio România Brașov FM: Dalma Kovacs, de la vocea din Divertis la Vocea României și cea a Elsei din Frozen

32
0

”Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”, spunea Nina Simone.

Bine v-am regăsit, dragi prieteni la România de Nota 10! Astăzi, descoperim o nouă poveste, o poveste pe note muzicale presărate cu… hohote de râs pentru că invitata emisiunii, de-a lungul unei cariere de un deceniu și jumătate, a reușit să îmbine perfect muzica și umorul. Cel mai mult i-a placut să colaboreze cu grupul Divertis unde timp de trei ani a fost solista principală și, din când in când, și actriță. Așadar, am stat de vorbă cu brașoveanca Dalma Kovacs.

”Divertist a fost cel mai…. Păi, pe vremea aceea numai ei erau. După aceea a apărut restul. Incredibil, într-o lume în care nu aveai voie să zici nimic, totuși a putut să zică ceva. Pentru mine a fost o mare onoare să lucrez cu ei cot la cot, să-i văd cum lucrează, s-o văd pe Monica Anghel când intră în studio, cum se pregătește, cum cântă. Se adunau toți la studio și scriau împreună, Trebuia să fie toți de acord, de aceea erau glumele bune pentru că treceau prin mai multe filtre. Guyri Pascu am înțeles că improviza mult. Dacă scria acolo ceva, nu citea ce scrie acolo”, ne-a povestit artista Dalma Kovacs.

A cântat în zeci de show-uri de televiziune, de la ”Vocea României” sau ”Neața cu Răzvan și Dani” și până la ”Te cunosc de undeva”, ”Eurovision” sau ”O dată-n viață”, fiind și câștigătoarea emisiunii ”Faimoșii” din 2007. Ne-a povestit despre mentalitatea pe care ar trebui să o aibă un artist în astfel de show-uri.

”Pe scurt, este un singur câștigător, așa trebuie să intri într-un concurs. N-avem cum toți. Deci s-ar putea foarte, foarte probabil ca eu să fiu printre cei care nu câștigă. Deci din start trebuie să intri cu o mentalitate pozitivă. La următorul poate voi câștiga. Da, e important să câștigi, e fain, te simți bine”, ne-a spus aceasta.

Dalma Kovacs este artista care a dat glas fragmentelor muzicale ale personajului animat Elsa, în varianta românească a filmului Disney ce a câștigat premiile Oscar și Globul de Aur pentru ”Cel mai bun film de animație”, Frozen (”Regatul de gheață”). În 2016, s-a organizat chiar primul turneu național Disney în România, Dalma fiind solistă alături de Paula Seling și Florin Ristei.

Timbrul ei vocal, combinat cu energia pozitivă și prezența fermecătoare pe scenă, o transformă într-o apariție de neuitat. Povestea sa cuprinde de toate, muncă, sacrificii, nemulțumiri, succes, strălucirea scenei.

”Nu am avut eu neapărat un scop că vreau să fiu cântăreață, însă la noi în familie oricum se cânta. Toți cântau la chitară. Mama, în schimb, a observat că aveam voce și m-a trimis la Școala Populară de Arte. Trei ani am studiat acolo, în paralel cu liceul, și în același timp am terminat amândouă școli. În timp ce eram încă în liceu, am cântat un pic la bar… N-am băut, dar am cântat. Acolo mi-am făcut rezidențiatul. Acolo am învățat să cânt jazz, cu Codruț Bârsan care m-a luat și mi-a arătat ce înseamnă improvizație. Și acuma țin minte”, ne-a mai povestit Dalma.

Lucrează cu cei mai buni instrumentiști, oferind momentelor sale muzicale calitate atât din punct de vedere auditiv, cât și vizual.  Îi face o plăcere deosebită să combine genurile muzicale și asta se datorează faptului că a studiat jazz timp de mai mulți ani, având-o profesoară de canto inclusiv pe Aura Urziceanu. Genul ei muzical de bază este muzica ușoară pe care o combină cu jazz, reggae și alte stiluri muzicale.

”Culmea, când zici jazz, lumea crede că e o chestie pe care nu poți s-o asculți până la capăt, dar nu-i jazz-ul acela, la mine, e un jazz digerabil. Cum e Michael Buble, Norah Jones, ceva mai sweet. Da, pop, jazz pop, poți să-i zic liniștită”, a explicat artista din Brașov, Dalma Kovacs.

Redactor: Bianca Bucă

Foto: Arhivă personală Dalma Kovacs / Bianca Bucă

Video: Bianca Bucă

Editare audio: Bianca Bucă & Mircea Chiriță