Radio Oltenia – Craiova: Sever-Sorin Busuioc, inginer aeronautic de top în Canada

Radio Oltenia – Craiova: Sever-Sorin Busuioc, inginer aeronautic de top în Canada

279
0

Născut la Craiova în anul 1960, Sever-Sorin Busuioc este un produs al școlilor româno-canadiene, inginer în aerospațiale instruit în universitățile din Montréal de ambele limbi, engleză și franceză, Concordia University, McGill University și Polytechnique Montréal, ca și în diverse companii canadiene de top. În prezent, el este CEO la REYN Systems și, alături de David, fiul său, de asemenea inginer în aerospațiale, tehnolog-șef și arhitect de produs, este co-inventator al dronelor de transport greu REYNS™ Hexajet X.

Sever-Sorin Busuioc dovedește și un remarcabil talent literar, iar recent lansatul său volum “ALBUM DE EMIGRARE – DESTINAȚIE, NU EVADARE”, în două versiuni distincte, reprezintă o aventură literară bilingvă, care se adresează atât cititorilor de limbă română, cât și celor de limbă engleză și de limbă franceză.
Cu prefața generată de inteligența artificială și prin stilul său actual și elaborat, edițiile bilingve ale cărții-album a lui Sever-Sorin Busuioc “ALBUM DE EMIGRARE – DESTINAȚIE, NU EVADARE” sunt adevărate bijuterii literare, care vor captiva cititorii de la prima pagină până la ultima, purtându-i într-o călătorie literară unică, după cum chiar autorul promite la “România de nota 10”.

Sever-Sorin Busuioc nu a uitat niciodată de unde a plecat și reflectă cu nostalgie asupra locurilor natale, Craiova fiind menționată de 42 de ori, iar Oltenia de 26 de ori într-o carte ce se dorește a fi și un vehicul de promovare a colțului de sud-vest al României.
Stabilit în Canada în 1996, Sever-Sorin Busuioc, împreună cu soția și cei doi fii, a dezvoltat aplicații specializate și a executat și condus peste 125 de proiecte de teledetecție subterană, terestră și aeriană în imagistica 3D, în ultimele două decenii, în multiple domenii industriale și non-industriale.

Antreprenor și promotor care muncește zi de zi împreună cu David și Carmen ca să introducă o nouă generație de tehnologii de vârf pentru UAV-uri grele și integrările UAV-GPiR, Sever-Sorin Busuioc a servit clienți din întreaga lume, de la IMM-uri la clienți corporativi majori, din America de Nord, Uniunea Europeană, America Latină și MENA, atât pe bază directă, cât și prin subcontractare.

Sever-Sorin Busuioc a fost bursier și a predat cursuri de specialitate în aerospațiale la Concordia University, a lucrat ca specialist în simulatoare de zbor și cercetător principal specializat anterior în sisteme de aeronave și controale de zbor. Într-o legătură indisolubilă cu familia sa, Sever-Sorin Busuioc s-a angajat să aplice într-o mulțime de alte industrii bazele științifice și tehnologice dobândite și dezvoltate în lumea riguroasă si sistematică a ingineriei aerospațiale.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale familiei s-a desfășurat la Betleem, în Biserica Nativității – Biserica Nașterii Domnului. Urmare a unui concurs internațional, firma lor canadiană a fost aleasă să efectueze studii structurale și de audit tehnic al gradului de deteriorare a bisericii, veche de 1500 de ani, construită deasupra a ceea ce creștinii cred că este locul nașterii lui Iisus și care este unanim cunoscută și recunoscută drept cea mai importantă atracție turistică din teritoriile palestiniene.

Canada l-a primit cu brațele pe Sever-Sorin Busuioc, un inginer aeronautic român care a reușit într-un mediu concurențial în care diversitatea culturală generează o acerbă competiție a valorilor. Despre cum sunt priviți și primiți românii în Canada, cât de apreciați sunt aceștia dincolo de Atlantic și cum reușesc să se integreze într-o societate eclectică a povestit invitatul nostru special la “România de nota 10”.

„Călătoria lor a luat o întorsătură neașteptată, într-o dimineață însorită de primăvară, când unul dintre compatrioții lui Radu, care locuia în același cartier și împărtășea aceeași soartă, și-a salutat vecinul austriac cu un zâmbet prietenos și formula standard: “Bună dimineața, vecine, ce mai faceți?” Răspunsul a venit rapid și brutal, fiind insoțit de o expresie batjocoritoare întipărită pe figura autoritară și buzele schimonosite, care parcă scuipau cuvintele: „Nu e treaba ta!”. Fără a dramatiza câtuși de puțin, atitudinea repulsivă a gardianului naționalist de serviciu a fost ca un pumnal răsucit în inimile tuturor. Radu, exponentul călăuzitor al familiei sale, s-a simțit dintr-o dată pierdut și stingher în noua lui casă. Sigur că prietenii noștri au refuzat să renunțe la aspirațiile lor. În ciuda ostilității cu care se confruntau, au rămas fermi în angajamentul lor de a construi un viitor mai bun pentru ei și cei doi copii curajoși, isteți și perseverenți, ei înșiși factori motivaționali și inspiraționali pentru părinții lor.
Rașela se distingea imediat din orice grup, fie la școală, în cancelarie, sau pe stradă. Era tipul de femeie irezistibilă, o vampă blondă cu un păr lung, ușor ondulat, înaltă, cu o siluetă de invidiat și osatură puternică, cu un nas mare, arcuit, și cu niște nări fremătătoare, imense, de evreică inconfundabilă. Atunci nu știam ce-nseamnă, dar mai târziu am aflat că era foarte atrăgătoare, provocatoare și senzuală. Atrăgea privirile oriunde mergea, cu încrederea în sine și postura grațioasă și elegantă. Ochii mari și expresivi îi dezvăluiau adevărata sensibilitate și delicatețe. Genele, sprâncenele și buzele bine conturate îi accentuau figura misterioasă și seducătore. Pielea sa catifelată și fără imperfecțiuni, era în armonie perfecta cu părul auriu strălucitor, o adevărată coroană de frumusețe ce îi punea și mai mult în valoare chipul. Când pășea pe coridoarele liceului cu catalogul sub braț, toți cei din jurul său, elevi sau colegi, simțeau energia și puterea care emanau din frumusețea sa naturală. Bineînțeles, șarmul său nu era definit numai de trăsăturile fizice, ci și de personalitatea sa, de stilul său de viață, și, în ultimă instanță, de relația strânsă cu furoul de zi.”
Fragmente din volumul “ALBUM DE EMIGRARE – DESTINAȚIE, NU EVADARE”, de Sever-Sorin Busuioc

Realizator: Gabriel Liviu Balica (Radio România Oltenia-Craiova)
Credit foto: Sever-Sorin Busuioc