Radio Târgu Mureș: „Casa păpușilor” –  ”oglindirile” artistei Anca Chindea

Radio Târgu Mureș: „Casa păpușilor” –  ”oglindirile” artistei Anca Chindea

169
0

„Casa păpușilor” – o colecție unică însuflețită de trăirile artistei Anca Chindea

Prințese, doamne din înalta societate, fetițe și băieți ștrengari, țărăncuțe și multe alte personaje din viața de zi cu zi și-au găsit o familie în „Căsuța păpușilor” din Cetatea medievală din Târgu Mureș.

Peste 400 de păpuși, rezultatul achizițiilor personale sau al cadourilor din partea familiei și prietenilor au fost restaurate și au primit hăinuțe noi, confecționate de artista Anca Chindea și pot fi admirate în expoziția permanentă. Sunt păpuși de toate mărimile, provenite din țări îndepărtate, care spun povești nerostite. Ancuța, prima păpușă din colecție, ascunde tainele copilăriei și tinereții celei care nu s-a lăsat copleșită de încercările crude ale vieții, ci a răzbit prin scoaterea la lumină a valorilor autentice.

Anca Chindea s-a născut pe meleagurile bistrițene ale comunei Silivașu de Câmpie, într-o familie de oameni credincioși, harnici și gospodari, iubitori ai tradițiilor și portului popular românesc, fiind a doua fată din cei trei copii ai familiei Furnea. În anii `90 și-a urmat soțul la Târgu Mureș unde locuiește și acum, însă soarta tristă i-a despărțit prea devreme, în tinerețe, Anca rămânând văduvă cu doi copii. Și-a îmbrățișat destinul și a urmat profesii care nu au avut aproape nimic în comun cu pasiunile sale, de a crea și de a scrie, dar cărora le-a făcut față cu cinste și responsabilitate.

După 25 de ani de muncă în domeniul bancar, o afecțiune medicală severă a oprit-o din drumul său, fiind nevoită să renunțe la serviciu. A ales să se reîntoarcă la ceea ce a iubit dintotdeauna, împletind cele două pasiuni, poezia și creația artistică, spre o nouă destinație pe calea vieții. Așa a început să cocheteze cu portul popular în miniatură, să îmbrace păpuși de porțelan și să scoată la lumina tiparului, subiecte reale din viața sa.

Anca Chindea nu a absolvit o școală de arte și consideră că cea mai înaltă școală absolvită sunt cei șapte ani de acasă. Sfaturile părintești și vorbele de duh i-au fost călăuză pe drumul vieții. Îndeletnicirile artistice le-a moștenit din familie, iar talanții primiți la naștere, dorește să îi împartă celor dragi. Încă din tinerețe, Anca Chindea trăia cu o sensibilitate aparte evenimentele petrecute în viața la țară pe care le transpunea în versuri: prima sa iubire, dragul de părinți, dorul după feciorii plecați în armată, jocurile cu frații. Tatăl era brutarul satului, iar mama avea în grijă copiii și o mare gospodărie. Când avea puțin răgaz pentru joacă, micuța Anca confecționa păpuși din hainele fratelui său mai mic.

Avea mai bine de 40 de ani, când i-a ajuns în mână o păpușă de porțelan, fără un picioruș. Așa a început o frumoasă poveste, care se leagă de cea mai vie amintire din copilăria Ancăi. Plecase la câmp, împreună cu mama și fratele mai mic, iar în bagaje printre mâncare, apă, haine și sapă, mama îi strecurase și o păpușă. Pe drum, pierduse o parte din aceasta. Când venise vremea să se joace, după munca la câmp, nu mai avea cu ce, păpușa nu mai era întreagă. A suferit cumplit atunci, iar după mulți ani, ținând păpușa de porțelan în mâini, s-a gândit ce mult s-ar fi bucurat să o aibă în copilărie, cât de mult ar fi îngrijit-o.

Venită ca o salvare în viața sa, „Ancuța” a devenit prima păpușă pe care a îmbrăcat-o în port popular, fiind vedeta expoziției „Păpușile Ancuței”, alături de sute de păpuși expuse în Bastionul mic din Cetatea medievală o orașului Târgu Mureș. Păpușile de porțelan au plecat din fabrici, au călătorit, au poposit în casele multor familii din multe țări și s-au regăsit într-o casă nouă, în familia de peste patru sute de păpuși care au îmbrăcat straie populare românești, cusute manual sau recondiționate atent de Anca Chindea.

Păpușile de suflet, precum Ancuța, David și Cornelia sunt vedetele expoziției și sunt asociate cu persoane dragi din viața artistei. „Prin scris am reușit să îmi descarc sufletul, m-am inspirat din realitate, am spus lucrurilor pe nume, a fost o terapie și o binecuvântare cerească.” Cărțile au devenit oglinda sufletului poetei Anca Chindea ce ni se confesează și empatizează cu dorul, suferința, regăsirea celor dragi într-un univers al originilor.

Artista dovedește prin cuvântul care se șlefuiește și se adună în file de carte, că „nu se lasă copleșită de vremuri, ci răzbește prin adevăr”, citim în rândurile din prefața cărților sale, scrise cu emoție și empatie de profesoara Maria Motorga. „Chindeanca”, pseudonimul literar și poate numele predestinat, „A pornit la drum cu tinerețea” și a continuat „Ceasul de taină al gândului mărturisit”, într-o „Oglindire în suflet și în credință”.

La invitația administrației Cetății medievale din Târgu Mureș, Anca Chindea a poposit pentru câteva zile cu expoziția de păpuși, în cetate, urmând ca șederea sa aici să devină una permanentă. Sprijinul financiar vine din donații și vânzarea propriilor cărți, astfel că artista se autogospodărește în întreținerea expoziției care însuflețește Bastionul mic din Cetate. Vizitatorii din întreaga lume sunt profund impresionați de marea familie a păpușilor Ancuței. Copiii duc acasă uneori, păpușele, pe care le returnează după câteva săptămâni.

Cei doi băieți ai Ancăi Chindea, Vlad și Florin sunt ajutorul său de nădejde și o sprijină pe mama lor și cu promovarea colecției de păpuși și a cărților în mediul online. Băieții au îmbrățișat povestea păpușilor, țesută de mama lor și vor să o ducă mai departe. Vizitatorii care trec zilnic prin cetatea medievală mureșană își pot limpezi privirea cu povestea din Bastionul mic, unde pot găsi, pe lângă păpușile din porțelan, o casă țărănească, costume populare din diverse zone folclorice ale țării și poate cel mai important lucru, sentimentul pe care îl caută cei mai mulți turiști în călătoriile lor, pacea sufletului.

Niciun copil nu pleacă acasă neîmbrățișat, după vizita la „Căsuța păpușilor”. Cei mici se reîntorc, deseori, pentru a admira păpușile, dar mai ales pentru a primi, la intrare, îmbrățișarea Ancăi Chindea. Artista străbate cărările vieții, cu maturitate, redându-ne magia trăirii prin creație artistică și prin cuvântul mărturisit. A dat viață pasiunilor sale și s-a regăsit astfel pe sine, s-a vindecat de încercările grele, s-a îmbogățit prin curățarea sufletului.

Colecția de peste patru sute de păpuși, costumele populare și cărțile le găsiți și acum în Bastionul Mic din Cetatea Medievală din Târgu Mureș, iar dacă veți călca pragul „Căsuței păpușilor”, cu siguranță veți trece și pragul inimii artistei Anca Chindea.

Realizator: Veronica Ilie

Fotografii: arhiva foto a artistei Anca Chindea – „Chindeanca”